środa, 12 lipca 2017

placki na bazie tofu z truskawkami (bezglutenowe)


Co na letnie śniadanie? Albo na lekki obiad? Placuszki z owocami! Uwielbiaaaam je :) 
Tym razem postanowiłam zrobić placki "serowe", które jadłam jeszcze przed przejściem na weganizm i bardzo lubiłam. Jednak w tym przepisie oczywiście nie znajdziecie sera...ponieważ zastąpiłam go tofu. Jednak placki smakują niemalże identycznie jak te, których smak pamietam jeszcze sprzed 2 lat ;) Idealnie komponują się z letnimi owocami! Spróbujcie koniecznie!







"SEROWE" PLACKI Z TOFU Z OWOCAMI
2 porcje 


180g naturalnego tofu
130g (szklanka) mąki bezglutenowej Mix-B Schar (dostępna w Kuchnie Świata) lub innej dowolnej mąki, np. owsianej, pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej...
3/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/syropu klonowego
3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
sok z 1/2 cytryny

Tofu odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny i mleko roślinne i następnie blendujemy na gładką masę. Następnie do miski dodajemy przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, ksylitol/erytrol/syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i sól i dokładnie mieszkamy. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu pod przykryciem smażymy placuszki do momentu aż wierzch sie zetnie (bez tłuszczu jeśli macie dobrą patelnie, a jeśli jej nie ufacie - użyjcie odrobinę oleju kokosowego ;)) - 1 placek = ok. 2 łyżki ciasta. Delikatnie przewracamy placki i smażymy jeszcze 3-4 minuty już bez przykrycia. Podajemy ze świeżymi owocami. Smacznego! :) 


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają bosko! Musze spróbować zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłyśmy placków z tofu :) Z owocami musi być pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna