czwartek, 7 stycznia 2016

roladki z cukinii z tofu


Dzi艣 mam dla Was przepis na lekkie danie, kt贸re mo偶ecie zabra膰 ze sob膮 do szko艂y/pracy jaki dietetyczny lunch. Te roladki r贸wnie偶 艣wietnie nadadz膮 si臋 na imprezow膮 przek膮sk臋 - jestem pewna, 偶e przyci膮gn膮艂 go艣ci! :) Ich wykonanie jest bardzo proste, a smakuj膮 przepysznie! Osobi艣cie bardzo lubi臋 grillow膮 cukini臋, tak samo i tofu, a po艂膮czeniu obu tych rzeczy w jedn膮 potraw臋 bardzo mi pasuje! Polecam :)









ROLADKI Z CUKINII Z TOFU
8 roladek


8 plastr贸w cukinii (ok. 0,5cm grubo艣ci) + s贸l
kostka tofu - 250g (u mnie z zio艂ami BIO od Polsoja)
marynata do tofu - 100ml wody, 4 艂y偶ki sosu sojowego, 2 艂y偶ki oleju sezamowego, pieprz czarny, kurkuma, 2 z膮bki czosnku

Tofu kroimy w plastry - tyle ile mamy plastr贸w cukinii, czyli 8. Mieszamy wszystkie sk艂adniki marynaty, wk艂adam do niej tofu i odstawiamy do lod贸wki na min. 4h. Po tym czasie rozk艂adamy np. na desce do krojenia plastry cukinii, posypujemy je lekko sola i pozostawiamy na ok. 15 minut aby lekko zmi臋k艂y. Sok, kt贸ry si臋 wydzieli nale偶y odla膰. W plaster cukinii zwijamy kawa艂ek tofu. Tak przygotowane roladki podsma偶amy na ma艂ej ilo艣ci oleju na patelni zwyk艂ej lub grillowej, z obu stron. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

3 komentarze:

  1. Ale bym zjad艂a... musz臋 doda膰 do zak艂adek i wypr贸bowa膰 przy okazji:)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Prosto Smacznie i Zdrowo ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Jakie to proste a jak fajnie wygl膮da i musi 艣wietnie smakowa膰 :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna