E N G L I S H B E L L O W , S C R O L L D O W N
Lubicie awokado? Moim zdaniem albo się je kocha, albo nienawidzi... ;) Ja swego czasu zupełnie nie mogłam się przekonać do tego owocu (tak, awokado to owoc!). Jednak jest ono tak wartosciowe, że warto próbować wprowadzać je do swojej diety. Dlatego zaczełam przygotowywać różne słodkości z jego użyciem, bo wiadomo, że wszystko co słodkie wchodzi lepiej... ;) Na blogu jest już kilka słodkości z awokado : kakaowy krem, kolejny krem - tym razem kakaowo-orzechowy, trufle czekoladowe czy smoothie. Dzisiaj do zacnego grona słodkości z awokado dołącza również przepis na brownie! To jedno z najlepszych jakie jadłam, zaraz po tym z ciecierzycy, czy buraczanym. Awokado jest oczywiście zupełnie niewyczuwalne (gwarantuje!) jednak dzieki niemu brownie jest wilgotne, pyszne i oczywiscie zdrowe! Awokado zawiera sporo tłuszczu, to prawda, jednak są to bardzo zdrowe tłuszcze, które powinny znaleźć się w naszej diecie! Jeśli i Wy chcielibyście się przekonać do awokado, wszystkie wcześniej wymienione przepisy będą dobrym wstępem do tej znajomości ;) I oczywiscie koniecznie też wypróbujcie to brownie! A ja chyba niedługo znów je upiekę... ;)
BEZGLUTENOWE BROWNIE Z AWOKADO
forma 18x18cm
jedno spore, dojrzałe awokado - ok. 170g po obraniu, bez pestki
mały dojrzały banan - ok. 100g po obraniu
40g naturalnego kakao
100g mąki gryczanej LUB ryżowej (wypróbowałam przepis z każdą z nich i z każdą wychodzi OK, innych mąk nie próbowałam) zwykła pszenna też się sprawdzi, jeśli nie zależy Wam, aby ciast było bezglutenowe
150g erytrolu/ksylitolu/cukru nierafinowanego
100-120ml mleka roślinnego
płaska łyzka octu jabłkowego
łyżeczka (bezglutenowego) proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy je i miąższ przekładamy do miski. Dodajemy banana i blendujemy razem na gładką masę. Do zmiksowanych owoców dodajemy kakao i mieszamy. Następnie dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i sodą i łączymy z masą. Następnie dodajemy erytrol/ksylitol/cukier nierafinowany oraz ocet jabłkowy i mieszamy. Foremkę do pieczenia o wym. 18x18cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy formę do piekarnika rozgrzanego do 170*C i pieczemy 60-65 minut do "suchego patyczka". Studzimy i kroimy na kawałki. Aby było jeszcze lepsze można polać je rozpuszczoną gorzką czekoladą :) Smacznego! :)
E N G L I S H V E R S I O N
GLUTEN FREE AVOCADO BROWNIE
18x18cm baking dish
1 large, ripe avocado (170g without skin and seed)
1 small, ripe banana (100g without skin)
40g dark cocoa
100g buckwheat OR rice flour (both work well)
150g erythritol/xylitol/unrefined cane sugar
100-120ml plant milk
1 tbsp apple vinegar
1 tsp gluten free baking powder
1/2 tsp baking soda
Preheat the oven to the 170*C. Put the avocado and banana in the large bowl and blend until smooth, then add the cocoa powder and mix well with a tablespoon. Next add your milk and stir again. Sift the flour with baking powder and baking soda to the bowl and mix with the other ingredients. Finally add the erythritol/xylitol or unrefined cane sugar and apple vinegar and mix well. Line your baking dish with the parchment paper and pour the cake batter into it. Place in the oven to bake for 60-65 minutes. Allow to cool and then cut into few squares and serve. Enjoy! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
Mniam! :-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam brownie z awokado, ale niestety czułam jego smak :( Nie przekonam się...
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
A po ostygnięciu nie zgorzkniało? Bo upiekłyśmy kiedyś sernik z awokado wieczorem a rano już było nie do zjedzenia i gdzieś przeczytałyśmy, że wypieki z nim trzeba jeść na świeżo ;)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
Pychaa !
OdpowiedzUsuńMimo wszystko trochę bardziej murzynek niż brownie, ale jestem ciekawa smaku :) do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńI blog often and I really thank you for your content.
OdpowiedzUsuńThe article has truly peaked my interest. I will take a note
of your blog and keep checking for new details about
once per week. I subscribed to your Feed too.