poniedziałek, 28 października 2019

3-składnikowe kulki mocy o smaku mango & kokos // 3 ingredient mango & coconut energy balls


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L O W 

Uwielbiam wszelkiego rodzaju "energy balls". Z wielu powodów...głownie jednak dlatego, że są proste i stosunkowo szybkie do zrobienia, o wiele tańsze niż sklepowe i za każdym razem można stworzyć inny smak! A to lubię właśnie najbardziej - tworzenie nowych smaków! Otwieram szafke kuchenną i zastanawiam się, co tym razem mogę zblendować razem, aby stworzyć pyszne, domowe kulki mocy. Ostatnio natrafiłam w mojej szafce kuchennej na suszone mango, nawet nie pamiętam kiedy je kupiłam... :D Termin ważności zbliżał się ku końcowi więc postanowiłam, że tym razem ten oto składnik będzie bazą moich kulek mocy! Nie miałam jednak aż tak dużo suszonego mango, więc dorzuciłam i garść daktyli. Ostateczny składnik to mąka kokosowa, ktora połączona z mango i daktylami dodaje kulkom mocy tropikalnego smaku! Obtoczyłam je w mieszance mielonych ziaren, ale możecie zastąpić je dowolnym dodatkiem - pysznie sprawdzą się wiórki kokosowe czy mielone orzechy :) 




3-SKŁADNIKOWE KULKI MOCY MANGO & KOKOS
6 kulek mocy


100g suszonego mango 
60g daktyli (polecam świeże, jeśli używasz suszonych, namocz je w gorącej wodzie na około 10 minut)
35g mąki kokosowej
dowolne dodatki do otoczenia kulek (wiórki kokosowe, mielone orzechy etc.)

Mango namocz w gorącej wodzie przez około 10 minut aby nieco zmiękło (dodaj też i daktyle jeśli są twarde i suche!). Odlej wodę, przełóż mango i daktyle do misy miksera i zblenduj. Przełóż powstałą masę do (dużej) miski i dodaj mąkę kokosową, najpierw wmieszaj ją za pomocą łyżki, następnie użyj dłoni aby połączyć razem wszystkie składniki. Uformuj 6 równych kulek i obtocz w wybranych dodatkach. Włóż do lodówki na min. 2h, przechowuj również w lodówce, max. 5 dni. Smacznego! :) 



E N G L I S H  V E R S I O N 

I love homemade energy balls! There're various reasons why, but mainly because they are easy and relatively quick to make, much cheaper than store-bought ones and every time you make them, you can create a new, tasty combination of flavours! And that's what I like the most - creating new flavours. I open my kitchen cupboard, look inside and think what can I put together this time to create yummy, homemade energy balls... Recently I've found some dried mango in my cupboard, I didn't even remember buying it... and the best before date was soon, so I decided that this time dried mango will be the base of my energy balls. I didn't have that much of it though, so I added a handful of dates too. The last ingredient was coconut flour, which in combination with the mango and dates created a nice tropical taste! I rolled my energy balls in Yay&Yum milled seeds which I got from the brand to try out and I do recommend them - they're rich in essential fatty acids, protein, and fibre :) 




3 INGREDIENT MANGO & COCONUT ENERGY BALLS
6 energy balls 


100g unsweetened dried mango
60g dates (I recommend using fresh ones, if you're using dry dates, soak them in hot water for 10 minutes)
35g coconut flour
Yay&Yum milled seeds to roll the balls in, or desiccated coconut/chopped nuts/etc

Soak the mango in hot water for about 10 minutes to soften it a bit (add the dates too if they're hard and dry). Strain the mango (and dates) and add them to the blender bowl and blend for about 30sec or until you reach a mostly smooth consistency, it doesn't need to be perfectly smooth like a puree or that type of thing. Then add the coconut flour and mix it in with a spoon first, and then using your hands combine all the ingredients together. Form 6 even balls and roll them in milled seeds/desiccated coconut/chopped nuts/etc. Put them in a fridge for a minimum of 2 hours before eating, store in a fridge for max. 5 days in an air-tight container. Enjoy! :) 




NUTRITIONAL FACS (1 ENERGY BALL)

1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę takie zrobić w końcu i spróbować w czym rzecz ;)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna