czwartek, 21 kwietnia 2016

gryczany nale艣nik a'la tortilla ze stripsami z tofu


Witajcie Kochani! Po pierwsze przepraszam Was za ma艂y zast贸j na blogu. By艂 on spowodowany moim wyjazdem do Hiszpanii, gdzie sp臋dzi艂am wspania艂e 10 dni! Wszystko to dzi臋ki projektowi Erasmus+ :) Zobaczy艂am mas臋 pieknych miejsc i pozna艂am cudownych ludzi! B臋d臋 mi艂o wspomina膰 ten czas do ko艅ca 偶ycia :) Zapraszam Was do obejrzenia filmu z tego wyjadu - gl贸wnie z Hiszpa艅skimi krajobrazami :) Polecam ogl膮da膰 w HD! :)





Wr贸ci艂am w piatek w nocy...Ci臋偶ko by艂o z powrotem wdro偶y膰 si臋 w "normalne" 偶ycie, ale chyba ju偶 powoli si臋 ogarniam :) Przez nawa艂 obowi膮zk贸w, jaki czeka艂 na mnie po powrocie (gl贸wnie szkolnych) nie mia艂am czasu nawet doda膰 tu nowego przepisu. Jednak znalaz艂am woln膮 chwil膮 i dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na obiad lub lunch do szko艂y/pracy na wynos ;) Bardzo polubi艂am stripsy z tofu od Polsoji! :)




GRYCZANY NALE艢NIK A'LA TORTILLA 
ZE STRIPSAMI Z TOFU
2 porcje


nale艣niki:
120g m膮ki gryczanej
ok. 1 1/2 szklanki mleka ro艣linnego o neutralnym smaku (np. sojowe nies艂odzone) 
p艂aska 艂y偶eczka mielonego lnu
opcjonalnie przyprawy typu s贸l, pieprz, zio艂a

Przesiewamy m膮k臋, dodajemy len i powoli wlewamy mleko - konsystencja ma by膰 nieco g臋stsza ni偶 na "zwyk艂e" ciasto nale艣nikowe, poniewa偶 nale艣niki z tego przepisu s膮 grube. Dodajemy wybrane przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Nast臋pnie lekko nat艂uszczamy patelni臋 i wylewamy na ni膮 po艂ow膮 masy. Sma偶ymy na ma艂ym ogniu do momentu a偶 wierz si臋 zetnie, nast臋pnie delikatnie obracamy nale艣nik na drug膮 stron臋 i smazymy jeszcze chwil臋. Tak samo post臋pujemy z drug膮 po艂ow膮 masy.

nadzienie:
2-4 li艣cie sa艂aty lodowej lub mas艂owej
papryka, marchewka i 艣wie偶y og贸rek w s艂upkach (lub inne dowolne, ulubione warzywa)
mo偶na r贸wnie偶 doda膰 ulubiony sos :)

Tofu podsma偶amy na suchej patelni. Na nale艣nika nak艂adamy sa艂at臋 (je艣li u偶ywacie sosu to najpierw posmarujcie nim nale艣nik), nast臋pnie pozosta艂e warzywa i na koniec stripsy z tofu. Nadzienie nak艂adamy najbardziej na 艣rodek nale艣nika, zostawiaj膮c na dole i po bokach miejsce, aby z艂o偶y膰 nale艣nik. Nale艣nik sk艂adamy w spos贸b jak TUTAJ >>KLIK<<. Aby bardziej si臋 trzyma艂 mo偶na owin膮膰 d贸艂 foli膮 aluminiow膮. To danie jest 艣wietne jako lunch na wynos :) Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

  1. My艣lisz, 偶e mo偶naby mleko w nale艣niku zast膮pi膰 wod膮? Aktualnie mam tylko s艂odkie mleko kokosowe do kawy i za bardzo by si臋 nie nada艂o do takiego nale艣nika, a ju偶 od dawna mam ochot臋 na co艣 podobnego...

    OdpowiedzUsu艅
  2. Tylko pozazdro艣ci膰 takiego 艣wietnego wyjazdu! :D No i wr贸ci艂a艣 w bardzo smacznym stylu :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Pr贸bowa艂a艣 nale艣nik贸w z kaszy gryczanej? Tortilla wygl膮da ekstra! I Hiszpania te偶, zazdroszcz臋 wycieczki :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna