Z czym najczęściej jecie kanapki? Przyznajcie mi, że to bardzo dobra i przede wszystkim szybka opcja posiłku. Bierzemy chleb, jakieś dodatki i jemy. "Jakieś" dodatki. No właśnie, jakie? Często popadamy w rutynę i jemy monotonne kanapki. A monotonia w diecie to najgorsze co moze być...
Dlatego chcę Was zachęcić do urozmaicenia swoich kanapek i wypróbowania tej prostej, ale jakże pysznej pasty z czerwonej soczewicy. Zawiera dużo białka i błonnika, a mało tłuszczu, w dodatku jest bezglutenowa więc mogą jeść ją wszyscy :) Zdobyła nawet rekomendację mojego Taty, który jest zapalonym mięsożercą, a wczoraj na śniadanie zajadał kanapki z tą właśnie pastą! Chyba więcej już mówić nie muszę... ;) No, powiem może jeszcze, że składniki tej pasty z pewnością znajdą się w waszym domu, a nawet jeśli nie - z łatwością dostaniecie je w sklepie :)
Zapraszam również do obejrzenia filmiku na którym pokazuję, jak przygotować tę pastę :)
Oglądajcie w HD! :)
Oglądajcie w HD! :)
PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
ok. 250g pasty
150g czerwonej soczewicy
3/4 szklanki wody (do namoczenia)
1/2 - 3/4 szklanki wody (do gotowania)
średnia cebula
3 średnie ząbki czosnku
przyprawy - papryka ostra i wędzona (lub słodka), pieprz, sól (opcjonalnie)
odrobina oleju do smażenia
Soczewicę moczymy przez ok. 10-15 minut. Następnie odsączamy na sitku i przepłukujemy pod bieżącą wodą. W garnuszku zagotowujemy wodę i gdy zacznie wrzeć dodajemy soczewicę. Gotujemy ok. 10-15 minut (lub dłużej w zależności od ilości wody), następnie studzimy. W międzyczasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoto-brązowy kolor. Gdy soczewica ostygnie umieszczamy ją w mikserze, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. Przechowujemy np. w zakręconym słoiku do 5 dni w lodówce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
ja mam nadwyżkę żółtej, chyba też powstanie z niej pasta :)
OdpowiedzUsuńWszystkie domowe roślinne pasty są super!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do siebie ;-) make-life-green.blogspot.com
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, ale z czerwonej soczewicy jeszcze nie miałam okazji próbować. Chyba się skusze chociaż kiedyś sobie ugotowałam soczewicę do obiadu i jakoś średnio mi podeszła :P
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy kiedyś pastę z czerwonej i zielonej soczewicy :) Musimy koniecznie do nich wrócić albo nie! Musimy wypróbować koniecznie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńszczerze Ci powiem, że osobiście uwielbiam pasty kanapkowe! :) Czy to hummus, czy z twarożku- cudo :)
OdpowiedzUsuńŚwietną opcję tutaj podajesz, musze zapisać i wykorzystać :)
super przepis - pasta genialna. U mnie co prawda w charakterze gęstego dipu do warzyw na parze ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój blog. Co prawda nie jestem weganką (ani nawet wegetarianką), ale dzięki temu, że w ostatnim czasie otworzyło się bardzo wiele restauracji wegańskich, a w internecie aż huczy od takich rewelacyjnych przepisów jak Twoje potrafię docenić walory tej kuchni. Kiedyś myślałam, że przepisy roślinne są nudne i bez smaku ;) Bardzo się myliłam i aktualnie często wybieram przepisy wegańskie na lunche i lekkie kolacje :)
Bardzo sie cieszę, że przepis na pastę sie spodobał :) I również bardzo cieszy mnie, że eksperymentujesz z kuchnia roślinna i lubisz ją :) Weganizm jest fajny! :)
UsuńTo nasz debiut jeśli chodzio pastę z soczewicy. Przepis prosty a pasta wyszła pyszna.
OdpowiedzUsuńNo to super! :) Mam nadzieję, że na stałe wejdzie do Waszego menu :)
UsuńDziękuję za przepis. Pycha na kanapki ,widzę to też w pierogach jako farsz. Dodałam zielonej pietruszki i ominęła papryki i pieprz, gdyż odżywiam się zgodnie z grupą krwi. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje! :) W pierogach na pewno też będzie super!
UsuńJak długo można ją przechowywać? Można zrobić dzień przed imprezą?
OdpowiedzUsuńMożna ją przechowywać max. 5 dni w lodówce :) Jasne, możesz przygotować dzień wcześniej, będzie nawet jeszcze lepsza, bo smaki się "przegryzą" :)
UsuńWlasnie sie zajadam, caly garnek wyszedl, czas przygotowania 15 minut;)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :) <3
UsuńPyszna!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńJa dodałam jeszcze 3 suszone pomidory i trochę zalewy z suszonulych pomidorów. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńOd pewnego czasu sama też dodaję do niej suszone pomidory bo świetnie razem to smakuje :) Cieszę sie że pasta podeszła do gustu! Pozdrawiam serdecznie :))
UsuńMożna dodać odsączone z oleju pomidory suszone? Ogólnie przepis prosty i wydaje się smaczny! Ostatnio za dużo u mnie ciecierzycy, więc miła odmiana. Ps, uwielbiam Twoje pomysły jedzeniowe 😍
OdpowiedzUsuńOczywiście że można :) Sama od długiego czasu dodaje je do tej pasty i smakuje super! Śmiało modyfikuj przepis dodając ulubione składniki, zmieniając przyprawy itp... :) Koniecznie daj znać jak zrobisz tę pastę ;) Cieszę się że lubisz moje przepisy 💗
Usuń