CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ
tortownica 20-22cm
400g cukinii
2 średnie, bardzo dojrzałe banany
50g mąki kokosowej
50g mąki gryczanej lub owsianej
50g mąki kukurydzianej
40g kakao naturalnego
100-150g erytrolu BIOGO.PL (dałam 100g i było średnio-słodkie)
50-100ml mleka roślinnego
łyżka octu jabłkowego
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i dokładnie odcisnąć z wody. Banany rozgnieść widelcem na puree i dodać do cukinii, wymieszać. Następnie do tej samej miski dodajemy erytrol, przesiewamy mąki, kakao i mieszamy. Dolewamy mleko zaczynąc od 50ml i jeśli masa dalej jest sucha dolewamy jeszcze odrobinę, max. do 100ml, masa powinna być gęsta. Na koniec dodajemy ocet jabłkowy, proszek i sodę i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o śr. 20-22cm i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*. Pieczemy ok. 15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy 50-55 minut. Kroimy po ostudzeniu. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
UsuńPięknie się prezentuje, a w smaku na pewno bomba ! :)
OdpowiedzUsuńTak! :)
UsuńWygląda na niewyobrażalnie wilgotne:)
OdpowiedzUsuńTakie jest :)
Usuńmozna na cos zamienic make kokosowa?:)
OdpowiedzUsuńCiężko...mąka kokosowa ma specyficzną konsystencję i jest bardzo chłonna. Mozesz ewentulanie dać 2x więcej (czyli 100g) innej mąki, np. gryczanej czy owsianej i dorzucić jeszcze 3-4 łyżki wiórków kokosowych :) Spróbuj :)
UsuńSuper wygląda, już wiem co zrobię jutro z cukinią, która wymaga natychmiastowego spożycia ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńale ładnie wygląda! Cukinię tylko jadłam w wytrawnych daniach,a tu taki fajny prosty przepis na słodkość :) super!
OdpowiedzUsuńProsty i pyszny :)
UsuńJadłam podobne muffinki z cukinii i według mnie są przepyszne! W ogóle bardzo lubię słodkości z warzywami :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJuż widzimy, że struktura tego ciasta jest idealnie w naszym guście :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wilgotne ciasta ;)
UsuńCzy zamiast erytrolu mogę sodać miód? Jeśli tak, to w jakich ilościach? Czy można pominąć mąkę owsianą i zamiast niej dodać więcej kokosowej? Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMagda
Nie polecam używać płynnego słodzidła ponieważ rozrzedzi ciasto. I na marginesie miód nie jest wegański :P Możesz zastąpić erytrol cukrem lub ksylitolem, albo cukrem kokosowym, ew. stevią w proszku
UsuńCo do mąki to za duża ilość mąki kokosowej również moze źle wpłynąć na ciasto jednak mąkę owsianą można zastąpić każdą inną - np. gryczaną, kukurydzianą, pszenną czy pełnoziarnistą jeśli tolerujesz gluten.
Dzięki serdeczne :)
Usuń