HUMMUS DYNIOWY
ok. 400-500g pasty
200g ugotowanej na bardzo miękko ciecierzycy (zostawcie odrobinę wody z gotowania)*
150g puree z dyni >>PRZEPIS<<
50g tahini >>PRZEPIS<<
70-120g wody z gotowania ciecierzycy (w zależności od gęstości puree oraz od pożądanej konsystencji hummusu)
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, kumin do smaku
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praske
W mikserze umieszczamy ciecierzycę, puree, tahini, część wody z gotowania ciecierzycy, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę wody regulujac konsystencję aby otrzymać taką, jaki hummus najbardziej lubimy (ja zazwyczaj robię go tak, aby był "pół-gęsty" :)). Na koniec doprawiamy do smaku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku w lodówce do 5 dni. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA!
:)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ
GALERII! :)
Hummus uwielbiam, ale dyniowego nie jadłam i nie robiłam. Będę musiała się zmobilizować, bo wygląda naprawdę genialnie ;)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny! Dziękuję za ten przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
OdpowiedzUsuńDyniowy jadłam tylko w knajpie - był pyyycha:)
OdpowiedzUsuńBędę tęsknić za dynią. Ale dopiero jak skończy się mus dyniowy wypełniający zamrażalnik ;)
OdpowiedzUsuńmusi byś przepyszny! bardzo lubię dynię a tradycyjny hummus uwielbiam więc to idealny przepis dla mnie:) bardzo apetyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTeż niedawno robiłam hummus z dodatkiem dyni - jest świetny :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTen kolor mnie urzeka .. :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus z dodatkami! Twój zapowiada się na prawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńO matko! Na to bym nie wpadła, a mocno żałują, bo dynię uwielbiam! Szkoda, że nie mam już żadnej pod ręką, bo z chęcią bym zrobiła taki hummus! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus i tym podobne pasty. :) Robiłam już z dynią tej jesieni - świetnie komponuje się kolorystycznie i smakuje obłędnie. Dziś u mnie było zielono - 5 słoiczków różnych past. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy jeść pieczoną dynię posmarowaną hummusem ale razem tek jest nie miksowałyśmy :D Extra :D
OdpowiedzUsuńDynia i hummus...moje dwie wielkie miłości ! :D
OdpowiedzUsuń