czwartek, 21 stycznia 2016

tarta jablkowo-pomaranczowa z kruszonka


Kolejny jab艂kowy przepis na blogu...Ale ja po prostu kocham jab艂ka! A ostatnio tato przyni贸s艂 ich ca艂e pud艂o - dosta艂 od znajomego, kt贸ry ma w艂asny sad, wiec s膮 pyszne eko jab艂uszka :) Jedna cz臋艣膰 wyl膮dowa艂a w dro偶d偶贸wkach, na kt贸re przepis doda艂am ostatnio, kilka w owej tarcie, a reszt臋 jemy sobie ciagle na surowo - takie lubi臋 najbardziej, chrrrupi膮ce! ♥ Aczkolwiek dobrym ciastem nie pogardz臋 :) Mia艂a by膰 szarlotka, ale postawi艂am na tart臋 - bo tarty robi臋 baaardzo rzadko, to mo偶e moja druga? Mas臋 jab艂kow膮 wzbogaci艂am r贸wnie偶 o "deserek" s艂oneczna pomara艅cza z ziarnami zb贸偶 od Primavika, kt贸ry nada艂 ca艂o艣ci ciekawego posmaku :) Wraz z kruchym ciastem i kruszonk膮 ca艂o艣膰 smakowa艂a wybornie :) 








TARTA JAB艁KOWO-POMARA艃CZOWA 
Z KRUSZONK膭
forma do tarty o 艣r. 20cm



nadzienie:
3 艣rednie jab艂ka (ok. 700g przed obraniem)
1-2 艂y偶eczki cynamonu

Jab艂ka myjemy, obieramy, kroimy w kostk臋 i wrzucamy do garnka. Dusimy jab艂ka kilka minut, a偶 zmi臋kn膮 i lekko si臋 rozpadn膮, ale nie zrobi si臋 z nich d偶em. Dodajemy cynamon oraz deserek pomara艅czowy i studzimy mas臋. W tym czasie przygotowujemy ciasto:


ciasto + kruszonka:
200g m膮ki pszennej (ka偶da bezglutenowa r贸wnie偶 si臋 sprawdzi, ja akurat mia艂am tylko pszenn膮 w domu :))
90ml oleju rzepakowego
70g cukru pudru, lub zmielonego na puder ksylitolu
je艣li ciasto nie b臋dzie chcia艂o si臋 sklei膰 - dodajemy kilka 艂y偶ek zimnej wody lub wega艅skiego jogurtu

M膮k臋 i cukier puder przesiewamy na stolnic臋, robimy w niej wg艂臋bienie gdzie wlewamy olej, nast臋pnie siekamy wszystkie sk艂adniki dop贸ki nie powstan膮 z ciasta okruszki wielko艣ci ziarnek grochu. Wtedy wyrabiamy ciasto r臋kami, ew. dodaj膮c zimn膮 wod臋/wega艅ski jogurt. Wyrobione ciasto formujemy w kul臋 i odkrajamy 1/3 ciasta. Wi臋ksz膮 cz臋艣ci膮 ciasta wylepiamy sp贸d blachy, kt贸r膮 smarujemy olejem i lekko posypujemy m膮k膮. Przygotowany do pieczenia sp贸d nak艂uwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut w 180*C (do zez艂ocenia). Upieczony sp贸d od razy po wyj臋ciu z piekarnika delikatnie wyjmujemy z foremki na tart臋 i uk艂adamy go na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Na upieczony sp贸d nak艂adamy mas臋 jab艂kowo-pomara艅czow膮, na wierzch kruszymy pozostal膮 cz臋艣膰 ciasta. Wk艂adamy ca艂o艣膰 z powrotem do piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut, do momentu zez艂ocenia wierzchu. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

5 komentarzy:

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna