sobota, 29 lipca 2017

jogurtowo-czekoladowe muffiny z wiśniami/czereśniami


Czekolada/kakao i wiśnie/czereśnie to świetny duet! Jeśli jeszcze go nie znacie czas najwyższy sie z nim zapoznać :) Być może te muffiny mogą Wam w tym pomóc! Są bardzo proste, szybkie i oczywiście...pyszne, a jak! ;) Możecie przygotować je zarówno z wiśniami jak i z czereśniami. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek albo letni piknik z przyjaciółmi lub rodziną :)







CZEKOLADOWE MUFFINY Z WIŚNIAMI LUB CZEREŚNIAMI
12 muffinek


90g mąki orkiszowej
100g mąki ryżowej lub innej bezglutenowej
35g mąki kokosowej
40g kakao naturalnego
120g erytrolu/ksylitolu/cukru
150ml mleka roślinnego
250g jogurtu sojowego (lub innego jogurtu roslinnego)
160g czereśni lub wiśni
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka mielonego lnu + 4 łyżki wody

Len mielony łączymy z wodą i odstawiamy na chwilę. W jednej misce mieszamy mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. W innej misce mieszamy erytrol, mleko roslinne, jogurt roślinny, ocet jabłkowy oraz len rozrobiony z wodą. Dodajemy mokre składniki do suchych i łączymy dokładnie. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy owoce na kawałki (na połówki lub na ćwiartki), dodajemy je do masy i mieszamy. Przekładamy masę do foremek na muffinki (nie zawierają one tłuszczu wiec najlepiej użyć silikonowych aby się nie przyklejały) i wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie ostrożnie wyjmujemy je z foremek i ustawiamy na kratce aby mogły odparować. Smacznego :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)




5 komentarzy:

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna