poniedziałek, 12 marca 2018

cynamonowo-kawowe muffinki z daktylami // cinnamon-coffee muffins with dates


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

Jeszcze dwa tygodnie temu Wielką Brytanię ponownie zasypało śniegiem...Zima wróciła na dobre! Teraz całe szczęście pogoda jest bardziej jesienno-wiosenna, czyli deszcz i pochmurne dni przeplatane z odrobiną słońca. Jednak kiedy było tak śnieżnie i zimowo, nabrałam ochoty na wypieki w zimowym klimacie i wyciągnęłam z szafki papilotki we wzorki w płatki śniegu, które wypełniłam cynamonowo-kawowym ciastem z dodatkiem daktyli i tak powstały te pyszne muffiny! Upieczcie je niezależnie od pory roku! Cynamon i kawa zawsze dobre! Tak jak i daktyle! Możecie jedynie zmienić wzór na papilotkach...ja innych nie miałam :D 








CYNAMONOWO-KAWOWE MUFFINKI Z DAKTYLAMI
ok. 10-12 sztuk


230g mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
3 łyżki drobnych płatków owsianych
200g cukru/ksylitolu/erytrolu (ja używam erytrolu Natvia)
3 łyżki syropu daktylowego (jeśli nie masz możesz zastąpić klonowym lub z agawy)
80g suszonych daktyli
200ml mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
100ml łagodnego w smaku oleju (np. rzepakowego)
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 

Mleko lekko podgrzewamy i zalewamy nim daktyle na kilka minut aby nieco zmiękły. W misce łączymy suche składniki - mąkę, płatki owsiane, cukier/ksylitol/erytrol, proszek do pieczenia i cynamon. Do drugiej miski odlewamy mleko z daktyli, dodajemy olej oraz kawę rozpuszczalną i mieszamy. Mokre składniki dodajemy do miski z suchymi składnikami i łączymy całość dokładnie. Daktyle kroimy na mniejsze cząstki i następnie również mieszamy z masą. Przekładamy ciasto do foremek na muffinki, wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-35 minut. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


 Winter has been crazy this season... About two weeks ago, the UK got covered in snow again! Now the weather is quite normal and usual as for England but when it was so cold, snowy and generally not really nice (I don't like cold! :D), I fancied to bake something winter-y...I found snowflake-themed paper muffin moulds, filled them with cinnamon-coffee muffin dough with dates and got those lovely and delicious muffins! Bake them regardless of the season! Cinnamon and coffee are always good, and so are dates. You can just maybe change the theme on your muffin moulds... :D 


E N G L I S H  V E R S I O N

CINNAMON-COFFEE MUFFINS WITH DATES
10-12 muffins


230g wholewheat flour
3 tbsp porridge oats
200g sugar/xylitol/erythritol (I use Natvia erythritol >>CLIK<<)
3 tbsp date syrup (if you can't find it, you can use maple or agave syrup)
80g dried dates
200ml plant based milk (I used almond)
100ml mild oil (like rapeseed for example)
1 tsp baking powder
2-3 tsp cinnamon
2 tbsp instant coffee

Heat the milk a bit and pour it onto dates so they can soften a bit. In a mixing bowl, put together dry ingredients - flour, oats, sugar/xylitol/erythritol, cinnamon, baking powder and mix. In another bowl, drain the milk from dates, add the oil and coffee and mix. Add the wet ingredients to the dry ones and mix together. Chop the dates and add the dough as well. Pour the dough into the muffin moulds and bake for 30-35 minutes in 180*C. Enjoy! :) 


5 komentarzy:

  1. Anonimowy12:32

    Te muffinki wyglądają obłędnie! Koniecznie muszę je spróbować!

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Porywam kilka i pakuje na jutro do lunchboxu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat za kawą nie przepadamy ale babeczki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna