czwartek, 28 lipca 2016

domowy ketchup {video przepis}


Szczerze m贸wi膮c nigdy nie rozumia艂am tego ketchupowego fenomenu i faktu, 偶e ludzie dodaj膮 go wsz臋dzie...U mnie zazwyczaj by艂 jedynie dodatkiem do frytek czy zapiekanki :D A potem...zrobi艂am domowy ketchup i przepad艂am na wieki :D To zupe艂nie inna bajka ni偶 ketchup z plastikowej butelki ze sklepu. Smakuje zupe艂nie inaczej i moim zdaniem - o niebo lepiej. W sk艂adzie opr贸cz pomidor贸w zawiera r贸wnie偶 wiele innych warzyw oraz bukiet przypraw dzi臋ki czemu jego smak jest niepowtarzalny. Jest idealny nie tylko jako dodatek do frytek, kanapek czy zapiekanek, ale sprawdzi si臋 艣wietnie r贸wnie偶 jako sos do pizzy czy burger贸w. Z podanej porcji wychodzi ok. 6-8 s艂oik贸w, polecam zrobi膰 go duuuuu偶o i porz膮dnie zawekowa膰, aby m贸c cieszy膰 si臋 pysznym smakiem letnich pomidor贸w w domowym ketchupie nawet w lutym :)) Jest z nim troch臋 roboty, ale na prawd臋 warto po艣wi臋ci膰 mu te kilka godzin!

OBEJRZYJ VIDEO-PRZEPIS Z WYKONANIEM PRZEPISU! :)







DOMOWY KETCHUP
ok. 6-8 s艂oik贸w


3 kg pomidor贸w (najlepiej mi臋sistych, ja u偶y艂am takich pod艂u偶nych :))
1 kg czerwonej papryki
0,5 kg kwa艣nych jab艂ek 
400 g cebuli
5 艂odyg selera naciowego
2-3 ostre papryczki
papryka s艂odka i ostra w proszku
艂y偶eczka ziaren ziela angielskiego
艂y偶eczka gorczycy
li艣cie laurowe
3 z膮bki czosnku
4cm kawa艂ek imbiru 
艂y偶eczka cynamonu
3 艂y偶ki cukru trzcinowego (lub syropu klonowego / innego wybranego s艂odzid艂a)
3 艂y偶ki octu jab艂kowego
s贸l i czarny pieprz
3 suszone ostre papryczki
olej do sma偶enia

Cebule i jab艂ka obra膰, pokroi膰. W du偶ym garnku (min. 5 litr贸w pojemno艣ci) rozgrza膰 kilka 艂y偶ek oleju. Doda膰 cebul臋 pokrojon膮 w kostk臋 oraz li艣膰 laurowy, ziele angielskie, gorczyc臋, ostr膮 papryk臋 (艣wie偶膮 i suszon膮), imbir i czosnek. Dok艂adnie zamiesza膰 a nast臋pnie doda膰 pokrojone jab艂ka, posiekany seler naciowy i dusi膰 na ma艂ym ogniu przez kilka minut.
Pomidory rowniez posiekac i doda膰 do garnka. Wsypa膰 艂y偶k臋 soli, aby pu艣ci艂y sok. Dusi膰 przez godzin臋 pod przykryciem. W mi臋dzyczasie pokroi膰 papryk臋, u艂o偶y膰 na blaszce i piec ok. 20 minut w piekarniku w 200*C, nast臋pnie obr贸ci膰 i piec kolejne 15 minut. Papryki prze艂o偶y膰 do szczelnego plastikowego pude艂ka i gor膮ce zamkn膮膰 w 艣rodku na kwadrans - dzi臋ki temu 艂atwiej obior膮 si臋 ze sk贸rki. Papryki z pude艂ka obra膰 ze sk贸rki i pokroi膰 na kilka mniejszych kawa艂k贸w. Doda膰 do garnka z pomidorami, nast臋pnie garnek odkry膰, porz膮dnie wymiesza膰 i na ma艂ym ogniu dusi膰 przez przynajmniej 2 godziny co jaki艣 czas mieszaj膮c. Im d艂u偶ej b臋dziecie dusi膰 keczup, tym b臋dzie mia艂 intensywniejszy smak. Keczup zdj膮膰 z ognia i zblendowa膰. Je艣li podczas blendowania rzuc膮 si臋 w oczy ca艂e przyprawy takie jak li艣cie laurowe lub ziele, to dobrze jest je od razu wy艂owi膰. Nast臋pnie przetrze膰 keczup przez sito - im mniejsze oczka b臋dzie mialo tym g艂adszy b臋dzie keczup.  
Przetarty keczup porz膮dnie zblendowa膰 i przela膰 z powrotem do garnka, w kt贸rym si臋 gotowa艂. Doda膰 ocet, cukier, cynamon, papryk臋 w proszku i s贸l do smaku, dok艂adnie wymiesza膰. Je艣li czego艣 mu brakuje doda膰 brakuj膮cych przypraw.
Keczup gotowa膰 na ma艂ym ogniu przez 1 – 3 godziny do czasu, a偶 b臋dzie mia艂 po偶膮dan膮, g臋st膮 konsystencj臋. Nast臋pnie zapasteryzowa膰*

*Gor膮cy ketchup przelewamy do wyparzonych i suchych s艂oik贸w, kt贸re nast臋pnie odstawiamy na blat do g贸ry dnem. Gdy wszystkie b臋d膮 ju偶 zape艂nione przek艂adamy je na blach臋 do pieczenia, wstawiamy do piekarnika (wieczkiem do g贸ry) i rozgrzewamy go do 120*. Po ok. 25-30 minutach wy艂膮czamy piekarnik, wyjmujemy s艂oiki na blat ustawiaj膮c je do g贸ry dnem, przykrywamy 艣ciereczk膮 i pozostawiamy do ca艂kowitego ostudzenia.


PRZYGOTOWA艁A艢/E艢 TEN PRZEPIS?
B臉DZIE MI MI艁O, JE艢LI PODZIELISZ SI臉 JEGO ZDJ臉CIEM I OPINIA! :)
WY艢LIJ JE NA anytrami@o2.pl
NAST臉PNIE ZDJ臉CIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

7 komentarzy:

  1. Dawno temu mia艂y艣my mega sza艂 na ketchup. teraz m贸g艂by dla nas nie istnie膰 ale za to robimy domowe g臋ste sosy warzywne z du偶膮 ilo艣ci膮 pomidor贸w, wi臋c mo偶na to te偶 nazwa膰 a'la ketchupem :D

    OdpowiedzUsu艅
  2. moja mama swoje ketchupy s艂odzi艂a zawsze 艣liwkami... nie mia艂y mo偶e one konsystencji ze sklepu (nie by艂y tak zwarte), ale smakiem przebija艂y wszystkie jakie do tej pory jad艂am... a w tym roku przymierzam si臋 do zrobienia w艂asnego ketchupu :) wi臋c by膰 mo偶e skorzystam z Twojego :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Wlasnie jestem w trakcie. Dodalam juz papryke i chce teraz zeby troszke bulgatalo cala noc. Rano bede kontynuowac:)

    OdpowiedzUsu艅
  4. czy zamiast zwyk艂ego cukru mo偶na dodac ksylitol?

    OdpowiedzUsu艅

Co s膮dzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna