wtorek, 19 lutego 2019

zdrowa tarta czekoladowo-kokosowa // healthy chocolate-coconut tart


E N G L I S H  B E L O W
Jaki艣 czas temu na bloga doda艂am przepis na zdrow膮 tart臋 a'la Snickers (>>KLIK<<), kt贸ra wci膮偶 jest bardzo popularna...wi臋c postanowi艂膮m p贸j艣膰 za ciosem i skoro lubicie zdrowe tarty, mam dla Was kolejn膮! Tym razem w klimacie czekoladowo-kokosowym. By艂am bardzo zadowolna z tego jak wysz艂a! Znikn臋艂a dos艂ownie w dwa dni... No okej, trzy kawa艂ki podarowa艂am przyjacio艂om do spr贸bowania, wi臋c mam usprawiedliwienie ;) Tarta nie zawiera ani rafinowanego cukru ani rafinowanego t艂uszczu i jest r贸wnie偶 praktycznie bezglutenowa! Zapowiada si臋 dobrze? ;) Sp贸d smakuje jak czekoladowy herbatnik, a nadzienie jest kremowe i kokosowe! W dodatku w jednym kawalku jest jedynie 200 kalorii! Do wykonania kokosowego nadzienia wykorzysta艂am nowe mleko kokosowe firmy Koko Dairy Free, kt贸re firma wys艂a艂a mi jaki艣 czas temu do test贸w. Nie do艣膰, 偶e jest przepyszne, to w dodatku zawiera o wiele wi臋cej macro i mikro sk艂adnik贸w ni偶 tradycyjne mleka ro艣linne fortyfikowane jedynie w wap艅, wit. B12 i wit.D. Nowe "super milk" od Koko Dairy Free zawiera 9 witamin i minera艂贸w! Wydaje mi si臋, 偶e nie jest jeszcze niestety dost臋pne w Polsce, jednak mam nadziej臋, 偶e jak najszybciej do Was dotrze! Na ten czas kiedy nie jest ono dost臋pne, mo偶ecie u偶y膰 innego dowolnego mleka kokosowego :)






ZDROWA TARTA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA
forma do tarty o 艣r. 22cm // 8 kawa艂k贸w


sp贸d:
100g daktyli (mi臋kkich i soczystych np. medjool; je艣li s膮 suche namocz je w gor膮cej wodzie przez 5-10 minut)
40g mas艂a z nerkowc贸w (lub mas艂a orzechowego je艣li nie masz dost臋pu do mas艂a z nerkowc贸w, jednak mo偶e ono by膰 bardziej wyczuwalne w smaku ni偶 mas艂o z nerkowc贸w)
65ml mleka Koko Dairy Free Super
120g p艂atk贸w owsianych b艂yskawicznych
35g kakao
15g proszku maca (mo偶na zast膮pi膰 dodatkowymi 15g p艂atk贸w owsianych)

P艂atki owsiane blendujemy na m膮k臋. Nast臋pnie blendujemy razem daktyle, mas艂o z nerkowc贸w i mleko. M膮k臋 owsian膮 mieszamy z kakao i maca i dodajemy do poprzednio zblendowanych mokrych sk艂adnik贸w i 艂膮czymy najpierw za pomoc膮 艂y偶ki, nast臋pnie zagniatamy za pomoc膮 d艂oni tak jak kruche ciasto. Form臋 do tarty smarujemy olejem i "wyklejamy" sp贸d oraz boki powsta艂ym ciastem (ja u偶y艂am formy z wyjmowanym dnem i taka sprawdza si臋 bardzo dobrze - po upieczeniu bardzo 艂atwo mo偶na wydosta膰 sp贸d z formy :)). Po wype艂nieniu ca艂ej formy spodem, wk艂adamy j膮 do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy oko艂o 20 minut. Wyjemujemy z piekarnika i studzimy. 

masa kokosowa:
500ml mleka 
50g skrobii kukurydzianej
p艂aska 艂y偶eczka agaru
1-2 艂y偶ki erytrolu / innej substancji s艂odz膮cej (lub mniej/wi臋cej do smaku, w zale偶no艣ci od u偶ytego mleka; Koko Super jest s艂odkie samo w sobie)
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Odlewamy oko艂o 1/2 szklanki mleka, reszt臋 pogrzewamy w garnku wraz z wanili膮. W pozostawionej 1/2 szklanki mleka mieszamy skrobi臋, agar i erytrol do momentu a偶 nie b臋dzie grudek. Gdy mleko b臋dzie si臋 gotowa膰, dodajemy rozmieszan膮 skrobi臋, agar i erytrol ci膮gle miesz膮c i podgrzewamy do momentu a偶 masa zg臋stnieje. Zdjemujemy garnek z palnika i otrzyman膮 mas臋 "budyniow膮" wylewamy na wcze艣niej upieczony sp贸d do tarty. Studzimy przez oko艂o 20 minut, nast臋pnie wk艂adamy tart臋 do lod贸wki do ca艂kowitego ostudzenia i zastygniecia masy. Ja lekko posypa艂am wierzch kakao, nie jest to jednak konieczne. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N
Some time ago I posted a recipe for a healthy Snickers tart (>>HERE<<) and it's still quite popular on my blog! So...I've noticed you like healthy tarts and I have another recipe for a healthy tart for you! ;) This time it's chocolate-coconut tart! I was quite pleased with the taste...and actually, this tart disappeared in a couple of days! Well, okay, I did share three slices with my friends, so I'm not guilty of eating it all on my own :D This tart doesn't contain any refined sugar or fat and it's practically gluten-free. Sounds good? ;) The crusts tastes like a chocolate biscuit and the coconut filling is so creamy! And...one slice is only 200 calories! In this tart, I used the new Koko Dairy Free "Super Milk". Have you heard about it yet? It's much more beneficial than other plant milks available in supermarkets. Why? Because besides calcium, vit. B12 and vit. D it contains also other vitamins and minerals, such as iron, iodine, folic acid, vitamins A, B2, C and E. And it's really tasty! Go and look for it in Sainsbury's, Tesco or Coop - these are the supermarkets I have seen this milk in.



HEALTHY CHOCOLATE-COCONUT TART
9.5-inch tart dish, 8 slices


crust:
100g soft and juicy dates (I used Medjool; if your dates are dry, soak them in hot water for 5-10 minutes)
40g cashew butter (peanut butter will work too, but cashew butter has more neutral taste)
65ml Koko Dairy Free Super milk
120g oats
35g cocoa powder
15g maca powder (or 15g more oats, I just had to use it up... :D)

Blend the oats (in a food processor or using a hand blender) until it reaches a fine flour-like consistency. Add the remaining ingredients and blend until a dough forms (if you're using a hand blender it'd be easier to blend dates, cashew butter and milk together, mix oat flour with cocoa and maca and then add it to previously blended date mixture and knead the dough with your hands). Grease a 9.5-inch tart dish and press the dough into it with your fingers. Bake for about 20 minutes in 180*C. Take out of the oven and cool down. 

filling:
500ml Koko Dairy Free Super milk
50g cornflour 
1 tsp agar
1-2 tbsp erythritol (or other sweetener of your choice)
1 tsp vanilla essence 

Pour aside about 1/2 cup of 500ml of milk and heat the rest of it in a pan. Add the cornflour, agar, vanilla and erythritol to the milk that you poured aside and whisk well, until there are no clumps of flour. When the milk in a pan boils, constantly stirring, add the cornflour mixture to it and cook on low heat until thick. Pour the filling into previously prepared crust. Let it cool for about 20 minutes, then transfer it to the fridge and wait until it's cooled down completely before slicing. I dusted my tart with a little bit of cocoa powder but that's not necessary. Enjoy! :) 



WARTO艢膯 OD呕WYCZA JEDNEGO KAWA艁KA (Z 8)
NUTRITIONAL VALUE FOR ONE SLICE (OUT OF 8)

1 komentarz:

  1. Anonimowy11:21

    Prosta do zrobienia i wysz艂a pi臋knie! Masa kokosowa pycha jednak sp贸d okropnie gorzki :( Nast臋pnym razem dodam co najwy偶ej po艂ow臋 kakao.

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna