pi膮tek, 25 marca 2016

owsiany mazurek z czekoladowym kremem jaglanym i krwistymi pomara艅czami


Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis (nie tylko) na Wielkanoc :) Poza wielkanocnym sezonem r贸wnie偶 艣mia艂o mo偶ecie wykona膰 ten wypiek i nazwa膰 go po prostu tart膮, a nie mazurkiem :)
Szczerze m贸wi膮c nie wiem, jak smakuje prawdziwy mazurek, bo w moim domu nigdy nie by艂o tradycji pieczenia mazurk贸w. Mo偶e to i dobrze, bo dzieki temu, 偶e nie znam pierwotnego smaku, bo czuj臋 si臋 swobodniej eksperymentuj膮c :) A poni偶szy przepis przepis by艂 du偶膮 improwizacj膮...Za to jak膮 pyszn膮!





Zamiast kruchego spodu mazurek opiera si臋 na dwusk艂adnikowej owsiano-bananowej bazie, a jego topping tworzy bardzo czekoladowa masa z kaszy jaglanej i...krwiste pomara艅cze! Od zawsze zachwyca艂am sie nimi na zdjeciach na zagranicznych blogach kulinarnych, a kilka dni temu mama kupi艂a je w...zwyk艂ym osiedlowym warzywniaku :) Mazurek mo偶e i wygl膮da niepozornie, ale jest bardzo smaczny - s艂odki sp贸d idealnie kontrastuje z wytrawn膮, czekoladow膮 mas膮 (kt贸r膮 mo偶na oczywi艣cie dos艂odzi膰 wg. preferencji), a czerwone pomara艅cze dodaj膮 ca艂o艣ci nieco dekadencji :) To jak, znajdzie si臋 na Waszym Wielkanocnym stole? Bo na moim z pewno艣ci膮! :)




OWSIANO-BANANOWY MAZUREK Z CZEKOLADOW膭 MAS膭 JAGALAN膭 I KRWISTYMI POMARA艃CZAMI
blaszka 18x18cm (ok. 6 kawa艂k贸w)


sp贸d:
190g dojrza艂ego banana (jeden bardzo du偶y, lub dwa mniejsze)
100g p艂atk贸w owsianych

Banana rozgniatamy widelcem na puree, wsypujemy do niego p艂atki i dok艂adnie mieszamy. Blaszk臋 18x18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, spryskujemy go dodatkowo olejem i wyk艂adamy mas臋. Wk艂adamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 30-40 min. do momentu a偶 wierzch b臋dzie lekko chrupi膮cy i sie zez艂oci.

masa:
50g kaszy jaglanej
szklanka mleka ro艣linnego
30g ksylitolu (lub cukru)
30g gorzkiej czekolady
2 艂y偶ki kakao
krwista (czerwona) pomara艅cza do dekoracji

W garnuszku zagotowujemy mleko, nast臋pnie wsypujemy kasz臋 i gotujemy na ma艂ym ogniu do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂e mleko. Wy艂膮czamy palnik. Na wierzchu gor膮cej kaszy uk艂adamy czekolade i gdy si臋 rozpu艣ci dok艂adnie mieszamy. Lekko studzimy kasz臋. Nast臋pnie dodajemy do niej pozosta艂e sk艂adniki - kakao oraz ksylitol (lub cukier) i mieszamy. Ca艂o艣膰 blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Na ostudzony sp贸d owsiano-bananowy wyk艂adamy mas臋 czekoladow膮 i rozsmarowujemy r贸wno. Dowolnie dekorujemy krwist膮 pomara艅cz膮. Przechowujemy w lod贸wce max. 3-4 dni. Smacznego! :)




PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

6 komentarzy:

  1. Prezentuje si臋 niesamowicie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsu艅
  2. Te偶 planuj臋 zrobi膰 jaglan膮 mas臋 na mazurka. 艢licznie Tw贸j wygl膮da! <3

    OdpowiedzUsu艅
  3. Mazurek, czekolada i pomara艅cze... Cudownie :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Te krwiste pomara艅cze s膮 niesamowicie fotogeniczne! :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Te krwiste pomara艅czka si臋 艣wietnie prezentuj膮 na takim s艂odkim spodzie :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna