wtorek, 11 kwietnia 2017

brownie z ciecierzycy z masłem orzechowym (bez tłuszczu, glutenu i cukru) {video przepis}


Jeśli brownie kojarzy Wam się z niezdrowym, tłustym i ciężkim ciastem, dzisiaj mam dla Was to samo ciasto w zupełniej innej wersji! Bardzo zdrowe i dietetyczne, do tego bez mąki, cukru i tłuszczu (pomijając masło orzechowe). Na pewno słyszeliście o brownie z fasoli. Ja jednak poszłam o krok dalej i postanowiłam upiec brownie z ciecierzycy! Ciecierzyca bardzo dobrze sprawdza się w deserach, jakkolwiek to brzmi ;) Ma lekko orzechowy, słodkawy posmak więc bardzo dobrze sprawdziła się jako baza brownie! Jest równiez bardzo zdrowa - zawiera dużo białka, błonnika, jest także źródłem potasu. Kolejne składniki brownie są nie mniej zdrowe ;) Kakao to skarbnica magnezu, który przyda się zwłaszcza wszystkim którzy tak jak ja niedługo piszą maturę ;) Masło orzechowe to źródło zdrowych tłuszczów, kwasów omega 6 oraz białka





Zapraszam również do obejrzenia video przepisu na brownie! :) 









BROWNIE Z CIECIERZYCY Z MASŁEM ORZECHOWYM
forma 18x18cm


310g ugotowanej ciecierzycy (można użyć gotowanej w domu lub z puszki)
średni, bardzo dojrzały banan
150g erytrolu/ksylitolu (ew. nierafinowanego cukru trzcinowego)
50g kakao naturalnego
50ml mleka sojowego (lub innego roślinnego)
10g mielonych nasion chia BULK POWDERS >>KLIK<<
50-100g masła orzechowego BULK POWDERS >>KLIK<<
2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Ciecierzycę i banana miksujemy, następnie dodajemy erytrol/ksylitol/nierafinowany cukier trzcinowy, kakao, mielone nasiona chia i mieszamy. Dolewamy mleko aby łatwiej połączyć składniki i mieszamy ponownie. Dodajemy proszek do pieczenia i łączymy z masą. Przekładamy ciasto do foremki wylożonej papierem do pieczenia, na wierzchu łyżeczką nakładamy w kilku miejscach masło orzechowe, a następnie za pomocą patyczka szaszłykowego/wykałaczki robimy "esy-floresy" łącząc delikatnie masło orzechowe z ciastem. Wkładamy brownie do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy godzinę, następnie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto na ok. 30 minut, po czym wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu można je pokroić i podać. Najlepiej smakuje na drugi dzień, zwłaszcza jeśli było przechowywane w lodówce :) Smacznego! :) 





Przepis powstał we współpracy z Bulk Powders.
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne brownie! z przyjemnością spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękujemy za przepis i zapraszamy wszystkich na naszą Wielkanocną Wyprzedaż: https://www.bulkpowders.pl/offers.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu, ale bosko wygląda!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy zamiast kakao lepiej użyć gorzkiej czekolady..np Wawel jak na zdjęciu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy lepiej to nie wiem...w każdym razie jeśli masz ochote użyć czekolady jak najbardziej możesz to zrobić. Użyj wtedy 100g czyli jednej tabliczki ulubionej gorzkiej czekolady bez mleka w składzie i zetrzyj ją na tarce.

      Usuń
  6. Anonimowy16:38

    najlepsze brownie jakie robiłam !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi to słyszeć (czytać :D)! <3

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna