poniedzia艂ek, 3 pa藕dziernika 2016

bor贸wkowy tofurnik na kakaowo-bananowym spodzie owsianym


Na dworze ju偶 bardzo jesiennie, a ja na przek贸r mam dla Was przepis na tofurnik...bor贸wkowy ;) Bor贸wki sa jeszcze dost臋pne wi臋c mo偶ecie 艣mia艂o wypr贸bowa膰 przepis :) Ten tofurnik zrobi艂am z u偶yciem mojego ulubionego silken tofu, kt贸re jest moim zdaniem niezastapione w tofurnikach! Jego konsystencja jest zupe艂nie inna ni偶 zwyk艂ego tofu i do deser贸w jest ono o wiele lepsze! Dodatkowo jego smak jest znacznie 艂agodniejszy i mniej wyczuwalny wiec je艣li "sojowy posmak" przeszkadza Wam w tofurnikach musicie spr贸bowa膰 tofurnik na bazie silken tofu :) Niestety jest te偶 dro偶sze i trudniej dost臋pne, wi臋c w ostateczno艣ci mo偶ecie zast膮pi膰 je zwyk艂ym tofu, ale je艣li macie mozliwo艣膰 wykorzystania silken tofu to nie wahajcie si臋! 










BOR脫WKOWY TOFURNIK 
NA BANANOWO-KAKAOWYM SPODZIE OWSIANYM
tortownica 18cm


sp贸d:
艣redni, dojrzaly banan (120g po obraniu)
100g p艂atk贸w owianych g贸rskich (mozna u偶y膰 p艂atk贸w owsianych bezglutenowych)
3 艂y偶eczki kakao 

P艂atki owsiane miksujemy przez kilka sekund w mikserze, nast臋pnie dodajemy banana i ponownie miksujemy do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Dodajemy kakao i mieszamy, Sp贸d tortownicy wyk艂adamy papierem do pieczenia, boki smarujemy olejem. Na sp贸d wyk艂adamy mas臋 owsiano-kakaow膮 i wyrownujemy powierzchni臋. Pieczemy ok. 15 minut w 180*C. 

masa:
600g silken tofu 
250g bor贸wek ameryka艅skich
50g waniliowego proszku budyniowego (lub m膮ki ziemniaczanej)
sok z 1/2 cytryny
130g erytrolu / ksylitolu / cukru

Tofu, bor贸wki i sok z cytryny miksujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy erytrol (lub inn膮 wybran膮 subst. s艂odz膮c膮), proszek budyniowy (lub m膮k臋) i mieszamy. Mas臋 "serow膮" wylewamy na podpieczony sp贸d, wk艂adamy tortownic臋 z powrotem do piekarnika i pieczemy 20 minut w 150*C, nast臋pnie zwi臋kszamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Wy艂膮czamy piekarnik i pozostawiamy w nim tofurnik na ok. 15 minut, po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tofurnik do ostudzeniu w piekarniku. Nast臋pnie przek艂adamy go do lod贸wki i ch艂odzimy min. 6h, a najlepiej ca艂膮 noc :) Przechowujemy w lod贸wce do 3-4 dni. Smacznego! :)



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. Po zachwytach nad tofurnikiem z mango musimy teraz koniecznie wypr贸bowa膰 wersj臋 z silken tofu :D Wspaniale wygl膮da <3

    OdpowiedzUsu艅
  2. Wygl膮da wspaniale! Uwielbiam tofurniki i robi臋 je bardzo cz臋sto. Poluj臋 ju偶 od d艂u偶szego czasu na tak膮 ma艂膮 tortownic臋, ale w hipermarketach nie mog臋 znale藕膰...Pozdrawiam ciep艂o i zapraszam do mnie. Vegewiorka!

    OdpowiedzUsu艅
  3. Koniecznie musz臋 wypr贸bowa膰, ju偶 wykorzystywa艂am silken tofu w ma艂ych deserach i 艣wietnie si臋 sprawdza :-)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Pi臋knie wygl膮da! Musz臋 w ko艅cu wypr贸bowa膰 tofurnika ;)

    OdpowiedzUsu艅
  5. Uwielbiam bor贸wki, dobrze 偶e troch臋 zamrozi艂am

    OdpowiedzUsu艅
  6. Wow! My艣lisz, 偶e gdyby zast膮pi膰 tofu kasz膮 jaglan膮 te偶 b臋dzie takie smaczne? :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy nie pr贸bowa艂am tzw. jagielnika, ale wiem, 偶e jest r贸wnie偶 do艣膰 popularny i smaczny wi臋c mo偶esz spr贸bowa膰 :) Jednak nie gwarantuj臋 tego, jaki b臋dzie finalny efekt :) W ka偶dym razie je艣li spr贸bujesz koniecznie daj zna膰 jak wysz艂o :)

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna