poniedziałek, 1 maja 2017

pieczona owsianka nadziana masłem orzechowym


Bardzo często jem na śniadanie owsiankę. Jeśli Wy też, to dzisiaj mam dla Was propozycję, która na pewno się Wam spodoba, a jest to pieczona owsianka! Bardzo lubię tę formę owsianki :) Niestety trzeba poczekać na nią nieco dłużej niż na gotowaną owsiankę, ale zdecydowanie warto! A w miedzyczasie zawsze można zająć się czymś innym ;) Przepis na owsiankę który prezentuje poniżej dostarczy nam wszystkich niezbędnych makroskładników - węglowodanów (płatki owsiane), białka (wegańska odżywka białkowa) oraz tłuszczu (masło orzechowe) więc stanowi bardzo zdrowe śniadanie, a do tego jest sycąca i pyszna
Lubicie pieczone owsianki? Jak często takie jecie? ;) 





PIECZONA OWSIANKA KAKAOWO-ORZECHOWA
1 porcja


45g płatków owsianych górskich (w razie potrzeby certyfikowanych bezglutenowych)
80-100ml mleka roslinnego (użyłam owsianego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rozgrzewamy piekarnik do 180*C. W misce łączymy płatki, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia, następnie dolewamy mleko roślinne. Do naczynka żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia lekko przesmarowanym olejem wykładamy połowę masy, następnie na środek nakładamy masło orzechowe i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy owsiankę do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją z piekarnika, pozostawiamy w formie na ok. 3-5 minut, a następnie wyjmujemy z formy i ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Upieczoną owsiankę wykładamy na talerz i jemy ;) Smacznego! ;) 


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

10 komentarzy:

  1. uwielbiam pieczone owsianki, ale już wieki nie jadłam! jakoś tak zawsze na szybko robię gotowaną :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowana jest pyszna ale czasem fajnie zjeść i pieczona ;)

      Usuń
  2. Super pomysł! Wygląda jak czekoladowy pączek z nadzieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu taką zrobić :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Właściwie to nigdy nie jemy pieczonych owsianek, bo rano jak już jesteśmy w rodzinnym domu i mamy potrzebny sprzęt to nie chce nam się specjalnie piekarnika odpalać xD

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieczone owsianki i robię je zazwyczaj raz w tygodniu - w niedzielę na śniadanie na podziedziałek i na wtorkową kolację, którą jem poza domem. Pyszne są zarówno ciepłe, jak i takie wystudzone - nabierają innego smaku.
    Twoja z tym masłem w środku musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna