pi膮tek, 23 lutego 2018

ciasto cytrynowe z bor贸wkami i lukrem - bez cukru i t艂uszczu // lemon blueberry loaf - sugar and fat free



E N G L I S H  V E R S I O N  B E L L O W 

Dzisiejszy przepis jest juz w nieco wiosennym klimacie. Zdaje sobie spraw臋 ze chyba juz wszyscy t臋sknie za wiosna i pragn膮 slonca! Mimo ze w Wielkiej Brytanii 艣niegu nie ma ani milimetra i od czasu do czasu dni sa bardzo s艂oneczne - wci膮偶 czu膰 zimowy klimat i temperatura nie jest zbyt wysoka. Aby wprowadzi膰 sie w nieco wiosnny klimat przygotowa艂am ciasto z dodatkiem bor贸wek, kt贸re kojarz膮 mi si臋 z latem! <3 Doda艂am do niego tak偶e sok z cytryny, dzi臋ki czemu ciasto zyska艂o nieco orze藕wiaj膮cy aromat. Cytrynowy posmak idealnie 艂膮czy sie z bor贸wkami! Ca艂o艣膰 zwie艅czona jest bezcukrowym lukrem na bazie erytrolu i soku z cytyryny, kt贸ry r贸wnie偶 dodaje orze藕wiaj膮cego smaku dla ciasta. Jest naprawd臋 przepyszne, po艂膮czenie cytryny i bor贸wek jest trafione w 10! 





CIASTO CYTRYNOWE Z BOROWKAMI I LUKREM
BEZ CUKRU I TLUSZCZU
keksowka o dl. 24-26cm


250g m膮ki pe艂noziarnistej (mo偶na u偶yc uniwersalnej m膮ki bezglutenowej lub zwyklej m膮ki pszennej)
200g erytrolu/ksylitolu (lub cukru jesli nie zalezy Wam na bezcukrowym cie艣cie ;))
200-250ml mleka ro艣linnego 
sok z dw贸ch 艣rednich cytryn - ok. 80ml
艂y偶ka nasion chia - ok. 10g
艂y偶eczka proszku do pieczenia
1/2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
150-200g borowek amerykanskich
do lukru - 4 lyzki erytrolu.ksylitolu zmiksowanego w m艂ynku do kawy na puder (lub cukru pudru) plus ok 3-4 艂y偶ki soku z cytryny (do konsystencji lukru)

Nasiona chia mieszamy z ok. 50ml mleka i odstawiamy na kilka minut aby nap臋cznia艂y i stworzy艂y "偶el" (na pocz膮tku warto co chwile je zamieszac). W duzej misce 艂aczymy make, erytrol/ksylitol (lub cukier), proszek do pieczenia, sode i mieszamy dok艂adnie. Dodajemy nasiona chia, reszte mleka ro艣linnego, sok z cytryn i 艂aczymy sk艂adniki. Na koniec dodajemy umyte bor贸wki i delikatnie mieszamy z ciastem. Forme keksowa wykladamy papierem do pieczenia i przekladamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem. Smacznego! :)


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)


E N G L I S H  V E R S I O N

LEMON BLUEBERRY LOAF WITH GLAZE
SUGAR AND FAT FREE
24-26cm long baking tin

250g wholewheat flour (you can also use GF mix or all purpose wheat flour) 
200g Nativa baking erythritol >>CLIK<< (or sugar if you don't want sugar-free cake)
200-250ml plant based milk
juice from 2 medium lemons (approx. 80ml)
1 tbsp chia seeds (approx. 10g)
1 tsp baking powder
1/2 tsp bicarbonate of soda
150-200g blueberries
for the glaze - 4 tbsp Natvia icing erythritol (or icing sugar) plus 3-4 tbsp lemon juice 

Mix chia seeds with approximately 50ml of the milk and let it sit for a few minutes until it forms a gel-like consistency (stir occasionally). In a large bowl, mix together flour, erythritol, baking powder, and bicarbonate of soda. Next add previously prepared chia seeds, the rest of the milk, lemon juice and mix everything together, then add washed blueberries and mix gently again. Transfer the batter to the baking tin lined with a baking paper and bake for about 50-60 minutes in 180*C (check with the toothpick if the cake is ready after that time). Cool the cake down and glaze. Enjoy! :) 




10 komentarzy:

  1. 艢wietny pomys艂! ;-)

    OdpowiedzUsu艅
  2. Z tymi bor贸wkami wygl膮da niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. W 艣rodku wygl膮da wr臋cz fenomenalnie :D

    OdpowiedzUsu艅
  4. Anonimowy22:34

    Czy mozna uzyc maki orkiszowej?

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. My艣l臋 偶e powinna si臋 sprawdzi膰 ;)

      Usu艅
  5. zrobi臋 latem, jak tylko b臋dzie dost臋p do 艣wie偶ych owoc贸w :) obserwuj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna