Dzisiaj mam coś specjalnego dla ciasteczkowych potworów! Ja sama czasem staję się takim potworkiem i mam ochotę na ciastka... Czemu by jednak nie spróbować przygotować zdrowej wersji ciastek? Tak też zrobiłam! Upiekłam ciacha w których nie ma białej mąki, cukru rafinowanego czy masła/oleju. I wyszły bardzo smaczne! Z lekkim posmakiem masła orzechowego i banana oraz nutką czekolady...idealnie smakują ze szklanką mleka migdłowego :)
ZDROWE CIASTKA BANANOWO-ORZECHOWE
około 10-12 ciastek, w zależności od rozmiaru
70g banana (im bardziej dojrzały tym lepiej! powinien miec bardzo dużo kropek)
200g mąki pełnoziarnistej (lub innej, każda powinna się sprawdzić)
20g płatków owsianych
2 paski gorzkiej czekolady, startej na tarce (25g)
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru nierafinowanego
łyżeczka proszku do pieczenia
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy masło orzechowe i mieszamy, następnie dodajemy resztę składników i dokładnie łączymy na tyle na ile się używając łyżki, a następnie wyrabiamy za pomocą dłoni. Z masy formujemy kawałki równej wielkości (można zwilżyć dłonie aby było łatwiej), układamy na papierze do pieczenia, spłaszczamy nieco i następnie dociskamy jeszcze widelcem na krzyż. Pieczemy około 18 minut w 160*C. Po wyjęciu z piekarnika podczas studzenia odrobioną stwardnieją. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku max. 5 dni. Smacznego! :)
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Today I have something special for all the cookie monsters! ;) Actually, sometimes I feel like a cookie monster and all I want to eat is...cookies! Why not try to prepare healthy cookies? That's what I did! I baked cookies without white flour, refined sugar and butter/oil...and they were really tasty! Slightly banana-y and peanut buttery with a tiny chocolate hint at the end. Taste perfectly with a glass of almond milk :)
70g banana (the ripest the better! I used banana with a lot of black dots)
200g wholemeal flour (or your favourite flour, every kind should work in this recipe)
20g porridge oats
a few squares of dark chocolate, grated (25g)
5 tbsp erythritol/xylitol/another sweetener - I use Natvia erythritol (>>CLICK<<)
1 tsp baking powder
Mash the banana, add peanut butter and mix, then add the remaining ingredients and mix well with a spoon first, then using your hand when it's not possible to mix it with a spoon anymore. When the cookie dough is done, form equal dough balls, place them on a baking tray lined with baking paper and flatten them a bit, then push them down with a fork as well, creating a cross on cookies. Bake for approx. 18 minutes at 160*C. They'll be a little bit harder after cooling down. Store the cookies in an air-tight container for max. 5 days. Enjoy! :)
Jedno ciastko = 150 kcal, 6.3g tłuszczu, 17.4g węglowodanów, 5.1g białka
One cookie = 150 kcal, 6.3g fat, 17.4g carbohydrates, 5.1g protein
Brzmią pysznie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńchyba je zrobię :) pysznie wyglądają, a i składniki wszystkie lubię ;)
OdpowiedzUsuńrobię je, ale z trzech porcji :D
OdpowiedzUsuń