Wczoraj doda艂am przepis na mas艂o z nerkowc贸w, a dzisiaj przerabiamy kolejne orzechy na mas艂o! :D Tym razem...orzechy w艂oskie :) Je艣li wolicie zdecydowane, wyra藕ne smaki, zamiast 艂agodnych i delikatnych - to mas艂o jest w艂a艣nie dla Was! Jest dok艂adnie wyra藕nie orzechowe, jego smak jest w potrawie dominuj膮cy. Co nie oznacza, 偶e nie sprawdza si臋 dobrze jako dodatek do nale艣nik贸w, porannej owsianki czy jako smarowid艂o do pieczywa/wafli ry偶owych. Wypr贸bowa艂am ka偶d膮 z tych wersji i w ka偶dej smakuje...nieziemsko! Po prostu uwielbiam ka偶de mas艂o orzechowe i przerobi艂am na mas艂o ju偶 chyba 80% gatunk贸w orzech贸w! :)
DOMOWE MAS艁O Z ORZECH脫W W艁OSKICH
ilo艣膰 mas艂a zale偶y do ilo艣ci u偶ytych orzech贸w
dowolna ilo艣膰 orzech贸w w艂oskich (nie polecam mniej ni偶 300g)
szczypta soli
Po艂ow臋 orzech贸w pra偶ymy na patelni (do momentu a偶 zaczn膮 wydziela膰 orzechowy zapach - nie spalcie ich!!!). Przek艂adamy je do misy miksera, dodajemy pozosta艂e orzechy i miksujemy wszystko do momentu uzyskania t艂ustej masy o po偶膮danej konsystencji (im d艂u偶ej miksujecie tym mas艂o b臋dzie rzadsze), orzechy w艂oskie do艣膰 szybko puszczaj膮 t艂uszcz. Pod koniec miksowania mo偶na doda膰 szczypt臋 soli do smaku. Przechowujemy w zamkni臋tym s艂oiku w szafce (nie ma potrzeby trzymania mas艂a w lod贸wce - wtedy twardnieje). Smacznego! :)
PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA!
:)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Orzech贸w w艂oskich mam pod dostatkiem, bo rosn膮 pod domem, wi臋c jak to mo偶liwe, 偶e nie pomy艣la艂am o tym, 偶eby zrobi膰 z nich mas艂o! Dzi臋ki za pomys艂, koniecznie musz臋 wypr贸bowa膰 :)
OdpowiedzUsu艅Szuka艂am przepisu na to mas艂o - widzia艂am ich ca艂膮 mas臋 i ju偶 sama nie wiem... jedni orzechy mocz膮, inni obieraj膮 :P Tw贸j przepis jest jeszcze inny no i co tu wybra膰? ;P Masz jakie艣 do艣wiadczenia z moczeniem ? ;)
OdpowiedzUsu艅Nie radz臋 moczy膰 - konsystencja i smak b臋d膮 zupe艂nie inne i za nic nie b臋d膮 przypomina膰 mas艂a orzechowego, poza tym taka "pasta" b臋dzie mie膰 bardzo kr贸tk膮 trwa艂o艣膰.
Usu艅Dzi臋kuj臋 za rady :) W takim razie do przygotowania pasty kanapkowej z u偶yciem orzech贸w w艂oskich to r贸wnie偶 nie moczy膰 orzech贸w? :)
Usu艅Nie :)
Usu艅Jaki posiadasz blender? :)
OdpowiedzUsu艅Taki http://i.imged.pl/robot-kuchenny-kasia-blender-mikser-2-1265016.jpg :)
Usu艅Jaka ko艅c贸wka to robisz? Mam taki sam
Usu艅Po prostu uwielbiamy 艂upa膰 orzechy w艂oskie :D To nas odpr臋偶a, dlatego takie mas艂o spokojnie mo偶emy robi膰 :D
OdpowiedzUsu艅艢linka cieknie na sam膮 my艣l :) Robi艂am mase艂ka z nerkowc贸w i z orzech贸w brazylijskich, nast臋pnym razem zrobi臋 z w艂oskich :)
OdpowiedzUsu艅Ojjj, chyba jutro zrobie takie mase艂ko :) Tylko jeszcze pytanko, ile takie gotowe mase艂ko mo偶na przechowywa膰?
OdpowiedzUsu艅Mo偶na przechowywa膰 je nawet kilka miesi臋cy (w szafce kuchennej, gdzie jest sucho i ciemno) :)
Usu艅Nie trzeba ani moczyc, ani prazyc, ani odbiera膰 z ciemnej 艂upki, nie jest gorzkie? 馃槉
OdpowiedzUsu艅Je艣li je namoczysz konsystencja b臋dzie inna i jego trwa艂o艣膰 mniejszy si臋 do oko艂o tygodnia, a tak mo偶e sta膰 miesi膮cami w szafce ;) Nie jest gorzkie, a je艣li wyczuwasz goryczk臋 zawsze mo偶esz doda膰 troch臋 cukru trzcinowego :)
Usu艅Czy orzechy musz膮 by膰 艣wie偶e ?
OdpowiedzUsu艅Co masz na my艣li poprzez "艣wie偶e"? Nie bardzo rozumiem :D
Usu艅