Mineło troche czasu od kiedy dodałam "wytrawny" post...także dzisiaj czas na małą przerwę od słodkich wypieków, aby Was zbytnio nie zasłodzić ;) Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegańskie burgery z edamame (soja) oraz quinoa, znanej także pod nazwą komosa ryżowa. Oba te produkty są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety! Edamame jest bardzo dobrym źródłem roślinnego białka, zawiera także pokaźną ilość antyoksytandów oraz wit. K. Badania pokazaują, że edamame zmniejsza ryzyko chorób serca oraz poprawia poziom trójglicerydów we krwi. Quinoa/komosa ryżowa jest również bardzo dobrym źródłem białka - jest to jeden z nie tak wielu roślinnych produktów zawierający wszystkie 9 niezbętnych aminokwasów! Zawiera również wit. z grupy B, magnez, żelazo, potas i wapń. Tak jak widzicie - te burgery są pełne zdrowia i bogate w pełnowartościowe roślinne białko! No i oczywiście nie mogę zapomnieć aby wspomnieć, że są także i pyszne! Możecie jeść je jako burger w bułce z ulubionymi sosami i dodatkami, lub bez buły, na przykład z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką :)
BURGERY Z EDAMAME I QUINOA
6 burgerów
60g suchej quinoa
średnia cebula (około 150g)
350g edamame (jeśli jest mrożona, pozostaw w temp. pokojowej na kilka godzin aby ją rozmrozić)
przyprawy do smaku; sól, pieprz, czosnek granulowany itp...
Cebulę kroimy drobno i podduszamy na patelni*. Quinoa gotujemy używając około 1 szklanki wody. Edamame miksujemy na gładkie puree. Gdy wszystkie składniki są gotowe, mieszamy je w misce do połączenia i następnie dodajemy ulubione przyprawy do smaku. Z powstałej masy formujemy 6 równiej wielkości burgerów, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy 15 minut w 180*C. Po tym czasie delikatnie przewracamy je drugą stroną (można pomóc sobie łopatką lub nożem...) i pieczemy jeszcze około 10-15 minut. Smacznego! :) Burgery można również mroźić po upieczeniu.
*użyłam wody aby ograniczyć ilość oleju, jednak jeśli nie zależy wam na tym aby burgery były kompletnie bez-tłuszczowe, możecie cebulę podsmażyć na patelni używając oleju rzepakowego
*użyłam wody aby ograniczyć ilość oleju, jednak jeśli nie zależy wam na tym aby burgery były kompletnie bez-tłuszczowe, możecie cebulę podsmażyć na patelni używając oleju rzepakowego
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
It's been a while since I've posted a savoury recipe...so let's take a little break from sweet treats ;) I've got a recipe for vegan edamame burgers with quinoa for you today. Both, edamame beans and quinoa, have a lot of health benefits so it's worth adding them to your diet. Edamame beans are a great source of plant protein, they're rich in antioxidants and vitamin K. Studies show that edamame beans decrease the risk of heart disease and improve the level of triglycerides in blood. Quinoa is another great source of plant protein - it's actually one of a very few plants that have a complete amino acid profile! It also contains B vitamins, magnesium, iron, potassium and calcium. So, as you can see - these burgers are rich in good plant-based protein and other vitamins and minerals. And can't forget to mention - they are also veeeery tasty! You can eat it in a burger bun with your favourite burger toppings and sauces, or without the bun, for example with some roasted potatoes and salad. Yummm! :)
EDAMAME BEAN AND QUINOA BURGERS
6 burgers
60g (uncooked) quinoa, white
medium onion (approximately 150g)
350g edamame beans (if you're using frozen beans, leave them in a room temp. until they're defrosted)
spices of your choice to taste; I used black pepper, garlic powder and a little bit of salt
Chop the onion finely and cook with a bit of water* until it's soft. Cook the quinoa in approx. 1 cup of water. Blend the edamame beans until smooth. When all the ingredients are ready, mix them all together in a bowl and add spices to taste. Form 6 burger patties, place them on a baking tray lined with baking paper and bake for around 15 minutes in 180*. Then, carefully flip the burger patties over (you can use a spatula or a knife to make it easier) and bake for another 10-15 minutes. Enjoy! :) You can freeze them after they're baked as well!
*I use water to cook the onion to reduce the amount of oil, but if you don't really care about it, feel fry to fry the onion off on a pan with some rapeseed or sunflower oil.
wyglądają ciekawie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń