sobota, 12 listopada 2016

tofurnik zebra dyniowo-karobowy


Uwielbiam tofurniki! Ten, kt贸ry Wam dzisiaj przedstawiam jest jednym z najlepszych jakie zrobi艂am :) Poza tym wygl膮da r贸wnie偶 bardzo imponuj膮co! Pi臋kna dyniowo-czekoladowa zebra :) W mojej kuchni dynia dalej kr贸luje! W tym roku jak ju偶 wiecie posadzi艂am kilka rodzaj贸w dy艅 w ogr贸dku babci i mam ich baaardzo du偶o wiec na bierz膮co przerabiam je na puree i tworz臋 nowe przepisy :) Mam nadziej臋, 偶e jeszcze nie macie do艣膰 dyniowego szale艅stwa, bo z mojej strony czeka Was jeszcze kilka dyniowych przepis贸w... :D Dynia bardzo dobrze 艂膮czy si臋 z czekoladowymi smakami - je艣li jeszcze nie pr贸bowali艣cie musicie to zrobi膰 jak najszybciej, serio! ♥ 

P.S. Polecam r贸wnie偶 przepis na dyniowy tofurnik, kt贸ry opublikowa艂am na blogu w poprzednim sezonie - >>KLIK<< :)











DYNIOWO-KAROBOWY TOFURNIK 
tortownica 18cm


sp贸d:
艣redni, dojrza艂y banan (ok. 120g po obraniu)
70-80g m膮ki kokosowej
艂y偶ka oleju kokosowego

Banana rozgniatamy widelcem na puree, dodajemy pozosta艂e sk艂adniki i mieszamy. Dno tortownicy 18cm wyk艂adamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i posypujemy m膮k膮. Na dno wyk艂adamy mas臋 i pieczemy ok. 15 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy mas臋.

masa:
600g silken tofu (je艣li nie macie do niego dost臋pu w ostateczno艣ci mozna u偶y膰 naturalnego)
150g erytrolu (do kupienia na www.biogo.pl) / ksylitolu / cukru 
40g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub skrobi kukurydzianej / ziemniaczanej
20g kakao naturalnego
20g karobu (do kupienia na www.biogo.pl)
250g puree z dyni >>KLIK<< najlepiej g臋stego z dyni hokkaido
sok z ca艂ej cytryny 

Tofu wraz z erytrolem (lub inn膮 subst. s艂odz膮c膮) i cytryn膮 blendujemy na g艂adk膮 mas臋. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Mas臋 "serow膮" dzielimy nast臋puj膮co - do jednej miski odk艂adamy 450g, a do drugiej 300g. Do pierwszej dodajemy kakao i karob, a do drugiej puree z dynii. Z piekarnika wyjmujemy sp贸d i nak艂adamy na niego mas臋 serow膮 - na zmian臋 po 艂y偶ce masy dyniowej i karobowo-kakaowej. Aby wyr贸wna膰 tofurnik po wy艂o偶eniu ca艂ej masy mo偶na kilka razy uderzy膰 tortownic膮 o blat, aby wierzch si臋 wyr贸wna艂. Tofurnik wk艂adamy do piekarnika nagrzanego do 150*C i pieczemy ok. 1h, nast臋pnie wy艂膮czamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim ciasto do ca艂kowitego ostudzenia. Przed podaniem ch艂odzimy w lod贸wce min. 5h. Najlepiej smakuje nast臋pnego dnia :) Smacznego! :) 



PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)



Wpis powsta艂 we wsp贸艂pracy ze sklepem internetowym


23 komentarze:

  1. Tofurnik jeszcze przede mn膮, ale co艣 czuj臋, 偶e b臋d臋 zachwycona :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsu艅
  2. 艢wietny pomys艂 :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. faktycznie wygl膮da super a po sk艂adzie widz臋 偶e na pewno i tak smakuje:)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Wygl膮da pysznie! Jestem ciekawa smaku tofurnika :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. Wygl膮da na prawd臋 imponuj膮co! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Co jak co ale wygl膮da naprawd臋 imponuj膮co i a偶 mamy ochot臋 puka膰 do s膮siada czy nam piekarnik udost臋pni :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Je艣li odst膮picie mu kawa艂eczek to my艣l臋, 偶e da si臋 jako艣 ugada膰 ;)

      Usu艅
  7. Wygl膮da przecudnie! Szkoda, 偶e nie przepadam za tofu. My艣lisz, 偶e mo偶na je czym艣 zast膮pi膰?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. W tofurniku tak na prawd臋 tofu nie jest bardzo wyczuwalne :) Mo偶esz doda膰 sok z jeszcze jednej cytryny dla pewno艣ci. Polecam spr贸bowa膰, bo tofurniki s膮 bardzo smaczne! :)

      Usu艅
  8. Wygl膮da mega apetycznie! Ch臋tnie spr贸buj臋 upiec go w kolejny weekend, tylko musz臋 zaopatrzy膰 si臋 w sk艂adniki :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Ciesz臋 si臋 :) Koniecznie daj zna膰 jak wyszed艂 :)

      Usu艅
  9. jest boski! kocham czekoladowe tofurniki, a tu jeszcze dynia? i jak cudownie wygl膮da :) Nigdy jeszcze jednak tofurnika nie robi艂am, chyba czas najwy偶szy:) Zapisuj臋:)

    OdpowiedzUsu艅
  10. Wygl膮da zjawiskowo. Ch臋tnie bym zjad艂a kawa艂eczek

    OdpowiedzUsu艅
  11. Ciacho wygl膮da ob艂臋dnie! Dyni臋 uwielbiam, tofu nie jad艂am nigdy (!) wi臋c chyba nie ma na co czeka膰 ;)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Musisz nadrobi膰! ;) Piecz tofurnik <3

      Usu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna