czwartek, 11 lutego 2016

orzechowo-bananowe bajaderki


Czy kiedykolwiek nie wysz艂o Wam ciasto? Za suche...zakalec...za mokre...za s艂odkie...za ma艂o s艂odkie...albo jeszcze co艣 innego posz艂o nie tak? Albo inna sytuacja - napiekli艣cie du偶o dobroci, ale przecenili艣cie swoje mo偶liwo艣ci i jednak wszystkiego nie zjedli艣cie. 
My艣l臋, 偶e ka偶demu cho膰 raz przydarzy艂a si臋 jedna z wymienionych wy偶ej sytuacji :) Jednak w takich chwilach nie ma co si臋 za艂amywa膰, a tym bardziej bro艅 Bo偶e wyrzuca膰 ciasta! Nienawidz臋 wyrzucania jedzenia i robi臋 to tylko w skrajnych przypadkach, gdy widz臋, 偶e pojawia si臋 ple艣n itp. 
Chc臋 Wam dzi艣 zaproponowa膰 super spos贸b na wykorzystanie resztek ciasta - s膮 to bajaderki! Ich zrobienie jest banalnie proste, prezentuj膮 si臋 ciekawie, s膮 pyszne, a przede wszystkim dzi臋ki temu przepisowi ju偶 nie b臋dziecie si臋 martwi膰 gdy wyjdzie Wam zakalec, czy gdy z rodzinnej imprezy zostanie sporo ciasta :)







ORZECHOWO-BANANOWE BAJADERKI
ok. 15 bajaderek


300g ciasta - bez masy, kremu, galaretki, tzn. "suchego" (mog膮 ty by膰 r贸wnie偶 muffinki)
艣redni, dojrza艂y banan
30-40g kakao (je艣li macie czekoladowe ciasto zamiast kakao u偶yjcie zmielonych p艂atk贸w owsianych lub mielonych dowolnych orzech贸w)
60ml mleka ro艣linnego
do obtoczenia - kakao, siekane orzechy, wi贸rki kokosowe, cukier puder itp...

Ciasto kruszymy drobno w misce, dodajemy rozgniecionego na papk臋 banana oraz mleko i blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Nast臋pnie dodajemy kakao oraz mix orzechowy i mieszamy dok艂adnie. Odstawiamy mas臋 na ok. 20 minut, nast臋pnie ponownie dok艂adnie mieszamy  i lekko wilgotnymi d艂o艅mi nabieramy porcje masy, z kt贸rych formujemy kulki. Tak powsta艂e kuleczki obtaczamy w wybranych dodatkach. Przechowujemy w lod贸wce. Smacznego :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

11 komentarzy:

  1. Pysznie! S艂odko! Zdrowo!

    Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  2. U nas m贸wi si臋 na to "ziemniaczki" :D jedna z moich ulubionych s艂odyczy dzieci艅stwa... W og贸le to dzi臋ki za pomys艂 - zrobi臋 co艣 takiego przy najbli偶szej okazji :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. nie ma to jak pyszne wykorzystanie ciasta, kt贸re si臋 "nie zjad艂o" czy te偶 nie do ko艅ca uda艂o :D 艣wietnie wygl膮daj膮! i z orzechami, wi臋c moje smaki <3

    OdpowiedzUsu艅
  4. wow! 艣linka cieknie, pyszno艣ci!

    OdpowiedzUsu艅
  5. Dos艂ownie, 艣linotok - mimo ze nie lubi臋 bajaderek :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  6. O kurcze, w 偶yciu bym nie wpad艂a na takie rozwi膮zanie. 艢wietne. Teraz to nawet celowo mog臋 zepsu膰 ciasto haha :D

    OdpowiedzUsu艅
  7. Nam zostaje cz臋sto du偶o biszkoptu i sobie takie kuleczki robimy :D

    OdpowiedzUsu艅
  8. Bardzo zach臋caj膮co wygl膮daj膮 :-)

    OdpowiedzUsu艅
  9. Uwielbiam! Takie pyszne i na jeden k臋s - tak jak lubi臋 :D

    OdpowiedzUsu艅
  10. Wygl膮daj膮 cudownie! O bananowej wersji nie s艂ysza艂am, musi by膰 pyszna ;)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna