niedziela, 22 września 2019

zdrowe ciasta kawowo-czekoladowe // healthy mocha loaf


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W

Kawa i czekolada idzie ze sobą w parze, temu nie da sie zaprzeczyć. Kto z Was jest fanem pysznego napoju zwanego 'mocha' składającego się z espresso, czekolady i mleka? Jeśli jeszcze nie próbowaliście - jak najszybciej odwiedźcie lokalną kawiarnię i zamówcie! Kawa i czekolada smakują dobrze połączone nie tylko w gorącym napoju, ale także i wypiekach. To ciasto bardzo dobrze tego dowodzi! Czekoladowe, z subtelnym posmakiem kawy...dodatek kawałków czekolady sprawia, że smakuje jeszcze lepiej! A pachnie...obłędnie! To co, kto się skusi na kawałek do porannej/popołudniowej kawy? :) Na zachętę dodam jeszcze, że to ciasto jest przygotowane z użyciem mąki orkiszowej oraz beztłuszczowe i bezcukrowe! Nie licząc czekolady...ale warto ją dodać, uwierzcie!





ZDROWE CIASTO KAWOWO-CZEKOLADOWE
keksówka o dł. 20cm


225g mąki orkiszowej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
15g kakao
125g erytrolu (lub innej wybranej substancji słodzącej, np. xylitol też sprawdzi się w wersji bezcukrowej)
85g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
100ml mleka roślinnego
10g nasion chia + 30ml mleka roślinnego
130ml mocnej kawy (osudzonej)

Nasiona chia mieszamy z mlekiem roślinnym i odstawiamy na 5-7 minut do uzyskania "żelowej" konsystencji. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, erytrol i 50g posiekanej czekolady. Dodajemy mleko roślinne oraz kawę i wcześniej przygotowane nasiona chia. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą. Pieczemy 45 minut w 180*C lub do momentu aż patyczek szaszłykowy wbity w środek ciasta będzie suchy. Smaczego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

Coffee and chocolate is a good pair, isn't it? Who doesn't love a mocha, which is a drink composed of espresso, chocolate, and steamed milk? If you haven't tried it yet, go to a local cafe as soon as possible and order one! Coffee and chocolate go well not only in a hot drink but in a cake, too. This one is a great example! Chocolatey, with a subtle coffee flavour...and the addition of chocolate chips makes it even better! And the smell...just divine... So, who would like a slice with a morning/afternoon coffee? There's no such thing as too much coffee, right? ;) To tempt you even more, this loaf is made with spelt flour instead of white flour, and there's no sugar or fat. Apart from the chocolate, but well...it's worth it, really! ;)




HEALTHY MOCHA LOAF
8-10' loaf tin


225g spelt flour 
15g dark cocoa powder
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
125g erythritol (xylitol works well too / you can also use sugar if you don't need this cake to be sugar-free :)), I used Natvia erythritol
85g dark chocolate chips
100ml plant milk (I used 'Super' by Koko Dairy Free)
10g chia seeds + 30ml plant milk
130ml strong coffee (cooled down)

Mix the chia seeds with milk in a small dish and let rest for around 5-7 minutes to thicken. It should be jelly-like consistency. In a large bowl, mix together flour, baking powder, bicarbonate of soda, cocoa, erythritol, and 50g of chocolate chips. Add the milk, coffee and previously prepared chia "egg" and mix all the ingredients together. Transfer the batter into a loaf tin lined with greaseproof paper and sprinkle the rest of chocolate chips on top. Bake for 45 minutes in 180*C. Enjoy! :)



NUTRITIONAL FACTS (1/8 OF THE LOAF CAKE)

2 komentarze:

  1. przepyszne ale wyszla mi okropna konsystencja a mianowicie bardzo gumowa
    co moglo pojsc nie tak?

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna