wtorek, 5 stycznia 2016

dyniowe kluski z ciecierzyca w sosie pomidorowym


Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na obiad, którego zrobienie nie będzie wymagało od Was dużego wkładu. A to wszystko dzięki słoikowej ciecierzycy w pomidorach od Primaviki, czyli - wegańskiemu i zdrowemu fast-foodowi :) Który ratuje życie, gdy nie chce Ci się gotować, lub jesteś baaardzo głodny, a w lodówce pustki...Ciecierzyca w pomidorach sama w sobie jest już bardzo smaczna i można jeść ją bez dodatków, ale ja podałam ją z dyniowymi kluseczkami, aby obiad był bardziej treściwy. Smakowo świetnie się skomponowały z ciecierzycą :) Produkt możecie znaleźć w większości supermarketów lub w sklepie internetowym >>KLIK<<, tutaj >>KLIK<< możesz znaleźć więcej informacji o produkcie (skład, wartości odżywcze itp.)







DYNIOWE KLUSKI 
Z CIECIERZYCĄ W SOSIE POMIDOROWYM
2 porcje obiadowe 


300-350g gęstego puree z dyni Hokkaido (przepis tutaj >>KLIK<<)
120g mąki gryczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej (raczej płaskie)
łyżeczka mielonego lnu
sól, pieprz czarny i ew. inne przyprawy do smaku
słoik (440g) ciecierzycy w pomidorach Primavika + ew. przypraw do smaku (danie jest łagodne w smaku, wiec jeśli lubicie ostre smaki możecie dodać np. pieprz lub ostrą paprykę)

W szerokim garnku zagotowujemy wodę na kluski, lekko ją solimy i dodajemy łyzeczkę oleju. Puree mieszamy z mąkami, mielonym lnem i przyprawami. Na gotującą się wodę kładziemy kluski i gotujemy ok. 5 minut (aż nieco stwardnieją), następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Ciecierzycę w pomidorach podgrzewamy w garnuszku i ew. doprawiamy do smaku. Na talerze układamy kluski i obok ciecierzycę w pomidorach, całość mozna posypać jeszcze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Szkoda, że u mnie już ni huhu, a malutkich zapasów z zamrażarki na razie nie chcę ruszać xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda, lubię takie kolory na talerzu - zwiastują że danie będzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Zjadłabym z wielką przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciecierzyca w takim zestawieniu musi smakować pysznie ale same kluski już byśmy z chęcią zjadły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mają fajne kształty! Kluski z dynią? Czas upiec dynię :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna