poniedzia艂ek, 1 stycznia 2018

najlepszy tofurnik, kt贸ry smakuje jak sernik! tofurnik cytrynowy z makiem // lemon poppy seed tofu cheesecake - tastes like a real one!


Witam w Nowym Roku! Na pierwszy dzie艅 2018 roku mam dla Was przepis na dos艂ownie najlepszy tofurnik! Przygotowuj膮c go nie spodziewa艂am si臋, 偶e b臋dzie tak dobry, naprawd臋! B臋d臋 dzi艣 nieskromna i b臋d臋 go wychwala膰 pod niebiosa, ale ten tofurnik na to zas艂uguje! Zrobi艂am go z my艣l膮 o 艢wi臋tach, dodaj膮c do niego mak, kt贸ry kojarzy mi si臋 ze 艢wietami, ale tak naprawd臋 b臋dzie on idealny na jakakolwiek okazje. Co w nim najlepsze to to, 偶e smakuje bardzo podobnie do sernika! To pierwszy tofurnik, jaki zrobi艂am i kt贸ry udaje sernik tak dobrze, 偶e nawet nabra艂am kilka os贸b, 偶e to prawdziwy sernik! Wszystkim bardzo bardzo smakowa艂 i potem nie chcieli mi uwierzy膰, 偶e to "z tego dziwnego tofu" :D Je艣li i Wy wci膮偶 szukacie przepisu na tofurnik, kt贸ry smakiem przypomina tradycyjny sernik - jeste艣cie we w艂a艣ciwym miejscu! Zapraszam do dalszej cz臋艣ci posta po przepis! 





Przy okazji chcia艂am te偶 偶yczy膰 Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018, samych sukces贸w i du偶o szcz臋艣cia! Kto postanawia od dzisiaj spr贸bowa膰 weganizmu? ;) Je艣li nie masz 偶adnych postanowie艅 na nadchodz膮cy rok - mo偶e skusisz si臋 na spr贸bowanie diety wega艅skiej? Warto chocia偶 spr贸bowa膰! Serdecznie do tego zach臋cam :) Na moim blogu znajdziesz mas臋 przepis贸w, zach臋cam do korzystania z nich i wprowadza do swojego jad艂ospisu jak najwi臋kszej ilo艣ci wega艅skich posi艂k贸w :)




TOFURNIK CYTRYNOWO-MAKOWY 
(BEZ GLUTENU I CUKRU)
tortownica 18cm (na wi臋ksz膮 podw贸j sk艂adniki)


sp贸d
50g m膮ki gryczanej
50g m膮ki ry偶owej (zamiast m膮ki ry偶owej i gryczanej mo偶na u偶y膰 100g m膮ki pszennej lub pe艂noziarnistej)
czubata 艂y偶ka (mi臋kkiego) oleju kokosowego lub wega艅skiej margaryny (ok. 30g)
1-2 艂y偶ki mleka ro艣linnego
2 艂yku syropu klonowego / syropu z agawy / daktylowego
3 艂y偶ki cukru / ksylitolu / erytrolu (u偶y艂am erytrolu)

M膮ki mieszamy w szerokiej misce, nast臋pnie dodajemy wybran膮 substancje s艂odz膮c膮, olej kokosowy lub margaryn臋, syrop i mieszamy. 艁膮czymy ciasto d艂o艅mi zlepiaj膮c je, je艣li masa jest sucha dodajemy 1-2 艂yzki mleka ro艣linnego. Gdy ciasto si臋 zlepi, przek艂adamy je do tortownicy 18cm z dnem wy艂o偶onym papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto po dnie (po prostu ugniatamy je w tortownicy palcami tak aby pokry膰 dno tortownicy). Wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowujemy mas臋:

masa
3 x 180g kostki tofu (ok. 500-540g)
100ml mleka ro艣linnego 
200g cukru / ksylitolu / erytrolu (u偶y艂am erytrolu)
35g maku
sk贸rka z 1.5 cytryny
sok z 2 cytryn (ok. 100ml)
艂y偶eczka agaru (dodatek opcjonalny, ale dzi臋ki niemu tofurnik ma o wiele lepsz膮, bardziej zwart膮 konsytencj臋 i nie trzeba si臋 martwi膰, 偶e si臋 rozleci, wi臋c polecam doda膰 ;))
艂y偶eczka ekstraktu z wanilii

Tofu kruszymy na kawa艂ki do miski, dodajemy mleko ro艣linne, sok i sk贸rk臋 z cytryn i blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i mieszamy dok艂adnie. Tofurnik jest pieczony w "k膮pieli wodnej", do czego b臋dziemy potrzebowa膰 naczynia 偶aroodpornego wype艂nionego gor膮c膮 wod膮. Umieszczamy je pod form膮 z ciastem w piekarniku. Mo偶na pomin膮膰 ten punkt, jednak zauwa偶y艂am 偶e dzi臋ki temu tofurnik nie p臋ka  na wierzchu po upieczeniu. Mas臋 "serow膮" wylewamy na upieczony sp贸d i z powrotem umieszczamy ca艂o艣膰 w piekarniku, zmniejszamy temperatur臋 do 150*C i pieczemy tofurnik 1h. Po tym czasie wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do ostudzenia lub na min. 2h. Nast臋pnie wk艂adamy tofurnik do lod贸wki i sch艂adzamy min. 4h. Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



E N G L I S H  V E R S I O N
  
 LEMON POPPY SEED TOFU CHEESECAKE 
(VERY LOW FAT, GLUTEN AND SUGAR FREE)
酶18cm cake tin (for bigger one just multiply the ingredients by two)


base:
50g buckwheat flour
50g white rice flour (instead of buckwheat and rice flour you can use only all purpose flour if you don't need the cake be GF, or you can use your favourite GF blend as well)
heaped tablespoon soften coconut oil or vegan butter (approximately 30g)
1-2 tbsp plant based milk 
2 tbsp maple syrup / date syrup / agave
3 tbsp erythritol / xylitol or sugar if don't need the cake to be sugar free 

Mix both flours in a bowl, add erythritol / xylitol or sugar, soften coconut oil or vegan butter and mix.  Knead the dough with your hands until it sticks together, then transfer to the 酶18cm baking tin and cover the bottom with the base dough. Bake 20-25 minutes in 180*C. In the meanwhile, prepare the 'cheesecake' part:

'cheeseecake':
3 x 180g tofu (500-540g)
100ml plant based milk (I used soy milk)
200g erythritol / xylitol or sugar if don't need the cake to be sugar free 
35g poppy seeds
zest from 1 1/2 lemon
juice from 2 lemons (100ml)
1 tsp agar-agar (it's optional but it's worth adding as agar helps with the structure and makes the cheesecake firmer, you can buy it from Holland & Barred)
1 tsp vanilla

Crumble the tofu to the bowl, add chosen milk, lemon zest and lemon juice and blend until smooth. Add the remaining ingredients and mix everything together. This tofu cheesecake is baked with the water bath method. You'll need a baking pan filled with hot water, placed under the cheesecake in the oven (it's best to place the pan with water for example on the oven grill rack). You can also put the baking tin with the cheesecake inside the pan with water but remember to cover the tin with cheesecake with foil. You can skip this, however, baking in water bath helps to prevent the cheesecake from cracking. It won't have any impact on taste though. There is a video about water bath baking >>CLICK<< . Pour the 'cheesecake' part on the baked base and place in the oven again for 1 hour in 150*C. After this time, switch off the oven, but let the cake sit there for minimum 2 hours. Next, transfer the tofu cheesecake to the fridge and cool before serving for minimum 3-4 hours. Enjoy! :)


10 komentarzy:

  1. Uwielbiamy tofurniki i ten wygl膮da przepysznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Czy mo偶na zast膮pi膰 olej kokosowy/margaryn臋 „normalnym” olejem?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie najlepszy b臋dzie "twardy" t艂uszcz, dzi臋ki kt贸remu sp贸d b臋dzie kruchy. Mo偶esz oczywi艣cie spr贸bowa膰 ze zwyk艂ym p艂ynnym olejem ale osobi艣cie tego nie testowa艂am wi臋c nie wiem czy efekt b臋dzie taki sam.

      Usu艅
  3. Anonimowy20:03

    Hej! Jak d艂ugo powinna sie masa piec w kapieli wodnej? Dzieki!

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna