sobota, 12 marca 2016

kremowa polenta z pieczarkami i chrupiącym jarmużem - "Smakowita Ella"


Znacie Ellę Woodward? Jest to Brytyjka, która jakiś czas już prowadzi bloga kulinarnego, a ostatnio ukazała sie jej książka "Deliciously Ella" ("Smakowita Ella"), która stała się bestsellerem w UK :) W Polsce przetłumaczona książka będzie miała premierę już 16 marca, czyli dzielą nas od niej zaledwie dni :) Dzięki wydawnictwu Znak miałam przyjemność spotkać się z ową książką jeszcze przed premierą, aby ją dla Was zrecenzować :) Aby nie była to jedynie sama recenzja, przygotowałam też przepis z książki Elli :) Zapraszam do zapoznania się z nim, a recenzje znajdziecie na końcu wpisu.




Polentę jem zazwyczaj w wersji śniadaniowej na słodko, np. z owocami. Jednak od długiego czasu chcialam sprobować jej na wytrawnie. Przepis, który znalazłam w książce "Smakowita Ella" skutecznie mnie to tego zmotywował i nie żałuję! Polenta na wytrawnie jest przepyszna i żałuje jedynie tego, że tak późno jej spróbowałam :) Jeśli i Wy jeszcze nie próbowaliście - serdecznie polecam! :) W przepisie wprowadziłam malą modyfikację - zamiast jarmużu użyłam szpinaku, bo w ostatniej chwili okazało się, że jarmuż został wykorzystany wczesniej, a z liściastej zieleniny w lodówce miałam jedynie szpinak. 




KREMOWA POLENTA Z PIECZARKAMI 
I CHRUPIĄCYM JARMUŻEM
4 porcje


150g polenty (można użyć łatwo dostępnej kaszy kukurydzianej)
250g jarmużu (nie miałam i użyłam szpinaku)
500g pieczarek
2 łyżki sosu sojowego tamari (lub zwykłego w wersji z glutenem)
kilkanaście gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 190*C (lub do 170*C w trybie z termoobiegiem). Do dużego garnka wlej litr (4 szkl.) wody i zagotuj. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz ogień i stopniowo wsypuj do niej polentę cały czas mieszajac. Gdy cała polenta będzie już w garnku, mieszaj jeszcze przez kilka minut aż stanie się gęsta. Przykryj garnek i mieszaj polentę co 5 minut, tak jak przy przygotowywaniu risotto. Liście jarmużu pozbaw łodyżek, umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą i posyp solą. Piecz ok. 10-20 minut aż staną się chrupiące. Pokrój pieczarki na cienkie plasterki i wrzuć je na patelnię wraz z sosem tamari i listkami tymianku. Smaż 5-10 minut. Kiedy polenta się ugotuje wkrop do niej sok z cytryny, a następnie przelej do miseczek. Skrop polentę oliwą z oliwek, udekoruj pieczarkami i chipsami z jarmużu. Smacznego! :)




RECENZJA KSIĄŻKI "SMAKOWITA ELLA", ELLA WOODWARD


Zacznę od tego, co moim zdaniem najważniejsze - w tej książce znajdziecie przepisy tylko i wyłącznie  wegańskie oraz bezglutenowe. To połączenie wydaje się Wam ekstremalne? Wcale takie nie jest ;) Przecież większość moich przepisów również taka właśnie jest! :) No ale tutaj będziemy jednak mówić o książce Elli. Sama autorka we wstępnie dzieli sie z nami swoją historią. Dzięki zmianie sposoby życia Ella została uleczona z ciężkiej choroby (POTS), rozwinęła w sobie pasję do zdrowej kuchni i nauczyła gotować.


W książce znajdziemy ponad 100 przepisów z następujących kategorii : produkty zbożowe, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, smoothie i soki. Wielki plusem jest dokładnie opisanie przez Ellę poszczególnych składników, które używa w swoich przepisach. Na początku każdego rozdziału znajdziemy charakterystykę używanych w nim produktów. Dzięki temu można dowiedzieć się wielu ciekawych faktów. Dodatkowo Ella dzieli się z czytelnikami radami jak wprowadzić zmiany w życie, a także jak przygotować idealną imprezę rodzinną/przyjacielską tylko z wegańskimi i bezglutenowymi daniami. W książce znajdują się odpowiedzi na często zadawane pytania, które mogą być pomocne dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z kuchnią roślinną.


Przepisy z książki "Smakowita Ella" nie są skomplikowane i nie wymagają wielogodzinnego siedzenia w kuchni. Poradzi sobie z nimi nawet osoba początkująca :) Do większości przepisów są również załączone piękne zdjęcia, które skutecznie oddziałowują na kubki smakowe i sprawiają, że chce się wypróbować jak najwięcej przepisów Elli! ;)

Podsumowując uważam, że warto mieć tę książkę, ponieważ znajdziecie w niej wiele nieskomplikowanych, szybkich, odżywczych i najwaznejsze - przepysznych przepisów, a dodatkowo dowiecie się o wielu ciekawych produktach, których warto spróbować i włączyć do swojej diety.


Książkę możecie kupić na stronie wydawnictwa Znak >>KLIK<<. Użyj KODU RABATOWEGO "ZASMAKUJ" i dostań 35% zniżki! Książka wtedy będzie kosztować jedynie 37zł! :)

8 komentarzy:

  1. Ooo ładne zdjęcia <3 Polenta z grzybami smakuje wspaniale, uwielbiam to połączenie, aż mi smaka zrobiłaś z rana... A książki zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie uwielbiam jej przepisy! i polecam też drugą książkę, a tą pierwszą muszę sobie kupić :) pysznie, zdrowo i prosto - tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. trochę wprowadzasz czytelników w błąd, pisząc, że są w tej książce wyłącznie wegańskie przepisy. przepisy z miodem wegańskie nie są. to jest kuchnia roślinna, nie wegańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Ella używa w swojej kuchni miodu, ale jest składnik który bardzo łatwo można wymienić np. na syrop klonowy/z agawy lub miód sztuczny :)

      Usuń
  5. Wygląda mega <3 Ja jadłam kaszkę kukurydzianą tylko raz na wytrawnie, ale niezbyt mi podeszła. Może Twoja wersja mnie oczaruje? ;) Musze spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. My też do tej pory polentę jadałyśmy na słodko ale w tak fajnym wytrawnym daniu prezentuje się równie bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Elle! a książki zazdroszczę bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna