wtorek, 12 lipca 2016

dżem malinowy


Sezon na domowe przetwory czas rozpocząć :) Od kilku lat jem tylko domowe dżemy, te sklepowe ani razu nie pojawiły się w moim domu. Na blogu jest już sporo przepisów na różne dżemy - >>KLIK<< . Robię je z dwóch podstawowych składników - owoców i cukru. Nie używam żadnych żel-fixów które są całkowicie zbędne! Jeśli dżem wydaje się zbyt rzadki dodaję jedynie odrobinę agaru (tak jak w dzisiejszym :)). Używam zwykłego białego cukru, ponieważ i tak moje dżemy są bardzo nisko-słodzone, więc odrobina cukru jeszcze nikogo nie zabiła ;) Możecie oczywiscie użyć ksylitolu lub innego ulubionego słodzidła ;)





DŻEM MALINOWY
5-6 słoiczków dżemu


2 kg malin
150-200g cukru (lub do smaku)
1-2 łyżeczki agaru

Maliny myjemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając ok. 1-2h. Następnie dodajemy agar i dokładnie łączymy z dżemem. Do gorących, wyparzonych słoików nakładamy dżem, mocno zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego! :)


PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)

4 komentarze:

  1. Też robimy mnóstwo takich mini słoiczków :D Malinki i truskawki sprawdzają się najlepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe przetwory i czekam tylko na maliny, jagody i agrest i działam:) Ale z agarem jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Maliny w dżemie, już wyobrażam sobie ten smak <3

    OdpowiedzUsuń

Co sądzisz o tym przepisie?

INSTAGRAM @plantbasedmartyna