czwartek, 13 grudnia 2018

jaglana tarta snickers - bez cukru, glutenu i oleju // snickers millet tart - sugar, gluten and oil free


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W
Kasza jaglana jest wspania艂a...sprawdza si臋 艣wietnie zar贸wno w daniach wytrawnych, jak i deserach! W dodatku jest bardzo zdrowa wi臋c jak najbardziej powinna by膰 cz臋艣ci膮 naszej diety. W Wielkiej Brytanii nie jest a偶 tak popularna jak w Polsce i nie jest j膮 艂atwo dosta膰, dlatego drodzy polscy czytelnicy - doce艅cie to, 偶e macie j膮 na wyci膮gni臋cie r臋ki! :) 
Jak ju偶 wspomnia艂am - kasza jaglana jest do艣膰 wszechstronna - sprawdzi si臋 i na 艣niadanie i na obiad i na deser... W dzisiejszym po艣cie dziel臋 si臋 z Wami przepisem na przeeeepyszn膮 tart臋 a'la Snickers, z du偶ym udzia艂em kaszy jaglanej w艂a艣nie. By艂 to do艣膰 spontaniczy eksperyment, kt贸rego rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczy艂! Tarta wysz艂a przepyszna i znikn臋艂a bardzo szybko... A偶 ci臋偶ko by艂o uwierzy膰, 偶e zawiera jedynie 5 g艂贸wnych sk艂adnik贸w i jest tak zdrowa! Musicie jej spr贸bowa膰! Ma wszystko co ma Snickers - jedynie w zdrowej wersji :) Karmel...z daktyli! Orzechy...mas艂o orzechowe! Czekolada...kakao! Chyba ponownie j膮 zrobi臋 w ten weekend...



TARTA JAGLANA A'LA SNICKERS 
forma do tarty 酶22cm // 8 kawa艂k贸w


sp贸d:
200g daktyli 
100g p艂atk贸w owsianych
szczypta soli


Wszystkie sk艂adniki miksujemy w malakserze/robocie kuchennym do momentu a偶 b臋d膮 rozdrobnione. Je艣li masa nie jest wystarczaj膮co klej膮ca (t.j. zbyt sucha) mo偶na pom贸c sobie dodaj膮c 1-2 艂y偶ki syropu daktylowego/klonowego/z agawy lub mas艂a orzechowego. Powsta艂膮 mas膮 wyk艂adamy wierzch i boki foremki i ch艂odzimy w lod贸wce oko艂o 2-3 godziny. 

masa
200g kaszy jaglanej
2.5 - 3 szklanki mleka ro艣linnego lub wody
p艂aska 艂y偶eczka agaru
50g erytrolu/ksylitolu lub innej wybranej substancji s艂odz膮cej
100g naturalnego mas艂a orzechowego (100% orzech贸w)
25g kakao + 1/5 szklanki mleka ro艣linnego/wody
150g daktyli + szczypta soli
hojna gar艣膰 orzech贸w ziemnych (do dekoracji tarty)

Daktyle zalewamy gor膮c膮 wod膮 i odstawiamy na ok. 10-15 minut aby zmi臋k艂y, nast臋pnie blendujemy wraz z sol膮 na g艂adk膮 mas臋. Mleko ro艣linne/wod臋 zagotowujemy, gdy zacznie si臋 gotowa膰 dodajemy kasz臋 i gotujemy na ma艂ym ogniu 15-20 minut a偶 wch艂onie ca艂y p艂yn, pod koniec gotowania dodajemy erytrol/ksylitol lub inn膮 wybran膮 substancj臋 s艂odz膮c膮 oraz agar i dok艂adnie mieszamy. Blenujemy ugotowan膮 jaglank臋 na g艂adk膮 mas臋, nast臋pnie do jednej miski odk艂adamy 2/3 masy i mieszamy j膮 z mas艂em orzechowym. Pozosta艂膮 cz臋艣膰 mieszamy z kakao i mlekiem ro艣linnym/wod膮. 
Wyjemujemy z lod贸wki wcze艣niej przygotowany sp贸d tarty i wyk艂adamy na niego orzechow膮 cz臋艣膰 masy. Na wierzch rozsmarowujemy karmel daktylowy (wcze艣niej zblendowane daktyle), kt贸ry nast臋pnie przykrywamy kakaow膮 cz臋艣ci膮 masy jaglanej. Wierzch tarty dekorujemy orzeszkami ziemnymi i wstawiamy j膮 ponownie do lod贸wki na min. 2h aby ca艂kowicie zastyg艂a. Przechowujemy w lod贸wce max. 4 dni. Smacznego! :)

WARTO艢膯 OD呕YWCZA JEDNEGO KAWA艁KA (1/8):



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


E N G L I S H  V E R S I O N

Millet is just great! It tastes amazing in savoury dishes as well as in desserts, that's why I love it. And it's so healthy as well so it really should be a part of our diet. I know that millet is not as popular in the UK as it is in Poland and it might not be widely available, however, you should be able to get it in internationals shops or health food stores and believe me - it's worth looking for it! ;) 
As I've already mentioned - millet is really versatile, you can eat it for breakfast as a porridge, for lunch or dinner or have as a dessert! In today's post, I'm sharing a yummy recipe for a Snickers tart using millet! It was quite a spontaneous idea but I was very pleased with the result! The tart was delicious and it disappeared really quickly... Hard to believe that this recipe requires only 5 main ingredients and this tart is actually so healthy... You need to try it! It has everything that Snickers has - but in a healthy version ;) Caramel? Dates! Peanuts? Good quality, natural peanut butter! Chocolate? Cacao powder! Oh, I think I need to make it again... :)



SNICKERS MILLET TART 
酶22cm tart tin // 8 slices

crust:
200g dates
100g oats
pinch of salt 

Process all the ingredients in a food processor until they become crumbs and the mixture sticks together (if it's too dry, add a couple tablespoons of date/maple/agave syrup), then press it into the bottom and sides of a 酶22cm tart tin (I used one with a removable bottom and it's really convenient so I would recommend that type of tin, but if you have just a simple one it will work as well, or you can even use a regular, round cake tin). Chill the crust in a fridge for 2-3 hours.

filling:
200g millet
2.5 - 3 cups water or plant milk
1 tsp agar
50g erythritol/xylitol or another sweetener - I use Natvia erythritol >>CLICK<<
100g peanut butter (100% nuts)
25g dark cocoa powder + 1/5 cup water or plant milk
150g dates + pinch of salt
a generous handful of peanuts (to decorate the tart) 

Soak the dates in a hot water for around 10-15 minutes to soften, then blend them until smooth with a pinch of salt. Heat the water/plant milk and when it starts to boil add millet and cook for around 15-20 minutes until it absorbs all the liquid, by the end of cooking add the erythritol/xylitol or another sweetener and agar and mix them in thoroughly. Blend the cooked millet until smooth, transfer 2/3 of it into a bowl and mix with peanut butter. Add cocoa powder and water/plant milk to the remaining part and mix in thoroughly.
Take the crust out of the fridge and transfer the peanut layer onto it and spread evenly. Then spread the date caramel (previously blended dates with a pinch of salt) on top of it. Finally, do the same with the chocolate layer. Decorate the top of your tart with some peanuts and chill in the fridge for min. 2h or until it is completely set. Keep the tart in the fridge up to 4 days. Enjoy! :)



NUTRITIONAL VALUES FOR ONE SLICE (1/8):

6 komentarzy:

  1. Anonimowy12:57

    bez agaru - z mlekiem kokosowym z puszki - ma to sens? wyjdzie?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Martyna23:43

      Nie polecam u偶yc mleka kokosowego - mo偶e ono zdominowa膰 smak. Bez agaru tarta te偶 wyjdzie wi臋c po prostu pomi艅 ten sk艂adnik je艣li nie mo偶esz go nigdzie dosta膰 ;)

      Pozdrawiam
      Martyna

      Usu艅
  2. Uwielbiam piec tarty, a ostatnio d艂uga przerwa w kuchni by艂a, bo co艣 wen臋 straci艂am. Teraz szukam nowych przepis贸w do przetestowania, tak偶e zapisany przepis zosta艂 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Anonimowy19:04

    Hej
    Mozna czym艣 zast膮pi膰 kasze jaglan膮, niestety nie mog臋 jej je艣膰 :(

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy16:45

      Niestety ale w tym przepisie jest to g艂贸wny sk艂adnik wi臋c raczej nie da si臋 jej niczym zast膮pi膰 :(

      Pozdrawiam
      Martyna

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna