niedziela, 1 kwietnia 2018

zielone ciasto na wiosnę i na wielkanoc // green cake for spring!


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W

No to mamy wiosne! Przynajmniej teoretycznie, bo praktycznie to pogoda jest wciąż bardziej jesienna niż wiosenna, ale miejmy nadzieję, że już niedlugo się to zmieni i będziemy mogli cieszyć się słońcem :) Tak czy inaczej - do słonecznych i ciepłych dni bliżej jak dalej! Aby przywołać wiosenny klimat upiekłam zielone ciasto! Upieczcie je i Wy, może to pomoże przywołać wiosnę? ;)
Jakiś czas temu dodałam zdjęcie tego ciasta na mój Instagram >>KLIK<< i zapytałam Was co według Was sprawia, że ciasto jest zielone. Odpowiedzi były różne - matcha, jarmuż, szpinak, a nawet...brokuł (aż taka szalona jednak nie jestem :D). Osoby, który wybrały szpinak na kandydata miały rację. To właśnie szpinak dodałam do tego ciasta! Możecie myśleć, że mam coś nie tak z głową, bo kto normalny piecze ciasto ze szpinakiem...ale ja uwielbiam eksperymentować i powiem Wam, że często z tych eksperymentów jestem zadowolona. Tak też było tym razem - ciasto nie smakuje jak trawa ani trochę, nikt nie powie, że jest tam szpinak! A dzięki niemu ciasto zyskuje naturalny, zielony kolor no i zawsze to odrobiona zdrowia przemycona w bardzo smacznej i słodkiej formie! Wygląda bardzo wiosennie i intrygująco. Jestem pewna, że również świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole :) Przy okazji - inne wielkanocne przepisy znajdziecie TUTAJ.

WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ WSPANIAŁYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT, BEZ JAJKA I MAJONEZU, NO CHYBA ŻE W WERSJI WEGAŃSKIEJ ;) PAMIĘTAJCIE - WESOŁE JAJKO, TO TAKIE KTÓRE NIE ZOSTANIE ZJEDZONE!!! ;)




ZIELONE CIASTO ZE SZPINAKIEM
keksówka o dł. 20cm


200g mąki pełnoziarnistej (zwykła pszenna również się sprawdzi)
30g mąki kokosowej
łyżka nasion chia
200g cukru/ksylitolu lub innego zastępnika (w wersji ‚sypkiej’, nie płynnej!)
100g świeżego szpinaku
200ml mleka roślinnego
łyżeczka proszku do pieczenia

Nasiona chia zalewamy ok. 50ml mleka i odstawiamy do momentu aż stworzą „żelową” konsystencję (na początku warto od czasu do czasu zamieszać, aby chia nie zebrały się jedynie na dnie naczynia). W misce łączymy mąkę pełnoziarnistą, kokosową, wybraną substancję słodzącą oraz proszek do pieczenia. W innym naczyniu/malakserze miksujemy na gładką masę szpinak i namoczone nasiona chia, a następnie łączymy tę mieszankę z resztą mleka roślinnego. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy dokładnie. Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w 180*C (do „suchego patyczka”). Po upieczeniu można dodatkowo polać ciasto czekoladą lub lukrem.Smacznego!


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N

So... here comes the spring! I mean, theoretically, cause weather is still more like in autumn, not spring, but let's hope that it will change very soon and we would enjoy the sun :) To call spring, I prepared green cake! Maybe if you bake it as well, we can bring spring over to the UK! ;) Some time ago, I've added a picture of this cake on my Instagram >>HERE<< asking you what ingredient makes this cake green. I've got various answers - matcha, kale, spinach...someone even suggested broccoli (but I'm not that crazy :D). Those, who said spinach were right! That's what I added to this cake! You may think that there's something wrong with me, cause who bakes cake with spinach?! But I love to experiment and improvise in the kitchen and to be honest, very often I'm satisfied with the results of my culinary experiments. This cake doesn't taste like grass at all, no one would say that it has spinach in it, believe me! But because of spinach, cake has a lovely green colour and you can accualy hide some good nutrients in it! We can agree that this cake is a salad, right? ;) It looks really spring-y and intriguing. I'm sure it'd be great for Easter as well!  


GREEN CAKE (WITH SPINACH!)
20cm long baking tin


200g wholewheat flour (or all purpose)
30g coconut flour 
1 tbsp chia seeds
200g Natvia erythritol (or other favourite sweetener)
100g fresh spinach
200ml plant based milk
1 tsp baking powder 
Soak the chia seeds in approx. 50ml of plant based milk and let it sit until they form gel-like consistency (stir occasionally). In large bowl, mix together both flours, erythritol (or other chosen sweetener) and baking powder. In the other bowl/food processor blend the spinach with chia seeds until smooth and then add the milk to it. Add the wet ingredients to the dry ones and mix everything together. Pour the batter to 20cm long baking tin lined with baking paper and bake for approximately 50 minutes in 180*C. When the cake is ready, you can decorate it with melted chocolate or icing if you wish :) Enjoy! 


8 komentarzy:

  1. Kolorek ma zacny i smakować musi świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. domyślałam się, że szpinakowe. Myślę nad zrobieniem takiego, ale nie wiem, czy będzie mi smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się obawiać - tak jak piszę - szpinaku nie czuć nic a nic ;)

      Usuń
  3. 200ml mleka roślinnego- chodzi o takie z puszki - tłuste czy może być napój roślinny np. ryżowo-kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam mleka (napoju) z kartonu więc napój roślinny np. ryżowo-kokosowy się sprawdzi :) Jeśli jednak masz tylko tłuste mleko kokosowe z puszki możesz go użyć, też powinno być okej :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna