pi膮tek, 11 listopada 2016

pieczony pasztet ze s艂onecznika TO GO, recenzja #4


CO M脫WI PRODUCENT? Zapraszamy w podr贸偶 do 艣wiata polskich smak贸w, nieuznajacego masowej produkcji, konserwant贸w i wzmacniaczy. Staranne i r臋cznie wykonane, certyfikowane i w pe艂ni ekologiczne produkty oraz dba艂o艣膰 o ka偶dy szczeg贸艂 to obietnica prawdziwego bogactwa smaku.





SK艁AD : pestki s艂onecznika*20%, cebula*, m膮ka kukurydziana*, skrobia ziemniaczana*, olej*, 偶urawina suszona*, s贸l, pieprz czarny*, (*certyfikowany sk艂adnik ekologiczny)


WARTO艢膯 OD呕YWCZA W 100g :
Warto艣膰 energetyczna 830,9 kJ / 198,4 kcal
T艂uszcz: 13,00 g;
w tym kwasy nasycone: 1,10 g;
W臋glowodany: 15,20 g;
w tym cukry: 2,20 g;
Bia艂ko: 5,40 g;
S贸l: 0,10 g





MOJA OPINIA : Powiem Wam szczerze, 偶e by艂 to pierwszy sklepowy pasztet jaki jad艂am! Zazwyczaj unika艂am ich ze wzgl臋du na s艂aby sk艂ad lub du偶y dodatek soli. Jednak pasztet ze s艂onecznika zaintrygowa艂 mnie na stronie biogo.pl i postanowi艂am sprawdzi膰 jak ma si臋 sprawa z jego sk艂adem. Jak ju偶 sami mo偶ecie zauwa偶y膰 powy偶ej - sk艂ad jest idealny! Nic doda膰, nic uj膮膰 :) Bardzo cieszy mnie r贸wnie偶 minimalny dodatek soli - jedynie 0,10g w 100g! Niekt贸re sklepowe pasztety kt贸rym si臋 przygl膮da艂am mia艂y nawet 3g soli w 100g! :o A co je艣li chodzi o smak s艂onecznikowego pasztetu? Jest on bardzo delikatny. Na pierwszym miejscu wyczuwalny jest oczywi艣cie s艂onecznik, kt贸ry stanowi jego baz臋. Przez s艂onecznik pasztet jest lekko t艂ustawy - inny ni偶 np. pasztet zrobiony z soczewicy czy fasoli, ale by艂am przygotowana na to, 偶e t艂uszcz ze s艂onecznika mo偶e by膰 wyczuwalny - to logiczne zreszt膮, poniewa偶 s艂onecznik nie nale偶y do niskot艂uszczowych produkt贸w ;) Mimo wszystko to jak najbardziej zdrowy t艂uszcz. Jesli ju偶 o s艂oneczniku mowa, to pasztet ma w konsystencji mn贸stwo kawa艂k贸w s艂onecznika, przez co nie jest on g艂adki i jednolity, jednak mi to nie przeszkadza艂o, poniewa偶 lubi臋 czu膰 struktur臋 jedzenia, kt贸re jem, jakkolwiek to brzmi... ;) Bardzo ciekawym dodatkiem w tym pasztecie jest 偶urawina suszona, kt贸ra dzi臋ki swojemu lekko kwaskowatemu smakowi nadaje pasztetowi ciekawego charakteru, poniewa偶 tak jak pisa艂am na pocz膮tku, sam w sobie ma on naturalny, delikatny smak. Dobrze smakuje sam, jak i np. w formie kanapki z gryczanym chlebkiem :) 




OCENA : 4/5
CENA : 8-10z艂 (ok. 200g)
GDZIE MO呕NA KUPI膯? sklepy ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮, sklepy internetowe np. www.biogo.pl >>KLIK<<
CZY KUPI艁ABYM PONOWNE? Raczej tak


Wpis powsta艂 we wsp贸艂pracy ze sklepem internetowym


3 komentarze:

  1. Anonimowy12:51

    wygl膮da smakowicie :)

    OdpowiedzUsu艅
  2. no prosz臋, bardzo fajna propozycja:) nie jad艂am nigdy pasztetu z nasion:) z regu艂y nie zamawiam gotowych ani pasztet贸w ani 偶adnych innych da艅 ale dobrze wiedzie膰 偶e takie produkty w og贸le istniej膮 i maj膮 dobre sk艂ady co najwa偶niejsze:)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Uwielbiamy s艂onecznik w takiej ods艂onie ale z 偶urawin膮 jeszcze nie pr贸bowa艂y艣my :D

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna