E N G L I S H V E R S I O N B E L O W
Dzisiaj jest specjalny dzień... 18 września zawsze jest specjalnym dniem, ponieważ to data, kiedy zdecydowałam się przejść na weganizm! I tak trzy lata temu, w moją drugą rocznicę wegetarianizmu postanowilam pójsc o krok dalej - wykluczyć z diety wszystkie produkty odzwierzęce i zostać weganką. Czy żałuję tej decyzji? Nie! Czy za czymś tęsknię? Nie! No, może za nie byciem pytaną cały czas "skąd biorę białko?" :D Weganizm jest częścią mnie i nie wyobrażam sobie wrócić do jedzenia zwierząt i produktów odzwierzęcych! Z dniem z którym przeszłam na weganizm założyłam również ten blog - aby pokazać innym, że można jeść gotować i smacznie używając tylko produktów roślinnych, tak więc dzisiaj są również i trzecie urodziny tego bloga! Hip hip hura! Wszystkiego najlepszego :) Dziekuję, że tutaj jesteście i że korzystacie z moich przepisów, nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy i jaka jestem szczęśliwa, gdy dostaję zdjęcie potrawy wykonanej przez Was z mojego przepisu!
Nie mogłabym nie dodać tutaj żadnego przepisu w ten specjalny dzień! Wiedziałam, że z tej okazji powinnam upiec coś smacznego! Miałam w domu masę bananów, które aż prosiły się o wykorzystanie. Bardzo lubię wypieki z bananami więc postanowiłam, że przygotuję muffinki, bo dawno ich nie piekłam! Jesień już za pasem, więc do ciasta dodałam również i odrobinę cynamonu - jakie to wspaniałe połączenie! A że to muffinki na specjalną okazję - przygotowałam także i zdrowy icing z użyciem awokado, banana i kakao. Jedne z najlepszych muffinek jakie upiekłam, aż ciężko uwierzyć że nie ma w nich cukru i oleju!
ZDROWE MUFFINY BANANOWE
(BEZ CUKRU I TŁUSZCZU)
około 14 muffinek
muffinki:
3 spore i bardzo dojrzałe banany (380g bez skórek)
250g mąki orkiszowej
80g erytrolu (lub innej substancji słodzącej)
75ml mleka roślinnego
łyżeczka cynamonu
płaska łyżeczka sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
icing:
1/2 małego awokado (ok. 70g)
1/2 banana (ok. 80g)
1-2 łyżki erytrolu zmiksowanego na puder (lub innej substancji słodzącej)
czubata łyżka kakao
Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Banany rozgniatamy widelcem na papkę, dodajemy wanilię, erytrol i mleko roślinne i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Foremki na muffiny (najlepiej silikonowe) napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 23 minuty.
Aby przygotować icing, awokado i banana miksujemy na gładko, dodajemy słodzidło oraz kakao i dokładnie mieszamy. Gdy muffinki ostygną smarujemy wierzch każdej. Po nałożeniu icingu muffiny należy trzymać w lodówce. Można również trzymać je bez icingu w szczelnie zamkniętym pojemniku do przechowywania żywności i nakładać na nie icing (który przechowujemy w lodówce!) tuż przed podaniem. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)
E N G L I S H V E R S I O N
Today is a special day... 18th of September is always special because it's the day I decided to go vegan! Three years ago, in my 2nd vegetarian anniversary, I decided to make a step further and give up all the animal products. Do I regret this decision? No! Do I miss anything? No! Ok, maybe only not being asked "where do I get my protein from?" all the time :D Veganism is a part of me and I can't imagine eating animals and animal products ever again. The same day I went vegan I also started this blog to show people that you can cook and eat delicious food prepared only with plant-based products, so today we celebrate my blog's third birthday as well! Whoop whoop! Thank you all for being here and cooking from my recipes! You can't even imagine how happy it makes me when I get a message that you tried my recipe and it was a success!
I knew I should bake or cook something nice for today... I had a lot of ripe bananas in my kitchen, they really looked like they wanted to be used ASAP! ;) So I decided to make banana muffins! It's been a while since I've baked some muffins... I really like them - quick, easy and cute :) I was in an autumny mood so I decided to add a bit of cinnamon and ohhh this combination is so good! To make the muffins look special, I also prepared a healthy chocolate icing with avocado, banana and cocoa powder. These are one of the best muffins I've baked! It's hard to believe there's no sugar or oil!
HEALTHY BANANA MUFFINS
(SUGAR AND FAT FREE)
14 muffins
muffins:
3 medium bananas, very ripe (approx. 380g without the skin)
250g spelt flour
75ml plant-based milk
80g Natvia erythritol (or another sweetener)
1 tsp cinnamon
1 (flat) tsp bicarbonate of soda
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp vanilla
icing:
1/2 small avocado (approx. 70g)
1/2 banana, ripe (approx. 80g)
1-2 tbsp Natvia icing mix (or another sweetener)
1 heaped tbsp cocoa powder
Preheat the oven to 180*C. Smash the bananas with a fork, add vanilla, erythritol, milk and mix. Next, add all the remaining ingredients and mix everything together until it's well combined. Prepare muffins moulds (I recommend using silicone ones) and fill them 3/4 full. Place the muffins in the oven and bake for around 23 minutes.
To prepare the icing, blend the avocado and banana together until smooth, add the Natvia icing mix (or another sweetener), cocoa powder and mix. When the muffins are cooled down, iced them with the chocolate icing. Iced muffins must be kept in the fridge. If you don't want to keep them in the fridge, store them in an air-tight container and ice them before serving (icing needs to be in the fridge!). Enjoy! :)
Pyszne mufinki, mniamm :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji trzeciej rocznicy weganizmu i prowadzenia bloga z wegańskimi przepisami. Masz talent do robienia smacznych potraw i talent artystyczny :) Rozwijaj swoje talenty i czerp z nich radość :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie ;) akurat w sobotę będę robić muffinki :)
OdpowiedzUsuń