czwartek, 21 grudnia 2017

rozgrzewające warzywne chilli z batatami i jarmużem // vegan veggie chilli with sweet potatoes and kale


E N G L I S H  B E L L O W 

Tak jak obiecałam - jest i "nowy" przepis. Wiem, że święta za pasem i powinnam dodać tutaj jakieś pierniki czy barszcz, aczkolwiek od kiedy jestem w Polsce mam dużo spraw do załatwienia i niestety nie tak wiele czasu na eksperymenty w kuchni...Jednak na Boże Narodzenie planuję przygotować coś, czego jeszcze nie ma na blogu więc jeśli wszystko wyjdzie smacznie podzielę się z Wami przepisem :) Jednak bedzie to już niestety po świętach. Na tę chwilę polecam Wam przejrzeć zbiór świątecznych przepisów, które już są na blogu, a jest trochę :) Może któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu - >>KLIK<<
Jeśli zaś o te chilli chodzi - ugotowałam je jakiś czas temu, ale postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, bo było naprawdę baaaardzo smaczne! Sycące i rozgrzewające - a czego chcieć więcej gdy na dworze mróz? Polecam przygotować je na obiad lub kolację :) Możecie przechowywać je w lodówce do 3 dni lub nawet ugotować większą porcję i zamrozić - polecam szczególnie zabieganym studentom (takim jak ja... ;)). 






ROZGRZEWAJĄCE WARZYWNE CHILLI Z BATATAMI I JARMUŻEM
3-4 porcje


2 średnie bataty (3 szklanki = 300g)
100g jarmużu (można zastąpić szpinakiem jeśli nie lubicie/nie mozecie znaleźć, lub pominąć)
średnia marchewka
200g pieczarek
500g passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
200g cukinii 
średnia czerwona cebula
szklanka kukurydzy z puszki (150g)
2 szklanki czerwonej fasoli (300g)
olej do smażenia
przyprawy - pieprz, sól, kumin, papryka słodka, ostra i wędzona, czosnek suszony, kurkuma - do smaku

Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju lub podduszamy na wodzie. Następnie dodajemy umyty jarmuż i obrane oraz pokrojone w kostkę bataty oraz obraną i pokrojoną w pół-krążki marchew, dolewamy odrobinę wody, tak aby warzywa były ledwo co przykryte i dusimy pod przykryciem kilka minut. W między czasie kroimy pieczarki oraz cukinię i następnie dodajemy do garnka i dusimy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy passatę pomidorową, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Gotujemy całość ok. 10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie a chilli odpowiednio gęste. Podajemy jako samodzielne danie lub np. z ryżem czy pieczonymi ziemniakami. Smacznego! :) 


E N G L I S H  V E R S I O N 

VEGAN VEGGIE CHILLI WITH SWEET POTATOES AND KALE 
3-4 servings


3 cups sweet potato (300g)
100g kale 
1 carrot
200g mushrooms 
500g tomato passata
200g courgette 
1 medium red onion 
1 cup (150g) canned corn
2 cups (300g) red beans 
oil for frying
spices - black pepper, salt, cumin, sweet paprika, smoked paprika, hot paprika, dried garlic, turmeric - to taste

Chop the onion and fry until soft or cook it with water. Add washed kale, peeled and cubed sweet potatoes, peeled and cut carrot, add some water just to cover the vegetables and cook covered for a few minutes. Meanwhile, chop the mushrooms and courgette, add to your cooking pot. Then, after few minutes, add the tomato pasta, beans, corn and spices and cook for another 10 minutes until the vegetables are soft and the chilli thick. Serve on its own or with rice or baked potatoes. Enjoy! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl

NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiamy takie sycące dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chilli z batatami - jakie to połączenie musi być fajne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chilli musiało smakować genialnie, wyobrażam to sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna