Po raz pierwszy usma偶y艂am r贸偶e karnawa艂owe. I po raz pierwszy je jad艂am.
Pierwotnie mia艂y to by膰 faworki...Jednak bezglutenowe ciasto nie chcia艂o si臋 nimi sta膰 za wszelk膮 cen臋. Ju偶 mia艂am si臋 podda膰, ale 偶e nie lubi臋 marnowania jedzenia, zamiast wyrzuci膰 ciasto postanowi艂am spr贸bowa膰 zrobi膰 w艂a艣nie te karnawa艂owe r贸偶yczki, kt贸re przysz艂y mi na my艣l w ostatniej chwili :) To by艂 dobry wyb贸r! Wycinanie k贸艂ek z BG ciasta to nie problem, a r贸偶e smakuj膮 identycznie jak faworki! ♥ :) Dzi臋ki dodatkowi m膮ki kukurydzianej ciastka maj膮 maj膮 艂adny, z艂oty kolor, dzi臋ki kt贸remu wygl膮daj膮 jak tradycyjne - z du偶膮 ilo艣ci膮 偶贸艂tek. My艣l臋, 偶e nie jedna osoba nabra艂aby si臋 nie wiedz膮c, 偶e s膮 wega艅skie ;) T艂usty Czwartek ju偶 jutro wi臋c zach臋cam Was do ich przygotowania - jest 艂atwe i stosunkowo szybkie. :) R贸偶e najlepiej smakuj膮 tego samego dnia, od razu po usma偶eniu. W dziurk臋 w 艣rodku mo偶ecie na艂o偶y膰 ulubiony d偶em - b臋d膮 jeszcze lepsze! :)
R脫呕E KARNAWA艁OWE
ok. 12 "ciastek" w zale偶no艣ci od rozmiaru foremek
120g uniwersalnej m膮ki bezglutenowej (lub m膮ki gryczanej + ry偶owej + ziemniaczanej)
140g m膮ki kukurydzianej
1/2 - 3/4 szklanki mleka ro艣linnego
40ml oleju
25g ksylitolu (lub cukru)
40ml alkoholu (spirytus, w贸dka, koniak...)
olej do sma偶enia (min. 700ml)
cukier puder do posypania
d偶em do nadziania (opcjonalnie)
Do miski przesia膰 m膮ki, doda膰 olej, alkohol i wymiesza膰 艂y偶k膮. Nast臋pnie doda膰 mleko (zaczynaj膮c od 1/2 szklanki) oraz ksylitol (lub cukier) i mikserem z ko艅c贸wkami do ciasta kruchego/dro偶d偶owego wyrobi膰 ciasto. Prze艂o偶y膰 ciasto na stolnic臋 i zagnie艣膰 r臋cznie. Je艣li nie macie miksera z odpowiednimi ko艅c贸wkami przygotujcie ciasto od podstaw na stolnicy - przesiewamy m膮k臋, robimy w niej wg艂臋bienie w kt贸re dodajemy olej oraz alkohol, siekamy no偶em do po艂膮czenia, nast臋pnie dodajemy ksylitol oraz stopniowo mleko, ci膮gle siekaj膮c, potem zagniatamy ciasto r臋kami. Gotowe ciasto rozwa艂kowujemy cienko podsypuj膮c m膮k膮. Bierzemy 3 okr膮g艂e foremki r贸偶nej wielko艣ci (r贸znice jednak nie powinny by膰 zbyt du偶e) - np. 3 r贸偶ne szklanki. Wycinamy r贸wn膮 ilo艣膰 kr膮偶k贸w trzech wielko艣ci. Ka偶dy z kr膮偶k贸w nacinamy kilkakrotnie no偶em, nie docinaj膮c do 艣rodka (zobacz TO ZDJ臉CIE >>KLIK<<). Sk艂adamy r贸偶e z trzech kr膮偶k贸w - najwi臋kszy na dole, nast臋pnie 艣redni, na g贸rze najmniejszy. Na 艣rodku mocno dociskamy palcem, aby wszystkie kr膮偶ki by艂y z艂膮czone. W garnku/na patelni rozgrzewamy do 180*C olej i ostro偶nie k艂adziemy na nim r贸偶e. Sma偶ymy na z艂oty kolor z obu stron, nast臋pnie jak najszybciej ods膮czamy z oleju na r臋czniku papierowym. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i nadziewamy d偶emem. Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Przypr贸szone tak pi臋knie, 偶e a偶 chce si臋 si臋gn膮膰 do monitora :D
OdpowiedzUsu艅Smacznie :)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮da pysznie! B臋d臋 musia艂a spr贸bowa膰 zrobi膰 :) Zapraszam Ci臋 na mojego wega艅skiego foodboka ;)
OdpowiedzUsu艅Wygl膮daj膮 pi臋knie, a do tego s膮 bezglutenowe i bez cukru super :):)
OdpowiedzUsu艅艣wietny blog!
OdpowiedzUsu艅zapraszam perfotek.blogspot.com
Pi臋knie! Cudnie! Pysznie!
OdpowiedzUsu艅Zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
wygl膮daj膮 cudnie!
OdpowiedzUsu艅pozdrawiam i zapraszam do siebie :)