E N G L I S H B E L L O W
Uwielbiam chlebek bananowy za jego uniwersalność! Za każdym razem można przygotować jego nową wersję smakową i za każdym razem smakuje przepysznie! Bardzo często eksperymentuje z różnymi dodatkami i moimi udanymi eksperymentami dzielę sie z Wami na blogu :) Tym razem do chlebka bananowego postanowiłam dodać...kawę! Dzięki temu jest nie tylko pyszny, ale i...pobudzający! Tym bardziej jeśli popijecie go...kawą :D
KAWOWY CHLEBEK BANANOWY
keksówka 20cm długości
2 duuuże i dojrzałe banany, lub trzy małe - ok. 270g bez skórki
85ml mleka roślinnego
3 lekko czubate łyżki kawy instant
80-100g erytrolu/ksylitolu/cukru trzcinowego nierafinowanego
225g mąki orkiszowej (lub pszennej/bezglutenowej)
30g płatków owsianych + (opcjonalnie) łyżka do posypania
łyżeczka wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy w misce widelcem na papkę, dodajemy mleko roślinne, kawę, erytrol/ksylitol/cukier trzcinowy nierafinowany oraz wanilię i mieszamy aż kawa się rozpuści. W drugiej misce mieszamy mąkę z płatkami owsianymi oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy krótko, lecz jak najdokładniej. Przekładamy ciasto do keksówki o dł. około 20cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch można dodatkowo opcjonalnie posypać łyżką płatków owsianych. Pieczemy ok. 50 minut w 180*C. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
I love banana bread for its versatility! Every time you can choose a different flavour and every time it tastes so good! I test various additions very often and when I get a decent banana bread I share the recipe with you :) Some time ago I tried to add some coffee to my banana bread! It turned out to be not only delicious but it can also replace a cup of coffee! Or...you can have both at the same time, why not? :D
COFFEE BANANA BREAD
20cm long baking tin
2 very big ripe (spotty) bananas, or 3 small - approx. 270g without the skin
85ml plant based milk
3 heaped tbsp instant coffee
80-100g erythritol/xylitol/non-refined sugar (I use erythritol from Natvia)
225g spelt flour
30g jumbo oats + (optional) 1 tbsp to sprinkle on top
1 tsp vanilla
1 tsp baking powder
Mash bananas in a bowl, add the milk, coffee, erythritol/xylitol/non-refined sugar and vanilla and mix until the coffee is dissolved. In another bowl, mix together flour, oats and baking powder. Add wet ingredients to the dry ones and combine, don't mix it for too long though! Transfer the batter into a 20cm ling baking tin lined with baking paper and sprinkle some oats on top (optional). Bake for approx. 50 minutes in 180*C. Cool down and slice. Enjoy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co sądzisz o tym przepisie?