środa, 15 sierpnia 2018

ciasto czekoladowe z gruszką // chocolate pear cake


E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W
Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Nie znam nikogo takiego... A z czekoladowym smakiem dobrze zgrywa się...prawie wszystko! W wypiekach w szczególności owoce. Ostatnio eksperymentowałam nieco z gruszkami i to te owoce postanowiłam użyć w tym cieście. Sprawdziły się doskonale! Można również powiedzieć, że ciasto jest podwójnie czekoladowe - użyłam kakao oraz mleka kokosowego o smaku czekoladowym Koko Dairy Free.







CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKĄ
tortownica 20cm


260g mąki orkiszowej/pszennej
30g ciemnego kakao 
150g erytrolu (lub ksylitolu/nierafinowanego cukru trzcinowego)
300-350ml mleka kokosowego o smaku czekoladowym (lub sojowego czekoladowego - łatwiej dostępne, ja użyłam tego >>KLIK<<)
około dwie średnie gruszki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

W misce mieszamy mąkę z kakao, erytrolem (lub inną wybraną substancją słodzącą) oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie powoli dodajemy mleko, kontrolując konsystencję. Masa nie powinna być zbyt gęsta i sucha, ale też nie lejąca. Gruszki myjemy i kroimy na 8 części każdą. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej połowę ciasta, na które układamy 1/2 - 3/4 plasterków gruszek. Przelewamy do formy pozostałe ciasto i na wierzchu układamy resztę gruszek. Pieczemy w 180*C przez około 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


E N G L I S H  V E R S I O N 

Who doesn't like chocolate cake? I don't know anyone like this... And almost everything goes well with chocolate! In terms of cakes - especially fruit! I've been experimenting with pears recently so I decided to use them in this chocolate cake and it was so delicious! And the cake is actually double chocolate - because I used cocoa powder and Koko Dairy Free chocolate milk!


CHOCOLATE PEAR CAKE 
ø20cm cake tin


260g spelt flour (or all-purpose flour)
30g baking cocoa
150g erythritol/xylitol or other sweetener - I use Nativa erythritol >>CLICK<< 
300-350ml Koko Dairy Free chocolate milk
2 medium pears
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda

In large bowl, mix together flour, cocoa powder, erythritol/other sweetener, bicarbonate of soda and baking powder. Then, watching the dough consistency, add the milk. The dough shouldn't be neither too dry and thick nor too runny. Slice the pears. Line the cake tin with a baking paper and transfer the half of the dough into it, then top it with a half of pears slices, cover with the rest of the dough and use the remaining pears slices on the top. Bake the cake for approximately 50-55 minutes in 180*C. Enjoy! :)



3 komentarze:

  1. Hej.
    Czy można użyć zwykłego mleka roślinnego (nie czekoladowego)?
    I czy można mąkę orkiszową/pszenną zastąpić jakąś inną?
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :)
      Tak, możesz użyć zwykłego mleka roslinnego :) Dodaj z łyżkę kakao wiecej do ciasta oraz 1-2 łyżki wybranej substancji słodzącej i będzie ten sam efekt :)
      Jaką mąką chciałabyś zastąpić mąkę pszenną? Nie każda mąka nada się do tego ciasta, niektóre mogą być zbyt ciężkie. Można by spróbować np. z owsianą, gryczaną, uniwersalną bezglutenową, może mieszanką ryżowej+owsianej+gryczanej

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna