wtorek, 28 marca 2017

lekkie spring rolls'y z sosem orzechowym


Ostatnio pogoda w końcu zrobiła się bardzo wiosenna i możemy cieszyć sie pięknym slońcem <3
Gdy na dworze robi się cieplej i słoneczniej mamy ochotę na więcej lżejszych dań. Dzisiaj więc mam dla Was idealny przepis na wiosenny lunch - lekki, ale syty i przede wszystkim przepyszny! Uwielbiam wszelkiego rodzaju spring rollsy! Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z tym określeniem - są to dobroci zawinięte w papier ryżowy :) A co można zawinąć? Opcji jest nie skończenie wiele! Przede wszystkim Wasze ulubione warzywa - najlepiej sprawdzą się świeże, surowe warzywa, ale można pokombinować i z pieczonymi. Do tego dobrze jest dodać jakiś białkowy dodatek - idealnie pasuje tutaj tofu (wędzone lub marynowane) lub tempeh (wędzony lub marynowany). Tym razem do spring rollsów przygotowałam sos na bazie pasty orzechowej - idealnie dopełnia całość, nie zapomnijcie o nim! 








SPRING ROLLS Z WĘDZONYM TOFU, WARZYWAMI
I SOSEM ORZECHOWYM
5 rollsów


5 arkuszy papieru ryżowego
ulubione (surowe) warzywa; użyłam po ok. 100g - czerwonej papryki, ogórka oraz marchewki
1/2 kostki tofu wędzonego lub marynowanego
garść świeżego szpinaku baby

Papier przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy jeśli tego wymagają i kroimy w cienkie paski. Tofu również odsączamy z zalewy i również kroimy w paski, najlepiej aby tofu i warzywa były takiej samej długości. Na przygotowanym papierze ryżowym układamy kilka liści szpinaku, a następnie pokrojone warzywa oraz tofu i zawijamy również zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy z sosem:


sos:
2 łyżki pasty orzechowej A.F.P Kuchnie Świata (dostępna >>TUTAJ<<) lub masła orzechowego
łyżeczka/łyżka sosu sojowego (w zależności od słoności jaką chcecie uzyskać)
szczypta pieprzu
3-4 łyżki wody, lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość, że piękne zdjęcia to i przepis tak smaczny się wydaje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tym sosem to dopiero musi być miazga :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł, właśnie szukam takich inspiracji. nigdy nie przekonałam się do rolek wiosennych na surowo, choć wierzę, że musza być pyszne. pominęłabym tylko tofu, albo zastąpiła... a może nie? sos wydaje się świetnym dopełnieniem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu bardzo fajnie w nich smakuje, polecam spróbować! :)

      Usuń
  5. Całość wygląda pysznie, a najbardziej podoba mi się orzechowy sosik :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna