艣roda, 6 kwietnia 2016

podw贸jnie jagodowa acai bowl


S艂yszeli艣cie kiedy艣 o jagodach acai? Ja znam je z nazwy ju偶 od d艂u偶szego czasu i zawsze mnie interesowa艂y. Ostatnio nadarzy艂a si臋 okazja, 偶ebym mog艂a spr贸bowa膰 ich organoleptycznie :) D艂ugo my艣la艂am gdzie je doda膰...a偶 w ko艅cu postanowi艂am na pierwszy raz u偶y膰 ich w smoothie bowl, kt贸re w wersji z dodatkiem tych jag贸d jest nazywane acai bowl :) Moja acai bowl jest podw贸jnie jagodowa, poniewa偶 opr贸cz sproszkowanych jag贸d acai uzy艂am te偶 naszych polskich, letnich le艣nych jag贸d, kt贸re ukry艂am na gorsze czasy w zamra偶arce :) Do os艂ody i lepszej konsystencji - zamro偶ony banan i mamy idealne smoothie bowl - pyszne i od偶ywcze! Z dodatkami mo偶ecie poszale膰 i przystroi膰 swoj膮 miseczk臋 czym tylko chcecie :) 






Od nowego roku na stronie Sensilab mo偶ecie znale藕膰 nowe produkty w linii Healthie i w nowo艣ci kategorii eco i superfoods - >>KLIK<< Mam dla Was super wiadomo艣膰, bo gdy przy zakupie wpiszecie kod promocyjny SROSLINA15 dostaniecie 15% rabatu! Pami臋tajcie o tym przy zakupach :)
JAGODY ACAI r贸wnie偶 mo偶ecie kupi膰 ze zni偶k膮! >>KLIK<<


Jagody acai zawieraj膮 ogrom antyoksydant贸w, dzi臋ki czemu wygl膮damy pi臋knie i m艂odo ;) Zawieraj膮 m.in.: resweratrol, cyanidin-3-glukozyd, kwas ferulowy, a tak偶e du偶膮 ilo艣膰 polifenoli (np. kwas elagowy), kt贸re tak偶e wykazuj膮 dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce. W zwi膮zku z tym jagody acai znalaz艂y si臋 na li艣cie ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity) - li艣cie produkt贸w spo偶ywczych o du偶ej zawarto艣ci ro艣linnych przeciwutleniaczy. 
Ich prozdrowotne w艂a艣ciwo艣ci w XIX wieku odkry艂y plemiona amazo艅skie, kt贸re do dzi艣 stosuj膮 jagody acai przy biegunce, zw艂aszcza na tle paso偶ytniczym, krwotokach i leczeniu wrzod贸w. Z kolei Peruwia艅czycy stosuj膮 zmia偶d偶one nasiona owoc贸w w celu zwalczania gor膮czki.
Owoce acai s膮 bogate w kwasy t艂uszczowe, takie jak kwas oleinowy (z grupy nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych omega-9) oraz kwas linolowy (z grupy NNKT omega-6). Zwi膮zki te pomagaj膮 obni偶y膰 poziom "z艂ego" cholesterolu (LDL) i podnie艣膰 st臋偶enie "dobrego" (HDL) w organizmie, w zwi膮zki z tym s膮 pomocne w profilaktyce mia偶d偶ycy naczy艅 i innych chor贸b uk艂adu krwiono艣nego. Przyswajanie "z艂ych" t艂uszcz贸w hamuje tak偶e zawarty w owocach acai b艂onnik.




JAGODOWO-BANANOWA ACAI BOWL
1 porcja 艣niadaniowa // 2-3 deserowe


400g mro偶onych jag贸d, wyj臋tych z zamra偶arki na ok. 4-5h przed przyst膮pieniem do przygotowania przepisu
艣redni dojrza艂y banan, posiekany na kawa艂ki i zamro偶ony
50ml mleka roslinnego
1-2 艂y偶eczki sproszkowanych jag贸d acai
dowolne dodatki :)

Wszystkie sk艂adniki miksujemy na g艂adk膮 mas臋, przek艂adamy do miseczki i dekorujemy wedle uznania :) Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. Acai jad艂y艣my tylko jako dodatek w jakim艣 produkcie ale samych jeszcze okazji nie mia艂y艣my :) Pocz臋stujemy si臋 tak膮 miseczk膮 jak tylko dorwiemy te jagody :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. wstyd przyzna膰, ale o ile uwielbiam wszystkie superfood to jag贸d acai jeszcze nie pr贸bowa艂am. ale ta miseczka wygl膮da bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Jeszcze nie pr贸bowa艂am acai :/

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna