środa, 29 maja 2019

śniadaniowe muffinki owsiane // breakfast porridge muffins


E N G L I S H  B E L O W 

Nie wiedziałam jak nazwać ten przepis...zdecydowałam się na "śniadaniowe muffinki owsiane", ponieważ jest to prawie że pieczona owsianka :) Nie oznacza to jednak, że można jeść je tylko i wyłącznie na śniadanie... ja delektowałam się nimi wraz z moim wieczornym kubkiem herbaty! :) Są one w każdym razie świetnym rozwiązanem dla zabieganych osób, które rano nie mają dużo czasu. Jest to bardzo szybka i wygodna opcja, dodatkowo...te muffinki są pyszne i bardzo zdrowe! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, pozostawią Cię sytym o wiele dłużej niż drożdżówka czy tost z dżemem... Złożone węglowodany z płatków owsianych również dostarczą energii na o wiele dłuższy czas! Muffinki nie zawierają nasyconego tłuszczu czy cukru rafinowanego...są jednak wzbogacone o suszone owoce (śmiało można dodać do nich także i orzechy!), które dodają naturalnej słodyczy. Podsumowując - idealne zarówno na śniadanie czy przekąskę w pracy/szkole jak i na zaspokojnie ochoty na coś słodkiego w ciagu dnia! :) Bardzo lubię je posmarowane masłem orzechowym! Polecam spróbować tego połączenia! Upiekłam je już trzy razy! :) 





ŚNIADANIOWE MUFFINKI OWSIANE 
12 muffinek


200g płatków owsianych górskich
100g ulubionych suszonych owoców (do muffinek ze zdjęć użyłam suszonego ananasa; można również dodać ulubione orzechy)
50g mąki kokosowej
20g sproszkowanego korzenia maca (można zastąpić taką samą ilość płatków owsianych)
350-450ml mleka roślinnego (ja użyłam Koko Dairy Free Super, jest ono jednak dostępne jedynie w Wielkiej Brytanii...)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
(możesz dodać odrobine syropu z agawy/klonowego lub innego słodzidła bo muffinki same w sobie nie są zbyt słodkie :))

Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę kokosową, proszek maca, proszek do pieczenia i suszone owoce. Następnie partiami dodajemy mleko roślinne, od uzyskania gęstej konsystencji. Silikonowe foremki na muffiny napełniamy postałą masą (nie polecam użyć papierowych papilotek, ponieważ w przepisie nie ma oleju, który zapobiegłby przyklejaniu się muffinek do papilotek...) i pieczemy około 25 minut w 180*C lub do momentu aż wierzch muffinek będzie złoto-brązowy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w temp. pokojowej max. 2-3 dni lub max. 3-4 dni w lodówce. Smacznego!


 PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)





E N G L I S H  V E R S I O N 

I didn't know how to name this recipe...I decided for "breakfast porridge muffins" because it's basically a baked porridge! :) It doesn't mean that you can eat them only for breakfast, though! I enjoyed these muffins with my afternoon cuppa as well! :) However, they are a perfect solution for everyone who's busy and doesn't have lots of time in the morning. It's a real quick and convenient option! In addition, these muffins are very tasty and healthy as well! Because they are rich in fibre, they will keep you full and energetic for much longer than toast with jam or cereal with milk. They don't contain any fat or refined sugar, although I added some dried fruit to my muffins and I highly recommend that! I think that nuts could be a great addition to these muffins as well! 
To sum up - they are a perfect breakfast option for busy people, you can also take them to work/school/uni as a snack or enjoy them with your afternoon tea/coffee! Oh, and I reeeeally recommend spreading some peanut or almond butter on them - so so so good! :) I've already baked them three times! :) 


BREAKFAST PORRIDGE MUFFINS
12 muffins 


200g oats (I recommend using "jumbo" oats, but if you can't find them, simple porridge oats should work too)
100g favourite dried fruit (for these muffins I used Urban Fruit dried pineapple >>this one<<, you can also add nuts)
50g coconut flour
20g maca powder (optional, you can substitute with more oats)
350-450ml Koko Dairy Free Super milk (>>this one<<)
1 tsp baking powder 
(you can add a bit of agave/maple syrup or other sweetener to make them sweeter because they're not really sweet :))

Chop the dried fruit into small pieces. In a large bowl, mix together oats, coconut flour, maca powder,  baking powder and chopped dried fruit. Next, slowly add the milk until you reach a thick consistency. Transfer the batter into silicone muffin moulds (I wouldn't recommend using paper muffin cases because there's no oil in this recipe so they will stick to the cases...). Bake for around 25 minutes in 180*C or until they're golden brown. Store in an air-tight container in a room temp. for max. 2-3 days or in a fridge for max. 3-4 days. Enjoy! :) 


NUTRITIONAL VALUE (1 muffin)

1 komentarz:

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna