piątek, 29 marca 2019

wiosenny pudding chia // spring chia pudding


 E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W




(WIOSENNY) PUDDING CHIA
1 porcja 






40g nasion chia (użyłam białych, ale powszechnie dostępne w sklepach czarne sprawdzą się tak samo dobrze)
szklanka dowolnego mleka roślinnego (użyłam Koko Dairy Free Super Milk)
1/2 łyżeczki wanilii
opcjonalnie - 1/2 łyżeczki niebieskiej spiruliny, 1/2 łyżeczki sproszkowanego kwiatu groszku - dla koloru!
opcjonalnie - syrop kolonowy/z agawy lub inne słodzidło

Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy wanilię i mieszamy. Po 5 minutach mieszamy ponownie i pozostawiamy na kolejne 5 minut, po czym znów mieszamy. Wstawiamy pudding do lodówki (można sprawdzić po 10-15 minutach i znów zamieszać, jednka nie powinny się już zrobić żadne "kluchy" i pudding powinien ładnie zgęstnieć). Pozostawiamy pudding w lodówce na min. 4-5h lub do zgęstnienia. (opcjonalnie) Dosładzamy do smaku i (opcjonalnie) dzielimy go na dwie porcje, do jednej części dodajemy niebieską spirulinę, do drugiej sproszkowanego kwiatu groszku i mieszamy dokładnie do momentu uzyskania koloru. Gotowe! Można podać pudding ze świeżymi owocami, np. bananem, czy owocami jagodowymi, lub innymi ulubionymi dodatkami. Najlepiej zjeść całość od razu, ponieważ kwasy omega-3 zawarte w chia utleniają się dość szybko! Smacznego! :) 



E N G L I S H  V E R S I O N 


(SPRING) CHIA PUDDING 
1 serving


40g chia seeds (I used white chia seeds, but widely available in supermarkets black chia seeds work as well!)
1/2 tsp vanilla essence 
optional, for colour - 1/2 tsp blue spirulina, 1/2 tsp butterfly pea flower powder 
optional - maple/agave syrup or other sweetener 


Add the chia seeds, vanilla essence and milk to a mixing bowl, whisk to combine and leave for about 5 minutes, then whisk again to break up any chia clumps and leave for another 5 minutes. Stir the pudding well again and transfer to the fridge (you can check it and stir again after 10-15 minutes but it shouldn't form any clumps at that stage anymore). Let it sit for minimum 4-5h or until it thickens. (optional) Add chosen sweetener to taste and (optional) divide the chia pudding into two parts, add the blue spirulina to one, and the butterfly pea flower powder to the other one and mix well. You can serve the chia pudding with fresh fruit, e.g. banana or berries, or other favourite toppings. If you want to benefit from chia seeds nutritional properties, it's best to eat it as soon as possible because omega-3 from chia seeds are not stable for a long time. Enjoy! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna