piątek, 28 czerwca 2019

kokosowy chlebek bananowy z herbatą matcha // coconut & matcha banana bread


E N G L I S H  B E L O W

Kolejna odsłona chlebka bananowego - tym razem z zielonym akcentem :) Jestem wielką fanką herbaty matcha - uwielbiam ją jako latte z mlekiem kokosowym... Są jednak osoby, które do jej smaku nie mogą się przekonać. Jednak warto spróbować, bo matcha ma wiele prozdrowotnych właściwości i działa także o wiele lepiej niż kawa jeśli chodzi o "pobudzenie". Matcha jest bardzo bogata w antyoksydanty i chlorofil, zawiera witaminę C, selen, chrom, zynk i magnez, badania pokazują również że chroni organizm przed komórkami rakowymi. Jak już wspomniałam - uwielbiam matchą połączoną z mlekiem kokosowym, dlatego też na takie smaki postawiłam w tym chlebku bananowym! Do tego orzeźwiający "lukier" na bazie soku z limonki... pycha! Smak matchy nie dominuje w tym cieście, więc jeśli nie jesteście pewni, czy zaprzyjaźnilibyście się z tą herbatą - nie martwcie się! Być może ten wypiek będzie początkiem Waszej przyjaźni? ;)




KOKOSOWY CHLEBEK BANANOWY 
Z HERBATĄ MATCHA
keksówka o dł. 20cm


2 duże / 3 średnie banany - 290g po obraniu
150ml mleka kokosowego (lub innego ulubionego mleka roślinnego) 
120g erytrolu (lub zwykłego cukru lub ksylitolu lub innej sypkiej substancji słodzącej)
50g mąki kokosowej
100g mąki orkiszowej
6g (łyżka) matcha
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody 
lukier: 30ml soku z limonki, łyżka masła z nerkowców, sproszkowany erytrol / ksylitol (lub cukier puder) - do uzyskania konsystencji lukru

Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy mleko oraz wybraną substancję słodzącą i mieszamy. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia oraz sodę i ponownie mieszamy. Odkładamy połowę powstałego ciasta do innej miski, dodajemy matchę i mieszamy dokładnie do momentu połączenia. Keksówkę o długości ok. 20cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem - na zmianę "jasnym" i "zielonym" do momenty wyczerpania ciasta. Pieczemy około 40-45 minut w 180*C. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Po wystydzeniu dekorujemy lukrem - sok z limonki łączymy z masłem z nerkowców oraz sproszkowanym erytrolem / ksylitolem (lub cukrem pudrem) do uzyskania konsystencji lukru. Odstawiamy ciasto do momentu zastygnięcia lukru. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Another version of banana bread! This time...with a green element, which is matcha tea! I really love matcha, especially as a latte with coconut milk - that's one of my favourite drinks. However, there are people who aren't fans of this tea. It is worth trying though, as matcha has a lot of health benefits and it's better than coffee in terms of "keeping you awake" :) Matcha is rich in antioxidantschlorophyll, contains vitamin C, selenium, chromium, zinc and magnesium, some studies also show that it can protect the body from cancer. As I said - I love it combined with coconut milk, and that's why I tried the same combination in this banana bread. Finished with refreshing icing with lime juice...yummy! The taste of matcha in this banana bread is not really strong, so don't worry if you're not sure yet whether you like matcha or not...maybe this banana bread will be a tasty start of your friendship with matcha tea? :D




COCONUT & MATCHA BANANA BREAD
8-10 inch loaf tin 


2 large / 3 medium bananas - 290g without the peel
150g coconut milk (or other plant milk)
120g erythritol, I use Natvia >CLICK< (or xylitol / sugar - if you don't want it to be sugar-free)
50g coconut flour
100g spelt flour
6g (tablespoon) matcha tea powder
1 tsp baking powder
1/3 tsp bicarbonate of soda
icing: 30ml lime juice, 1 tbsp cashew butter, Natvia icing mix (powdered erythritol) or icing sugar

Mash the bananas with a fork, add the milk and erythritol or xylitol / sugar and mix. Next, add the coconut and spelt flour, baking powder, bicarbonate of soda and mix again. Transfer half of the cake batter into another bowl, add the matcha tea powder and mix it in. Prepare the loaf tin by lining it with greaseproof paper. Spoon the matcha and coconut cake batter into the tin alternately. Bake the cake for 40-45 minutes in 180*C or until a skewer inserted into the centre comes out clean. Leave the cake to cool. Prepare the icing - mix the Natvia powdered erythritol or icing sugar with cashew butter and lime juice until thick, icing-like consistency and ice the cake. Leave it to set for 1-2 hours. Enjoy! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna