sobota, 25 czerwca 2016

spring rolls'y z tofu i warzywami


Ostatnio przypomnia艂am sobie o opakowaniu papieru ry偶owego, kt贸re kupi艂am jaki艣 czas temu, ale do tej pory by艂o jeszcze nienapocz臋te. Pogoda raczej nie sprzyja ci臋偶kim i t艂ustym sajgonkom, ale spring rollsy b臋d膮 teraz jak znalaz艂! Lekkie, ale po偶ywne i syc膮ce, a dzi臋ki tofu bogate w bia艂ko. Dobry pomys艂 na lunch albo propozycja potrawy na grilla :) Do 艣rodka opr贸cz tofu mo偶ecie u偶y膰 warzyw jakichkolwiek tylko chcecie! :) 






SPRING ROLLSY Z TOFU I WARZYWAMI
2 porcje


kostka (200g) BIO tofu marynowanego w tamari (Polsoja)
6-8 arkuszy papieru ry偶owego
6-8 ma艂ych li艣ci sa艂aty lodowej
dowolne warzywa pokrojone w s艂upki - u mnie og贸rek, marchewka i papryka
odrobina oleju kokosowego do sma偶enia

Kostk臋 tofu przekrajamy na p贸艂, a nast臋pnie kroimy w s艂upki (wa偶ne aby i tofu i warzywa by艂y mniej-wi臋cej r贸wnej d艂ugo艣ci). Na patelni rozgrzewamy niewielk膮 ilo艣膰 oleju kokosowego i sma偶ymy s艂upki tofu z ka偶dej strony. Papier ry偶owy teraz nale偶y zwil偶y膰 wod膮 (zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu), na 艣rodku uk艂adamy sa艂at臋, tofu i warzywa po czym zwijamy r贸wnie偶 zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu (powinien by膰 obrazek :)). Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. 艢wietny pomys艂! :-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. 艢linka cieknie.Musz臋 wypr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. ostatnio pokocha艂am spring rollsy, wi臋c b臋d膮 jak znalaz艂 na pyszny lunch czy obiad :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Tak dawno nie robi艂am spring rolls贸w! Bardzo za nimi przepadam, szczeg贸lnie w sezonie letnim. Twoje, dzi臋ki sa艂acie, maj膮 pi臋kny kolor :)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Teraz koniecznie zr贸b tak膮 wersj臋 owocow膮 :D My pokocha艂y艣my po艂膮czenie lekko s艂onego papieru ry偶owego ze s艂odkimi owocami :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. Wygl膮da super. :) Dawno takich nie jad艂y艣my, wi臋c dzi臋kujemy za przypomnienie. :)

    OdpowiedzUsu艅
  7. Wygl膮daj膮 tak zdrowo! Bardzo lubi臋 domowe sajgonki, ale fakt, te mi臋sne i sma偶one w t艂uszczu na obecn膮 pogod臋 nie s膮 najlepszym rozwi膮zaniem. :P Nigdy nie jad艂am tofu, chyba czas spr贸bowa膰 :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna