sobota, 19 listopada 2016

dyniowe ciastka z czekoladą, bez glutenu, cukru i tłuszczu


Kolejny dyniowy przepis, tak jak zapowiadałam... ;) I nie ostatni! Będzie ich jeszcze troche w tym sezonie. Ale cóż poradzę, że tak polubiłam dynię? Zwłaszcza na słodko w wypiekach ♥ Tym razem przygotowałam z jej użyciem...ciasteczka! A co jeszcze pasuje do ciasteczek? Oczywiście, że czekolada :) Użyłam przepysznej czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi od iChoc (uwielbiam ich wegańskie czekolady), którą możecie zakupic m.in. na www.biogo.pl. Próbowaliście jakichś? Ja jadłam już białą, nugatową, "mleczną" z orzechami laskowymi i "mleczną" z migdałami i pomarańczą. Każda w 100% kupiła moje (i nie-wegańskich domowników) podniebienie ♥ No ale, nie miało być o czekoladzie, a o ciasteczkach :) Co jeszcze mogę o nich powiedzieć, oprócz tego, ze są niezwykle wciagajace i przepyszne? Jeśli jesteście fanami kruchych ciastek...dzisiaj spróbujcie czegoś innego - gdyż ciasteczka z tego przepisu wychodzą mięciutkie w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące. Najlepiej smakują tego samego dnia, a naj najlepiej od razu z piekarnika, ciepłe, jeszcze z rozpuszczajaca się w nich czekoladą...Ohhh ♥








DYNIOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ
ok. 16 ciastek


szklanka mąki owsianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki ryżowej
200g puree z dyni (najlepiej gęste z dyni hokkaido >>PRZEPIS<<)
1/2 średniego, dojrzałego banana (50g)
120g erytrolu (lub ksylitolu / innej subst. słodzącej)
50g czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi iChoc (www.bigo.pl)
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika (przepis na domową >>KLIK<<)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Mieszamy razem mąki, cynamon/przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na gładką masę puree dyniowe i banan, dodajemy erytrol i mieszamy. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Czekoladę siekamy w kostkę i dodajemy do ciasta. Z masy formujemy kulki (można zwilżyć dłonie aby było łatwiej), które następnie delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 190*C. Przechowujemy w puszce na ciastka do 3 dni. Smacznego! :)



PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym


17 komentarzy:

  1. Cudowne! A jakie żółciutkie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym można zastąpić mąkę ryżowa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Za dynią idę w ciemno we wszystko oprócz zupy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiadają się niesamowicie smacznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. No nie, teraz to mnie masz. Muszę je zrobić, bo zwariuję *^*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super! Przepis zapisuję i wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie pożarłybyśmy je jeszcze zanim by zupełnie wystygły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam! Jejku Martyna jesteś genialna, wielbię je!

    https://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakują! ♥ Jeśli masz ich zdjecie to ślij na maila, a dodam na facebooka :)

      Usuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna