wtorek, 5 lutego 2019

piernikowo-kakaowy chlebek bananowy (bez cukru i t艂uszczu, pe艂noziarnisty) // chocolate-gingerbread banana loaf (sugar and fat free + wholemeal)


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W 
Zn贸w zostawi艂am Was na prawie dwa miesi膮ce bez s艂owa...Ostatnio mia艂am do艣膰 pracowity okres na studiach - duuuu偶o pisania esej贸w oraz egzaminy. Do tego praca...no i tak wysz艂o, 偶e czasu wolnego du偶o nie by艂o. Mam nadziej臋, 偶e wybaczycie! Trzy tygodnie temu rozpocz臋艂am drugi semestr drugiego roku studi贸w i zn贸w si臋 zaczyna - mam ju偶 kilka deadlin贸w w najbli偶szym czasie...Jednak zanim studyjne szale艅stwo zacznie si臋 na dobre ponownie - chc臋 podzieli膰 si臋 z Wami nowym przepisem!



Uwielbiam chlebek bananowy! Na blogu jest ju偶 kilka przepis贸w na ten wypiek ;) Czas na kolejny! Chlebek bananowy jest jedynym z moich ulubie艅c贸w z trzech g艂贸wnych powod贸w: 1) to 艣wietny spos贸b na wykorzystanie dojrza艂ych banan贸w, kt贸re prosz膮 o szybkie zu偶ycie... 2) jest prosty i szybki i 3) za ka偶dym razem mo偶na nada膰 mu inny smak, a ja uwielbiam eksperymentowa膰 z moimi wypiekami! Tym razem dla chlebka bananowego postanowi艂am nada膰 nieco 艣wi膮teczno-zimowy smak i doda艂am do niego przypraw臋 do piernika oraz esencj臋 pomara艅czow膮 - ahhh jakie to by艂o pyszne! W dodatku by艂am bardzo zadowolna z konsystencji tego chlebka - by艂 idealnie wilgotny, jednak nie zakalcowaty, jak to czasem mo偶e si臋 zdarzy膰 w przypadku tego typu wypieku... Zach臋cam do spr贸bowania przepisu! :) 



PIERNIKOWO-KAKAOWY CHLEBEK BANANOWY
BEZ CUKRU I T艁USZCZU, PE艁NOZIARNISTY
keks贸wka o d艂. 20cm


3 spore, bardzo dojrza艂e banany - 390g bez sk贸rek
225g m膮ki pe艂noziarnistej (lub orkiszowej)
25g kakao
2 艂y偶eczki przyprawy do piernika (przepis na domow膮 - >>KLIK<<)
艂y偶eczka cynamonu
100g ksylitolu lub erytrolu
150ml mleka ro艣linnego
1 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
艂y偶eczka esencji pomara艅czowej 

Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Banany rozgniatamy widelcem na papk臋, dodajemy esencj臋 pomara艅czow膮, erytrol i mleko ro艣linne i mieszamy. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i ponownie dok艂adnie mieszamy, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮. Pod艂u偶n膮 foremk臋 o d艂ugo艣ci oko艂o 20cm wyk艂adamy papierem do pieczenia i przek艂adamy do niej ciasto. Wierzch mo偶na dodatkowo posypa膰 jeszcze cynamonem. Wk艂adamy foremk臋 z ciastem do piekarnika i pieczemy oko艂o 40-45 minut. Po wyj臋ciu z piekarnika pozostawiamy w formie oko艂o 10 minut, nast臋pnie wyjmujemy chlebek z formy i studzimy na kratce cukierniczej aby m贸g艂 odparowa膰. Po ca艂kowitym ostudzeniu mo偶na go pokroi膰. Smacznego! :)
PRZEWI艃 W D脫艁 ABY ZOBACZY膯 INFORMACJ臉 O WARTO艢CI OD呕YWCZEJ!


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N 

I've disappeared without any notice again...I've been quite busy at uni recently - loads of assignments and exams. Plus work...and I didn't really have that much free time. Please forgive me! Three weeks ago I started the second semester of my second year and I already have some deadlines coming up...However, before the uni madness starts again, I want to share a new recipe with you! ;)
I love banana bread! There is already a few recipes for banana bread on my blog...Time for another one! ;) Banana bread is one of my favourite things to bake for three main reasons: 1) it's a great way to use up very ripe bananas that literally beg you to do something with them... 2) it's easy and quick to make and 3) you can give it a different flavour every time and I love experimenting with my recipes! This time I decided to give it a Christmassy/wintery taste and add some gingerbread spice and orange essence and it was a good shout! It was super tasty and I was also really pleased with the texture of it. If you bake banana bread often, you know that it can turn out too moist sometimes... This one was just spot on! Give it a try and you won't regret it! ;)





CHOCOLATE-GINGERBREAD BANANA LOAF
SUGAR AND FAT-FREE, WHOLEMEAL
20 cm / 8 inch long loaf tin

3 large, very ripe bananas - 390g without the skin
225g wholemeal flour (spelt flour will work as well)
25g baking cocoa powder
2 tsp gingerbread spice (or mixed spice - I believe it's almost the same :D)
1 tsp cinnamon
100g xylitol or erythritol (I use Natvia erythritol >>CLICK<<)
150ml plant milk
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
1 tsp orange essence

Preheat the oven to 180*C. Smash the bananas with a fork, add the orange essence, erythritol, milk and mix. Next, add all the remaining ingredients and mix everything together until well combined. Prepare the loaf tin by lining it with greaseproof paper. Transfer the cake batter into it (you can sprinkle some extra cinnamon on top at this stage as well) and place in the oven. Bake for 40-45 minutes, leave in the baking tin for about 10 minutes, then take it out and place on a cooling rack until it's cooled down completely. Enjoy!



NUTRITIONAL VALUES FOR ONE SLICE (1/8)

5 komentarzy:

  1. Cz臋sto robi臋 takie chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  3. Pysznie wygl膮da. Lubi臋 wszystko , co pachnie piernikiem ❤❤❤

    OdpowiedzUsu艅
  4. Anonimowy07:39

    Mro偶one banany r贸wnie偶 sie nadadz膮 jak I r贸wnie偶 inna m膮ka?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy23:25

      Niestety mro偶one banany nie b臋d膮 najlepsze, ich konsystencja nie b臋dzie taka sama jak 艣wie偶ych banan贸w. Nie polecam u偶y膰 mro偶onych.
      Co do m膮ki - mo偶na spr贸bowa膰 z inn膮, zale偶y jednak o jakiej m膮ce my艣lisz? Daj zna膰, a postaram si臋 doradzi膰, czy taka m膮ka nada艂aby si臋 do tego wypieku :)

      Pozdrawiam,
      Martyna

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna