E N G L I S H B E L L O W , S C R O L L D O W N
Chlebek bananowy to bardzo popularne ciasto. Dlaczego nazywa si臋 chlebkiem, skoro jest s艂odkie? Chyba przede wszystkim dlatego, 偶e jest pieczone w formie keksowej, przez co wygl膮da jak bochenek chleba :) Jednak niech nazwa Was nie zmyli - gdy偶 tak na prawd臋 jest to ciasto! S艂odkie i bananowe <3 Nie wiem dlaczego dopiero teraz dodaj臋 tutaj przepis na chlebek bananowy! Moim zdaniem to jedno z naj艂atwiejszych ciast do zweganizowania, bo nie trzeba tutaj za wiele kombinowa膰, poniewa偶 jego baz膮 s膮 banany, kt贸re 艣wietnie zast臋puj膮 jajka! Jednak wiele os贸b skar偶y si臋, 偶e cz臋sto z chlebka bananowego wychodzi im zakalec...Dlatego te偶 dzisiaj si臋 z Wami moim ulubionym przepisem na to ciasto, mam nadziej臋 偶e go wypr贸bujecie i Wam posmakuje! <3
BEZGLUTENOWY CHLEBEK BANANOWY
keks贸wka 18cm d艂ugo艣ci
2-3 baaardzo dojrza艂e (z bardzo du偶膮 ilo艣ci膮 kropek) banany - ok. 300g po obraniu
100g m膮ki gryczanej (lub pszennej w wersji nie-bezglutenowej)
110g m膮ki ry偶owej (lub pszennej w wersji nie-bezglutenowej)
100g erytrolu / ksylitolu / cukru trzcinowego nierafinowanego
120ml mleka ro艣linnego (najlepiej sprawdza si臋 sojowe)
2 艂y偶ki oleju ro艣linnego
艂y偶ka lnu mielonego
50g p艂atk贸w owsianych g贸rskich (w razie potrzeby bezglutenowych)
艂y偶eczka octu jab艂kowego
艂y偶eczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/3 艂y偶eczki sody
W misce 艂膮czymy suche produkty - m膮ki, len mielony, p艂atki owsiane, proszek do pieczenia i sod臋. W drugiej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy mleko ro艣linne, olej, ocet jab艂kowy i erytrol / ksylitol / cukier trzcinowy nierafinowany i mieszamy. Dodajemy suche produkty do mokrych i mieszamy do dok艂adnego po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Przek艂adamy mas臋 do keks贸wki o d艂. 18cm i pieczemy 45-50 minut (do "suchego patyczka") w 170*C. Wyjmujemy z piernika i pozostawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
GLUTEN FREE BANANA BREAD
one 18cm loaf
2-3 medium very ripe bananas (about 300g without skins)
100g buckwheat flour (or all purpose flour if you don't need gluten free version)
110g rice flour (or all purpose flour if you don't need gluten free version)
100g erythritol / xyliol / unrefined cane sugar
120ml plant milk (soy milk works very well in this recipe)
2 tablespoons oil
1 tablespoon ground flaxseed
50g oat flakes (gluten free if necessary)
1 teaspoon apple cider vinegar
1 teaspoon gluten free baking powder
1/3 teaspoon baking soda
In a large bowl, mash the bananas until almost smooth. Stir the wet ingredients milk, oil, apple cider vinegar and erythritol / xyliol / unrefined cane sugar) into the bananas until combined. Stir the dry ingredients (oats, baking soda, baking powder, flaxseed, and flours) into the wet mixture. Stop stirring when there are no flour patches at the bottom of the bowl. Spoon the dough into the loaf pan and spread out evenly. Bake the loaf for 45 to 50 minutes in 170* degrees until lightly golden and firm on top. Place the loaf pan on a cooling rack for 30 minutes. Enjoy! :)
Smacznie si臋 prezentuj臋! :)
OdpowiedzUsu艅nie ma to jak chlebek bananowy :D ja zajadam si臋 nim w formie muffinek aktualnie ;)
OdpowiedzUsu艅Banany s膮 pyszne w ka偶dej formie :D
Usu艅Mamy ogromn膮 s艂abo艣膰 do bananowego chlebka <3
OdpowiedzUsu艅Ja od niedawna te偶 <3
Usu艅robi艂am chlebek bananowy tylko raz i si臋 zrazi艂am bo u偶y艂am m膮ki kukurydzianej- mia艂 taki dziwny posmak....teraz spr贸buj臋 z ry偶ow膮 i gryczan膮! pi臋knie ci wyr贸s艂!
OdpowiedzUsu艅Daj mu drug膮 szans臋 u偶ywaj膮c innych m膮k i koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o! :)
Usu艅Pi臋kne zdj臋cia, du偶o si臋 tu zmieni艂o odk膮d by艂am po raz ostatni :D
OdpowiedzUsu艅Dzi臋kuj臋 <3
Usu艅Wygl膮da super i ma 艣wietny sk艂ad :) Dawno nie robi艂am chlebka z banan贸w, chyba przez to, 偶e nadmiar dojrza艂ych mi si臋 w domu wytworzy艂 :D
OdpowiedzUsu艅