Kolejny dyniowy przepis, tak jak zapowiadałam... ;) I nie ostatni! Będzie ich jeszcze troche w tym sezonie. Ale cóż poradzę, że tak polubiłam dynię? Zwłaszcza na słodko w wypiekach ♥ Tym razem przygotowałam z jej użyciem...ciasteczka! A co jeszcze pasuje do ciasteczek? Oczywiście, że czekolada :) Użyłam przepysznej czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi od iChoc (uwielbiam ich wegańskie czekolady), którą możecie zakupic m.in. na www.biogo.pl. Próbowaliście jakichś? Ja jadłam już białą, nugatową, "mleczną" z orzechami laskowymi i "mleczną" z migdałami i pomarańczą. Każda w 100% kupiła moje (i nie-wegańskich domowników) podniebienie ♥ No ale, nie miało być o czekoladzie, a o ciasteczkach :) Co jeszcze mogę o nich powiedzieć, oprócz tego, ze są niezwykle wciagajace i przepyszne? Jeśli jesteście fanami kruchych ciastek...dzisiaj spróbujcie czegoś innego - gdyż ciasteczka z tego przepisu wychodzą mięciutkie w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące. Najlepiej smakują tego samego dnia, a naj najlepiej od razu z piekarnika, ciepłe, jeszcze z rozpuszczajaca się w nich czekoladą...Ohhh ♥
DYNIOWE CIASTKA Z CZEKOLADĄ
ok. 16 ciastek
szklanka mąki owsianej
1/4 szklanki mąki kokosowej
1/4 szklanki mąki ryżowej
200g puree z dyni (najlepiej gęste z dyni hokkaido >>PRZEPIS<<)
1/2 średniego, dojrzałego banana (50g)
120g erytrolu (lub ksylitolu / innej subst. słodzącej)
50g czekolady "mlecznej" z orzechami laskowymi iChoc (www.bigo.pl)
łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika (przepis na domową >>KLIK<<)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Mieszamy razem mąki, cynamon/przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. W drugiej misce miksujemy na gładką masę puree dyniowe i banan, dodajemy erytrol i mieszamy. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Czekoladę siekamy w kostkę i dodajemy do ciasta. Z masy formujemy kulki (można zwilżyć dłonie aby było łatwiej), które następnie delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 190*C. Przechowujemy w puszce na ciastka do 3 dni. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Przepis powstał we współpracy ze sklepem internetowym
Cudowne! A jakie żółciutkie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dynia czyni cuda ;)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńCzym można zastąpić mąkę ryżowa?
OdpowiedzUsuńInną dowolną maką :)
UsuńZa dynią idę w ciemno we wszystko oprócz zupy krem :)
OdpowiedzUsuńPolecam ciasteczka ;)
UsuńZapowiadają się niesamowicie smacznie! <3
OdpowiedzUsuńTakie są :)
UsuńNo nie, teraz to mnie masz. Muszę je zrobić, bo zwariuję *^*
OdpowiedzUsuńRób, bo warto <3
UsuńWyglądają super! Przepis zapisuję i wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Daj znać!
UsuńZdecydowanie pożarłybyśmy je jeszcze zanim by zupełnie wystygły :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Jejku Martyna jesteś genialna, wielbię je!
OdpowiedzUsuńhttps://worshipingmornings.blogspot.com/
Cieszę się, że Ci smakują! ♥ Jeśli masz ich zdjecie to ślij na maila, a dodam na facebooka :)
Usuń