Każdy lubi brownie...no, przynajmniej ja jak dotąd nie spotkałam osoby, która nie lubiłaby tego smakołyku... Brownie jednak za pewne wszystkim kojarzy się z toną czekolady, cukru i masła... Taka jest tradycyjna recetura, jednak warto czasem trochę ją nagiąć i przygotować brownie, które jest zupełną odwrotnością tradycyjnego, a wciąż jest przepyszne! Przygotowałam brownie z użyciem...batata (słodkiego ziemniaka)! Brownie nie smakuje jak pasztet, nie martwcie się! Batat nadaje mu lekkiej naturalnej słodyczy oraz wilgotnej, zbitej konsystecnji. Zamiast cukru użyłam erytrolu, który jest moim ulubionym i jednym z najzdrowszych zastępników cukru. Dodatek jakiekolwiek tłuszczu zupełnie pominęłam i ciasto wcale nie traci przez to na smaku...traci za to na zbędnych, nie dostarczających wielu składników odżywczych kalorii :D Zamiast czekolady użyłam kakao, które jest bogate w magnez i żelazo, jednak jeśli sądzicie, że bez czekolady to się nie obejdzie...nie widzę nic złego w dodaniu do ciasta odrobiny posiekanej dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.
ZDROWE BROWNIE Z BATATA
forma keksowa o dł. 20cm
jeden duży batat (słodki ziemniak), około 360g po obraniu
średni, dojrzały banan, około 110g bez skórki
115g mąki owsianej*
20g sproszkowanego korzenia maca (opcjonalnie, można zastąpić 20g mąki owsianej)
40g kakao
50g jogurtu roślinnego (użyłam sojowego niesłodzonego)
80g erytrolu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*możesz przygotować własną mąkę owsianą po prostu poprzez zblendowanie płatków owsianych! :) Proste i szybkie!
*możesz przygotować własną mąkę owsianą po prostu poprzez zblendowanie płatków owsianych! :) Proste i szybkie!
Obranego batata kroimy na mniejsze części i pieczemy/gotujemy na parze do miękkości (ja wybrałam pieczenie). Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie blendujemy do na gładką masę wraz z połową banana i jogurtem roślinnym. Dodajemy pozostałe składniki i łaczymy je ze sobą dokładnie. Przekładamy ciasto do formy keksowej o dł. około 20cm. Pozostałą połowę banana kroimy w plasterki i układamy na wierzchu brownie. Pieczemy około 40-50 minut w 180*C. Smacznego! :)
NA SAMYM KOŃCU POSTA ZNAJDUJE SIĘ INFORMACJA O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ BROWNIE! :)
NA SAMYM KOŃCU POSTA ZNAJDUJE SIĘ INFORMACJA O WARTOŚCI ODŻYWCZEJ BROWNIE! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Everyone likes brownies! Well, I mean, I haven't met a person who doesn't... Brownie, however, is usually associated with a ton of chocolate, sugar and fat. That's the traditional version, yeah. But why not to try to make it completely opposite, but still tasty? I made this brownie using sweet potato! And it doesn't taste like a potato, not at all...Sweet potato makes the brownie fudgy and naturally sweet. Instead of sugar, I used Natvia erythritol, which is my favourite replacement for sugar and it's one of the healthiest sweeteners. I didn't use any oil/butter in this recipe, I don't think it's necessary! Oil doesn't have almost any nutritional value and is rich in pro-inflammatory omega-6 fatty acids. Instead of chocolate, I used unsweetened cocoa powder, a good source of magnesium and iron. However, if you think that chocolate in a brownie is critical, I don't see a problem in adding some chopped good quality dark chocolate with high cocoa mass into the batter!
115g oat flour*
20g maca powder (optional, you can substitute that with 20g more of oat flour)
40g unsweetened cocoa powder
50g unsweetened soy yogurt
80g Natvia erythritol
1 tsp vanilla
1/2 tsp baking powder
*you can make your own oat flour by simply blending oats! :) Quick and easy!
Cut the peeled and washed sweet potato and bake or steam it until soft (I baked mine). Then cool it down a bit and blend together with a half of banana and soy yogurt. Add the rest of the ingredients and mix well. Transfer the brownie batter into a loaf tin lined with baking paper. Slice the remaining half of banana and decorate the top of the brownie with it. Place the brownie in the oven and bake for 40-50 minutes in 180*C. Enjoy! :)
8-10" loaf tin
large sweet potato, about 360g without the peel
medium, ripe banana, about 110g without the peel115g oat flour*
20g maca powder (optional, you can substitute that with 20g more of oat flour)
40g unsweetened cocoa powder
50g unsweetened soy yogurt
80g Natvia erythritol
1 tsp vanilla
1/2 tsp baking powder
*you can make your own oat flour by simply blending oats! :) Quick and easy!
Cut the peeled and washed sweet potato and bake or steam it until soft (I baked mine). Then cool it down a bit and blend together with a half of banana and soy yogurt. Add the rest of the ingredients and mix well. Transfer the brownie batter into a loaf tin lined with baking paper. Slice the remaining half of banana and decorate the top of the brownie with it. Place the brownie in the oven and bake for 40-50 minutes in 180*C. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?