艣roda, 6 czerwca 2018

zdrowe crumble - bez cukru i mas艂a! // healthy crumble - sugar and butter free!


E N G L I S H  B E L L O W

Crumble to wspania艂y deser! Nie tylko jest przepyszne (kto nie skusi si臋 na owoce pod smakowit膮 kruszonk膮? <3), ale tak偶e i szybkie, proste i w dodatku mo偶na je przygotowa膰 z u偶yciem jakich tylko owoc贸w chcecie! Tradycyjne crumble jednak nie jest zbyt zdrowe...m膮ka pszenna, cukier i mas艂o... Nie, nie i nie. Trzy razy nie - dzi臋kujemy! :D W tym przepisie nie znajdziecie 偶adnego z tych sk艂adnik贸w. Moje crumble postanowi艂am przygotowa膰 w o wiele zdrowszej wersji! I powiem Wam, 偶e wysz艂o ob艂臋dnie smaczne! Nie zawiera cukru rafinowanego, bia艂ej m膮ki czy t艂uszcz贸w nasyconych oraz ma o wiele mniej kalorii ni偶 tradycyjne crumble. Z czego zatem je przygotowa艂am? Ot贸偶 do kruszonki u偶y艂am m膮ki pe艂noziarnistej (kt贸r膮 z powodzeniem mo偶ecie zast膮pi膰 na bezglutenow膮), odrobiny p艂atk贸w owsianych, daktyli oraz mas艂a orzechowego! Jako owoc贸w u偶y艂am bardzo dojrza艂ych i mi臋kkich gruszek, kt贸re zasypa艂am warstw膮 cynamonu. To po艂膮czenie by艂o cuuuudooowne! Zabra艂am crumble na spotkanie z przyjaci贸艂mi i znik艂o ono bardzo szybko - na drugi dzie艅 upiek艂am je ponownie i...tym razem ca艂e zjad艂am sama :D









ZDROWE CRUMBLE
okr膮g艂a forma 酶22cm


ok. 600-650g owoc贸w* 
2 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
80g m膮ki pe艂noziarnistej (lub bezglutenowej)
50g daktyli
50g mas艂a orzechowego (100% orzech贸w)
2 艂y偶ki ksylitolu/erytrolu 

*je艣li owoce kt贸rych u偶ywacie s膮 twarde - poddu艣cie je w garnku przed pieczeniem lub u艂贸偶cie pokrojone w formie, w kt贸rej b臋dzie piec crumble i najpierw podpieczcie owoce w piekarniku przez kilka minut, a偶 zmi臋kn膮. Inaczej wasze owoce pod kruszonk膮 b臋d膮 do艣膰 "al dente" :D

Owoce kroimy i uk艂adamy na dnie formy w kt贸rej pieczemy crumble, posypujemy 艂y偶k膮 ksylitolu/erytrolu (chyba 偶e owoce s膮 kwa艣ne - wtedy mo偶na u偶y膰 wi臋cej). Daktyle zalewamy gor膮c膮 wod膮 i odstawiamy na ok. 10 minut aby zmi臋k艂y (chyba 偶e Wasze daktyle s膮 mi臋kkie i soczyste - wtedy mo偶ecie pomin膮膰 ten punkt). Nast臋pnie do blendera dodajemy daktyle, ok. 3-4 艂y偶ki wody z moczenia daktyli oraz mas艂o orzechowe i blendujemy na g艂adk膮 mas臋.  W misce 艂膮czymy m膮k臋, p艂atki owsiane oraz reszt臋 ksylitolu/erytrolu, nast臋pnie dodajemy zmiksowane daktyle z mas艂em orzechowym i 艂膮czymy - najpierw za pomoc膮 艂y偶ki, aby nieco po艂膮czy膰 sk艂adniki, a nast臋pnie wyrabiamy kruszonk臉 palcami. Gdy wszystkie sk艂adniki b臋d膮 ju偶 po艂膮czone, kruszymy nasz膮 kruszonk臋 na owoce, pokrywaj膮c r贸wnomiernie ca艂膮 powierzchni臋. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190*C. Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N 

Crumble is an amazing dessert! Not only is it delicious (who could resist...?) but it's also quick and easy and you can use all kind of fruit to make it! Traditional crumble is not the healthiest, though... white flour, sugar, butter... No, no and no! In my recipe, you won't find any of these! I decided to make it healthy (and yummy!). It doesn't contain any refined sugar, white flour or saturated fat and has much more less calories than the traditional one. So...what did I use then? For the crumble topping itself, I used wholewheat flour (gluten free flour would work as well!), some oats, dates and peanut butter! For the fruit I used very ripe, soft and sweet pears, which I covered with a layer of cinnamon. This combination was sooooo gooood! I took the crumble for a meeting with my friends and it disappeared very quickly... :D Next day I baked it again and...this time I ate whole by myself :D




HEALTHY CRUMBLE 
round cake tin 酶22cm


approx. 600-650g fruit*
2 tbsp oats
80g wholewheat flour (gluten free would work as well!)
50g dates
50g peanut butter (100% peanuts)
2 tbsp xylitol/erythritol (I used Natvia)

*if your fruit is hard - it'd be best to cook it for a few minutes in the pot with a bit of water or you can place then in a cake tin in which you will bake your crumble and bake for a few minutes so your fruit will be softer, otherwise you'll get a quite "al dente" fruit under the crumble topping :D

Cut your fruit in a medium size pieces and place on the bottom of the baking tin, sprinkle with one spoon of xylitol/erythritol (or more if fruit is sour). Soak the dates in a hot water for around 10 minutes (unless your dates are soft and juicy - then you can skip it). Next place the dates, approx. 3-4 spoons of the water from soaking and peanut butter in a blender and blend until smooth. In a bowl, mix together flour, oats, remaining xylitol/erythritol and then add the blended dates with peanut butter. Combine the ingredients first with a spoon, then using your fingers. When the ingredients are combined, crumble it onto the top of the fruit evenly. Bake for around 20-25 minutes in 190*C. Enjoy! :)





1 komentarz:

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna