wtorek, 18 kwietnia 2017

proteinowy "omlet" z karmelowymi jabłkami


Dzisiaj mam dla Was kolejną omletową śniadaniową propozycję w wersji proteinowej. Uwielbiam jeść takie placki / omlety, bo są szybsze do zrobienia niż pancakes (smażymy jeden duży zamiast kilku małych ;)), a dodatkowo są bardzo sycące no i pyszne! ;) Moim ostatnim odkryciem są też jabłka duszone z bezcukrowym syropem butterscotch, które smakują jakby były karmelizowane! Może do najzdrowszych ten syrop nie należy, ale raz na jakiś czas można ;) 






PROTEINOWY "OMLET" 
Z KARMELOWYMI JABŁKAMI
1 porcja


50g mąki (użyłam ryżowej, może być ulubiona bezglutenowa lub pełnoziarnista)
20g odżywki białkowej Active Women Vegan Blend
łyżeczka mielonego lnu
80-100ml mleka roślinnego
łyżeczka octu jabłkowego
płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Mąkę, odżywkę, len i proszek do pieczenia łączymy w misce, następnie stopniowo dolewamy mleko do osiągnięcia gęstej konsystencji, na koniec dodajemy ocet jabłkowy i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju lub bez i smażymy omlet ok. 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem, następnie odwracamy ostrożnie na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 3-4 minuty. Podajemy z karmelowym jabłkiem (przepis poniżej) i masłem z nerkowców >>KLIK<<.

jedno średnie jabłko ulubionej odmiany (ok. 200-250g)
opcjonalnie - odrobina cynamonu

Jabłko kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki, ja jednak tego nie zrobiłam). Na dno rondelka wlewamy odrobinę wody (2-3 łyżki) i gdy zacznie się gotować od razu wrzucamy jabłko i dusimy pod przykryciem do momentu aż zmięknie. Pod koniec dodajemy syrop i ew. cynamon i odparowujemy nadmiar wody. 
Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


8 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny 💖 Ostatnio wolę jeść bardziej takie placki niż nawet owsianki na śniadanko 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. My tylko odrobinę cynamonu byśmy wymieniły na kg cynamonu i byłoby idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ilość kalorii to kwestia bardzo indywidualna, która zależy od wielu czynników - aktywności fizycznej, wieku, wagi, wzrostu, stanu zdrowia itp... Ja jem nieco ponad 2000 kcal, ale staram się jeszcze zwiększać stopniowo tę ilość :) Sama musisz dojść do tego ile potrzebujesz aby zjesć :) Dla jednego te 2000 kcal to za dużo, dla innego za mało ;) I dziękuję za miłe słowa co do bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy23:39

    Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
    you make blogging look easy. The overall look of your website is great, as
    well as the content!

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna