wtorek, 21 czerwca 2016

hummus z pieczon膮 papryk膮 i moje pierwsze zakupy online


Kocham hummus od kiedy po raz pierwszy go spr贸bowa艂am! Jednak za nic nie podchodzi mi ten sklepowy...Zawsze robi臋 domowy, kt贸ry mog臋 idealnie dopasowa膰 pod swoje kubki smakowe :) Najcz臋艣ciej robi臋 zwyk艂y, klasyczny hummus >>KLIK<<, jednak czasami wzbogacam go o jakie艣 dodatki smakowe tak jak ten dzisiejszy. Paprykowy hummus jest ob艂臋dny! Te smaki wspaniale wsp贸艂graj膮 i bardzo Wam go polecam! Koniecznie wypr贸bujcie!






Ostatnio r贸wnie偶 mia艂am okazj臋 po raz pierwszy dokona膰 zakup贸w w internetowym sklepie spo偶ywczym. By艂 to sklep www.frisco.pl i powiem Wam, 偶e jestem bardzo zadowolona z tych zakup贸w. Sklep jest 艣wietnie wyposa偶ony, znajduj膮 si臋 w nim produkty z ka偶dej kategorii, jak wida膰 mozna znale藕膰 tam nawet superfoods czy inne wymy艣lne produkty. Ceny s膮 nawet ni偶sze ni偶 w stacjonarnych sklepach, a od 150z艂 wysy艂ka jest darmowa. Je艣li chodzi o produkty, kt贸re zam贸wi艂am by艂y to:

~mango suszone
~ry偶 czarny pe艂noziarnisty
~p艂atki quinoa
~p艂atki amarantusowe
~puree z mango
~makaron bezglutenowy "kolanka"
~pasta sezamowa tahini (u偶yta w dzisiejszym hummusie - polecam!)
~nasiona konopi 艂uskane
~gryka do chrupania
~diet pasta makaron shirataki fettucine
~czekolada gorzka z nadzieniem nugatowym
~soczewica czarna
~bio kostki roso艂owe warzywne
~taco shells
~pasta miso ciemna
~m膮ka z quiona

Jak wida膰 w sklepie jest bardzo du偶o ciekawych produkt贸w. Wszystkie z powy偶szych wykorzystam w swoich przepisach w najbli偶szym czasie wi臋c spodziewajcie sie ich r贸wnie偶 na blogu :) Dzisiaj spr贸bowa艂am ju偶 tahini, kt贸ra 艣wietnie sprawdzi艂a si臋 w hummusie! :)



HUMMUS Z PIECZON膭 PAPRYK膭
ok. 400g pasty


200g ugotowanej ciecierzycy
艣rednia czerwona papryka, ok. 200g
4 艂y偶ki tahini (u偶y艂am tej >>KLIK<<)
2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋
sok z 1/2 cytryny
艂y偶eczka s艂odkiej papryki w proszku
kumin, s贸l, pieprz do smaku

Papryk臋 kroimy na kilka cz臋艣ci i pieczemy ok. 20-30 minut w 200*C. Nast臋pnie wszystkie sk艂adniki opr贸cz przypraw blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Doprawiamy do smaku. Przek艂adamy do s艂oiczka/zamykanego pojemnika i przechowujemy w lod贸wce max. tydzie艅. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl

NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam hummus, a ostatnio w艂a艣nie po raz pierwszy doda艂am do niego pieczon膮 papryk臋 :) Smak nieziemski! Polecam r贸wnie偶 z dodatkiem pieczonej dyni lub buraka.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Smakowicie i zach臋caj膮co wygl膮da!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Od tygodnia hummus za mn膮 chodzi, koniecznie musz臋 zrobi膰. Tw贸j jest fajnym urozmaiceniem do klasycznego ;3

    OdpowiedzUsu艅
  4. Koniecznie taki z pieczon膮 papryk膮 musimy spr贸bowa膰, bo ile mo偶na klasyczny je艣膰 albo z pomidorami xD
    Vivani nugatowa jest pyszna tak偶e dobry wyb贸r :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Nastawiam piekarnik! :D

    OdpowiedzUsu艅
  6. W ko艅cu musz臋 spr贸bowa膰, nigdy nie jad艂am, a chodzi za mn膮 od d艂u偶szego czasu, bo kocham tahini :P

    OdpowiedzUsu艅
  7. Hummus z suszonymi pomidorami wprost uwielbiam (i serdecznie polecam). Zaciekawi艂a艣 mnie po艂膮czeniem z pieczon膮 papryk膮 i mam wra偶enie, 偶e b臋dzie ono r贸wnie genialne jak moje ulubione z pomidorami. Dzi臋ki za inspiracj臋:)

    OdpowiedzUsu艅
  8. Polecam hummus z tego przepisu. Robi艂em du偶o ju偶 hummus贸w aczkolwiek ten jest super, przegrywa tylko z wersj膮 z suszonymi pomidorami. :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna