E N G L I S H V E R S I O N B E L L O W
KAKAOWO-SEZAMOWE CIASTKA Z CIECIERZYCY
ok. 10-12 ciastek, w zależności do rozmiaru
250g ciecierzycy, ugotowanej domowo lub z puszki
garść daktyli (ok. 50-60g)
6-8 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki mąki kokosowej
30g naturalnego kakao
2-3 łyżki ksylitolu/erytrolu/nierafinowanego cukru trzcinowego
50g tahini (przepis na domową >>KLIK<<)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2-3 łyżki ziaren kakao (lub orzechów, ziaren, posiekanej czekolady...)
Daktyle, jeśli są suszone, zalewamy wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie miksujemy je na gładką masę wraz z ciecierzycą i tahini. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi (zapobiega przyklejaniu się masy) formujemy ciastka, które następnie spłaszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190*C. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Who wants a cookie? ;) I need to admit that I bake them very rarely... I'm just not a big fan of cookies I guess. I rather bake a bigger cake :D However, those cute, little cookies can't be forgotten! So from time to time I bake some cookies as well :) That time, when I cooked a whole big pot of chickpeas, I decided that besides of dinner stew and hummus I will make something sweet as well. I went for cookies because I wanted to try chickpea cookies for a long time! I was in a chocolate mood (I always am haha) so I put some cocoa powder in it. I noticed a tahini jar in my cupboard as well so I pour some to the chickpeas. Almost like chocolate hummus, right? :D At the end I decided to throw also some cacao nibs for the extra crunch (you can easily swap it for nuts or chocolate if you wish). Cookies turned out to be really nice! Chocolatey, with a hint of sesame and you can't taste the chickpea at all! They are rather soft than crispy but they taste very good! Cookies are really satisfying because of high protein content and cocoa and tahini give them extra nutrients such as iron, magnesium, calcium etc... <3
COCOA TAHINI CHICKPEA COOKIES
approx. 10-12, depending on the size
250g chickpeas, cooked on your own or canned
handful of dates (50-60g)
6-8 spoons of plant milk
2 tbsp coconut flour
30g cocoa powder
2-3 tbsp Natvia erythritol (or other favourite sweetener)
50g tahini
1 tsp baking powder
1/2 vanilla extract
pinch of salt
2-3 tbsp cacao nibs (or nuts, seeds, chocolate chips...)
If your dates are dried, soak them in a hot water for 5-10 minutes. In a large bowl. blend the chickpeas, dates and tahini together until smooth. Add the rest of the ingredients and mix thoroughly. With a damp hands, form the cookies, place them on a baking paper (spray it with oil before) and flatten a bit. Bake the cookies for 20-25 minutes in 190*C. Enjoy! :)
Bardzo fajnie wyglądają te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńŚwietny przepis :) i ta czekolada <3
OdpowiedzUsuńMyślisz, że z mąką jaglaną też by wyszły?
Pozdrawiam :)
Dziękuję :* Tak, możesz użyć każdej bezglutenowej mąki ponieważ jest ona w tym przepisie w dość małej ilości, jednak mąka kokosowa jest dość chłonna więc jeśli chcesz zamienić ją na jaglaną być może musisz dodać więcej aby uzyskać konsystencję z której można uformować ciastka.
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje
UsuńWyglądają obłędnie !: )
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie. Aż się nie chce wierzyć, że w środku jest ciecierzyca. Chociaż po babeczkach z fasoli, mojej siostry, nic nie powinno mnie dziwić ;]
OdpowiedzUsuńtakich ciasteczek jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo, czyli tak jak najbardziej lubie :)
OdpowiedzUsuńFakt, naprawdę przepysznie :D
Usuń